VALTUUSTOPUHE 27.8.2014

Keskiviikko 27.8.2014 - Maiju Tapiolinna


Hyvin hoidettu kunta selviää lamasta ilman mittavia sopeutuksia tai henkilöstöön kohdentuvia vaikutuksia.  Valitettavasti Nurmijärvi ei ole tällainen. Tiensä päähän tullut palvelu- ja organisaatiorakenne kunnassa vaatii perusteellista uudistusta, jotta kysyntä vastaa tarjontaa. Kuntalaisten lakisääteisistä peruspalveluista on huolehdittava jatkossakin. On myös pohdittava, mitkä palvelut on järkevintä tuottaa kunnan omina ja mitkä taas ulkoistettuna esim. palvelusetelin turvin.

Tulevaa talousarviota ohjaa tiukasti kunnanhallituksen päätös yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta Nurmijärven kunnassa. Tarkoituksena on sopia työntekijöiden lomautuksista säästöjen saamiseksi. Samassa yhteydessä pureudutaan myös kunnan palvelu- ja organisaatiorakenteeseen, josta todelliset säästöt löytyvät.  Jälkiviisaasti kyseiset muutokset  olisi voitu toteuttaa nousukauden aikana ja pitää huolta siitä, etteivät henkilöstömenot kasva kohtuuttomasti. Tämä olisi luonnollisesti tarkoittanut tarkkaa harkintaa uusia virkoja luotaessa. On vain helpompaa palkata uutta henkilöstöä kuin pohtia, miten rakenteellisilla muutoksilla voitaisiin purkaa työkuormaa ilman lisätyövoiman palkkausta.

Olemme nyt kuitenkin tilanteessa, jossa joudumme totuuden kanssa vastakkain. On harhaanjohtavaa antaa ymmärtää, että lomautukset toimisivat jonkinlaisena muutostyökaluna tai yksistään toisivat säästöjä pitkällä aikavälillä. On myös harhaanjohtavaa antaa ymmärtää, että irtisanomiset eivät tule kyseeseen.

Menin ehkä avaamaan Pandoran lippaan, mutta useissa YT-neuvotteluissa keitettynä on kaikki turha illuusio kadonut silmistäni. Kun lähdetään toteuttamaan palvelurakennemuutoksia tarkoittaa se vääjäämäättä joidenkin palveluiden ulkoistamista, työtehtävien muutoksia tai jopa työpaikkojen poistumista. Ulkoistamalla toiminnallisuuksia kunta säilyttää siveytensä  ja jättää irtisanomiset uuden yrityksen kontolle tai aloittaa jälleen uudet yhteistoimintaneuvottelut. Niin tai näin, pelkillä lomautuksilla ei selvitä.

Suurimmat säästöt palkkakustannuksissa tullaan saamaan lomauttamalla isopalkkaisimmat ensin. Toivoisinkin kunnan johtoryhmän näyttävän tässä esimerkkiä ja olevan ensimmäisten lomautettujen joukossa. Toivon myös tasapuolista kohtelua lomautettavien kesken. Harkitsemisen arvoista olisi myös miettiä lomarahojen vaihtoa vapaaseen 90-luvun laman malliin ilman ammattiyhdistysten vastustusta. Toivon myös luottamushenkilöiden kantavan oman kortensa kekoon luopumalla kunnan ulkopuolelle tehtävistä seminaarimatkoista. Pienistä puroista saadaan isot virrat!

Avainsanat: YT-neuvottelut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini