Epäinhimillinen kuolema ostosreissulla

Sunnuntai 8.1.2023 klo 14:48 - Maiju Tapiolinna

Viime päivinä on uutisoitu vartijoiden ylettömästä voimankäytöstä. Viimeisin ja järkyttävin uutinen tuli kauppakeskus Iso Omenasta, jossa vartijoiden taltuttamistilanteessa kuoli naishenkilö.

Mitään parempaa tietoa siitä, mikä edelsi tapahtumia, ei ole. On vain arvailuja, että kyseinen nainen olisi mahdollisesti aiheuttanut häiriötä kauppakeskuksen liikkeessä reklamoidessaan ostoksestaan. Tapahtumat tullaan varmasti tutkimaan perinpohjaisesti. Iltapäivälehdissä olleiden tietojen mukaan vartijoita epäillään kuolemantuottamuksesta.

Niskakarvani nousivat kuitenkin pystyyn lukiessani keskusteluja somessa. Epäiltiin, että kyseessä oli narkkari, laitapuolenkulkija, näpistelijä, sekopää, mielisairas, sairauskohtauksen saanut jne. Johtopäätöksenä tästä saattoi lukea, että on hyväksyttävää käyttää kovia voimakeinoja tällaisissa tapauksissa. Karkeasti sanottuna, jopa kuolema voidaan hyväksyä, jos taltutetaan vaikkapa sitä psykoosissa olevaa narkkaria. Minne on kadonnut ihmisyys? Eikö tavan tallaajasta poikkeava olekaan enää ihminen? Oikeuttaako se todellakin järjettömään voimankäyttöön? Pahasti ovat menneet puurot ja vellit sekaisin yhteiskunnassa.

Henki lähtee keneltä tahansa, jos päällä makaa lähemmäs 400 kg raavaita miehiä. Keuhkot painuvat kasaan, kylkiluut saattavat murtua ja tästä aiheutua ilmarinta. Hapenpuutteesta seuraan sydänpysähdys, aivojen vaurioituminen ja kuolema. Hapenpuutteessa oleva ihminen varmasti riuhtoo saadakseen happea. Ei riuhdo riehuakseen. Jotain oleellista on jäänyt oppimatta koulutuksessa tai testosteronit ovat ottaneet vallan. Kuten aiemmin jo sanoin, tapahtuman taustoja ei tiedetä. En voi silti hyväksyä, että kenenkään kuolemaa aiheutetaan järjettömällä voimankäytöllä.

Tapahtuneesta ei tietenkään voi syyllistää koko vartijoiden ammattikuntaa. Tiedän ja tunnen useita vartijoita, jotka hoitavat työnsä suurella ammattitaidolla, eikä heiltä varmasti tapahdu ylilyöntejä. Tämän ikävän tapahtuman toivon kuitenkin vaikuttavan voimankäyttötilanteisiin jatkossa. 

Osanottoni uhrin läheisille ja voimia surussanne. 

1 kommentti .

Tanskalaista järkeä maahanmuuttopolitiikkaan

Lauantai 17.12.2022 - Maiju Tapiolinna

"Tanskan puolueilla on maahanmuutosta ja jengirikollisuudesta niin yhtenäiset näkemykset, ettei aiheesta juurikaan edes keskusteltu ennen marraskuussa pidettyjä parlamenttivaaleja." Näin kerrotaan Iltalehden artikkelissa.
Vaikka Presidentti Niinistö on hyvin hereillä jengirikollisuuden kanssa, on tapahduttava vielä paljon ennen kuin tilanne Suomessa muuttuu. Meillä mennään edelleen täysin Ruotsin perässä ja leikitään humanitääristä kotia. Erittäin huolestuttavaa on paperittomien terveyspalveluiden järjestäminen samalle tasolle maassa asuvien ja maassa laillisesti olevien kanssa. Paperittomien ei edes kuuluisi olla Suomessa, vaan heidät pitäisi karkottaa lähtömaihinsa.
Toivottavasti tulevien eduskuntavaalien jälkeen maahanmuuttopolitiikkaamme saadaan terveempää muutosta. Erityisesti estämään alkanutta jengiväkivaltaa. Muutoin ei mene kauaa, kun meilläkin ammutaan ihmisiä kadulla kuin Ruotsissa konsanaan.

1 kommentti .

Poikkeavaa vai ei?

Sunnuntai 4.12.2022 - Maiju Tapiolinna

On se vaan tämä yhteiskunta nurjahtanut. Ennen kaikki poikkeava piilotettiin pirttien takanurkkiin. Sinne pistettiin vammaiset, vähämieliset ja piilotettiin naimattomien naisten isätön jälkikasvu. Tätä on sitten parjattu, miten oli tuolloin yhteiskunta nurin niskoin.
Eipä ole asiat paremmin nytkään. Erilaisuutta ei edelleenkään sallita, vaan kaikki pitää tunkea samaan muottiin. Miksi? Mitä haittaa on homoseksuaalisuudesta, halusta vaihtaa sukupuolta tai tahdosta mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa? Olen itsekin joskus ollut näistä varsin kriittinen, mutta kyseessä on kuitenkin jokaisen yksilön henkilökohtainen asia.
Ajatelkaapa, jos et tunne oloasi hyväksi omassa kehossasi naisena tai miehenä? Se käy psyykkeen päälle ja hiljaksiin sairastuttaa koko kehon. Mitä siitä sitten, jos haluat omalla ilmoituksella vaihtaa sukupuolta? Keneltä se on poissa? Tässä yhteiskunnassa puututaan aivan liikaa asioihin, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia. Tuomitaan ja parjataan, vaikka se peili omassa kätösessä voisi olla tarpeen.
Onneksi meidän nuorempi sukupolvi on ajatuksiltaan avoimempia ja hyväksyvät erilaisuutta tuomitsematta. Siihen meidän kaikkien pitäisi pyrkiä. Huonoilla elämäntavoilla hankitaan paljon erilaisia elintasosairauksia, jotka ovat yhteiskunnalle kalliita hoitaa. Onko se sitten hyväksyttävämpää?

Kommentoi kirjoitusta.

Pari sanaa johtajuudesta

Sunnuntai 18.9.2022 - Maiju Tapiolinna

Oletko koskaan ajatellut, miten merkityksellinen on hyvä esimies?
Esimies, joka kuuntelee, auttaa ja ymmärtää. Tekee itsensä tarpeettomaksi, mutta on aina tarvittaessa lähelläsi. Vaikka joskus räjähtääkin, niin räjähtää aiheesta, eikä nalkuta turhia. Esimies, joka leijonan tavoin puolustaa omiaan ja paukuttelee henkseleitään, kun työntekijät onnistuvat.
Työssä onnistumisen merkittävin asia on hyvä esimiestyö. Luottamus työntekijän ja esimiehen välillä on ensiarvoisen tärkeää. Ilman luottamusta ei synny tuloksia. Toistuva työntekijän lyttääminen ja aliarvioiminen vie työstä tehot.
Työurani on pitkä ja olen ollut onnekas, sillä minulla on ollut hyviä esimiehiä. Joukkoon mahtuu pari huonoakin. Nämä hyvät esimiehet ovat motivoineet hankalissakin työtilanteissa. Heillä on ollut taitoa ja näkemystä johtamiseen. Se ei ole ollut heille itseisarvo. Heille on ollut tärkeintä röyhistää rintaa työntekijöidensä menestyksestä. Huonot esimiehet ovat niitä, jotka omivat alaistensa menestymisen itselleen, moittivat alaisiaan ja asiakkaitaan sekä luovat raskaan luottamuksettoman ilmapiirin.
Menestyvän yrityksen takana on avoin johtaminen. Ilkeydellä ja vähättelyllä ei johdeta ketään. Negatiivisuus on käännettävä positiiviseksi voimavaraksi. Epäonnistumiset onnistumisiksi. Pandemian jälkeen on haettu uusia linjoja työntekoon. Etätyö on lisääntynyt ja samalla työntekijöiden vastuu omasta työstä. Uudistuvassa maailmassa eläminen vaatii perinteisten rajojen rikkomista ja rohkeutta.

Kommentoi kirjoitusta.

Keusote kallista rulettia verovaroilla

Keskiviikko 14.9.2022 - Maiju Tapiolinna

Poikkeukselliseti julkaisen kotisivuillani alla olevan kirjoituksen, joka on ollut osa Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyä kantelua. Kirjoituksen julkaisuun minulla on kirjoittajan lupa. 

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle ei tuottanut tulosta siksi, että se jätettiin tutkimatta. Syynä on se, että keusote- asiat kuuluvat nk. kunnallisen itsehallinnon piiriin, minkä tutkiminen ei Suomen lainsäädännössä kuulu millekään oikeuselimelle? Kantelu kokonaisuudessaan Keusoten johdon toiminnassa käsittää yhteensä 20 sivua. On kuitenkin hyvä nostaa esille epäkohtia kuntalaisille, jotka verovaroillaan osallistuvat Keusoten kustannuksiin. 


Keusote – kallista rulettia verorahoilla ?                                 

11.5.2021                                                                  

Nurmijärven kuntalaisten julkisen terveydenhuollon toteuttamiseen 36 vuoden ajan osallistuneena lääkärinä katsoin vuosi sitten, että en halua puuttua siihen, miten asioita jatkossa Keusotessa hoidetaan. Irtisanoutumiseni jälkeen olen kuitenkin saanut lukuisia kertoja vastata epäilyihin, että rivistä lipeämiseni olisi kannanotto Keusotea vastaan. Työrauha pitää alkuun antaa uusille toimijoille ja heidän toimintatavoilleen, mutta kyllä reilussa kahdessa vuodessa jo jotakin positiivista pitäisi olla nähtävissä.

Sote-uudistuksen tavoitteena on tuottaa laadukasta ja saman tasoista terveydenhoitoa kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta. Hoidon kustannusvaikuttavuuden arviointi on normaalitilanteessakin vaikeata, mutta nyt koronapandemiasta on jo etukäteen voitu tehdä syyllinen tuleviin huonoihin talouslukuihin.

Perinteisesti on katsottu, että perusterveydenhuolto on se osa terveydenhuoltoa, josta kunta kykenee säästöjä aikaansaamaan. Sairaalat ja erikoissairaanhoito laskuttavat kulujensa mukaan: näihin maksuihin sisältyy osuus sairaalan yleiskustannuksista, ja yleensä saman vaivan hoito erikoissaraanhoidossa muodostuukin hinnaltaan noin 1,5-kertaiseksi.

Keusoten lääkärikunnassa oli sen toiminnan alkaessa runsaasti aiemman työkokemuksen ja harrastuneisuuden luomaa erityisosaamista, jonka arvo mitätöitiin täysin eikä sitä mitenkään

kartoitettu. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että diabeteksen hoidon erityispätevyydestäni ei kysytty mitään – niin kuin ei myöskään väitöskirjastani, jossa paljolti vertailtiin diabeteksen hoidon tuloksellisuutta ja kustannuksia eri tavoin järjestettynä (v.2015). Näin siitä huolimatta, että useampaan kertaan pyysin audienssia johdon puheille. Kuulun myös insuliininpuutosdiabeteksen valtakunnalliseen Käypä hoito -työryhmään sekä diabeteksen Käypä hoito -neuvottelukuntaan. Olen viimeisten vuosien aikana tuonut insuliinipumppuhoitojen aloitukset ja seurannan Suomessa terveyskeskustasolle, mikä on ehdoton edellytys sille, että tämä hoitomuoto on kaikille siitä selvästi hyötyville tavoitettavissa läpi Suomen. Nykytilanteessa ovat insuliinipumppuhoidon saaneet kuuluneet keskimäärin selvästi korkeampiin sosiaaliryhmiin. V:n 2019 lopulla tuli Keusoten johdolta ilman perusteluja viesti, että insuliinipumppuhoitojen aloitukset ja jatkamisharkinnat siirtyvät erikoissairaanhoitoon. Viesti tuli kiertotietä eli lähiesimieheni kautta, jota pyydettiin minulle asiasta ilmoittamaan. Väitöskirjassani kartoitettiin myös diabetespotilaiden tyytyväisyyttä saamaansa hoitoon Nurmijärvellä. Tältäkin osin tulos oli lähes ”pohjoiskorealaista” tasoa…

Samaan tapaan Keusote on kohdellut myös muita osaajiaan. Tiheällä kammalla etsitään toimintoja, jotka voitaisiin luokitella erikoissairaanhoidoksi. Nämä siirretään sitten esh:n seurantaan, jolloin Keusote on ”säästänyt rahaa”, jonka esh sitten laskuttaa kunnilta kertaluokkaa suurempana summana.

Nurmijärven terveyskeskuksessa oli ennen Keusoteen liittymistä tehty innostuneessa hengessä kehittämistyötä laadun parantamisen merkeissä. Yhteen hiileen puhaltamisen henki ulottui kaikkiin ammattiryhmiin. Johdon ylimielinen asenne onkin sitten ollut hämmästyttävää. Laadukkaan toiminnan rakentaminen on hidasta mutta tuhoaminen on sujunut nopeasti.

En lähtenyt Keusotesta ovet paukkuen, mutta kehityssuunnista kuullessani en voi ihan vaietakaan. Uskomaton oli uutinen, että Keusoten johtaja haki 50000 euroa kuntayhtymältä osallistuakseen Harvardin Yliopiston järjestämään virtuaaliseen johtamiskoulutukseen. Näin taloustilanteessa, jossa rivityöntekijöiden on vaikea päästä muutaman kymmenen euron koulutuspäiville. Paikallislehdessä johtotroikan jäsen kommentoi lähteneiden lääkärien määräksi 2 siinä vaiheessa, kun oikeampi luku olisi ollut 6-7 (nyt kai jo lähellä viittätoista). Voiko johtaja olla hyvä, jos hän on näin täysin pihalla johtamansa organisaation tapahtumista?.

Eniten minua on kuitenkin mietityttänyt Keusoten tavoite hoitaa ns. ”etänä” seitsemänkymmentä prosenttia potilaskontakteista. Sairauksien diagnosoinnissa keskeiset asiat ovat aina olleet ja tullevat myös pitkään olemaan anamneesi ja status. Lääkäri kartoittaa potilaan oireet ja sairaudenkuvan keskustelemalla hänen (ja/tai mahdollisesti omaisten tms.) kanssa sekä yksinkertaisen perusvälineistön turvin tutkii potilaan. Näillä keinoin päästään usein varsin pitkälle ja voidaan rajata merkittävästi jatkotutkimusten tarvetta. Jos status jää tekemättä ja anamneesi on puutteellinen, joudutaan asian selvittelyssä kalliisiin konetutkimuksiin ja hoitovirheiden mahdollisuus silti kasvaa. Järvenpäässä ollaan jo hyvinkin pitkällä tämän suuntaisessa ”kehitystyössä”, jonka implementointia käytännön työhön taustavaikuttajana toiminut konsulttitoimisto alkuvaiheessa myös valvoo. Sairauksien diagnostiikka kuuluu terveydenhuollossa lääkäreille, mutta Keusotessa etävastaanottojen kehittämisen tarve on ymmärretty siten, että työntekijät laitetaan ilman asianmukaista koulutusta tekemään työtä, johon tarvittavan tiedon puutetta he eivät edes kykene itse arvioimaan. Sairaanhoitajat ovat viime aikoina voineet kouluttautua saamaan rajoitetun reseptinkirjioitusoikeuden, mutta sen saamiseksi on pitänyt läpikäydä perusteellinen jatkokoulutus. Etävastaanottoja tullaan varmasti tulevaisuudessa tarvitsemaan nykyistä enemmän, mutta ihmisen tulee päästä lääkärin vastaanotolle tuntiessaan siihen olevan tarvetta.

Kerran vuodessa lääketieteen opiskelijat antavat arvionsa koulutukseen osallistuvien terveydenhuollon laitosten laadulle. Tässä asteikossa tulosta arvioidaan 0-5 tähdellä. Järvenpään tulos oli viime vuonna 0 tähteä ja koko Keusotessa pisteet olivat huonot ja tulos nopeassa laskussa. Sensijaan esimerkiksi ptky Karviaisen (Vihti ja Karkkila) tulos oli täydet 5 tähteä – nyt jo toistamiseen. Kiitos kuuluu koko henkilökunnalle määrätietoiseen kehittämistyöhön sitoutumisen kautta.

Lääkärin työhön on perinteisesti kuulunut tietynasteinen vapaus, joka Keusoten johdolle tuntuu täysin mahdottomalta. Asiantuntijayhteisön johtamisessa tilaa pitää antaa myös ruohonjuuritason innovatiivisuudelle – parhaat ideat kun ovat usein saaneet alkunsa sieltä autotalleista.

Mielestäni vähintä mitä tässä tilanteessa vielä voitaisiin tehdä, olisi nykyisen Keusoten johdon irtisanominen ja jatkaminen uusin voimin. Hyvä veli -verkostot, jotka nykyjohtoa kunnissa suojelevat, tulisi tuoda esiin. Keusotesta saaduilla kokemuksilla on toki merkitystä varoittavana esimerkkinä, jos esimerkiksi hyvinvointialuemallia uuden sote-lainsäädännön mukaisesti  lähdetään pystyttämään…

Edellä oleva kiteytettynä:

- asiantuntijaorganisaatiossa olevalle omalle osaamiselle ei ole annettu mitään arvoa

- lähes kaikki vastaanottotyöhön osallistuneet pitempään Nurmijärven terveydenhuollossa toimineet lääkärit ovat lähteneet (mitään lähtökyselyitä ei ole tehty – edes toistuvasti pyydettäessä ei ole löytynyt aikaa  sellaiseen; selkeät lähteneiden lääkärien määrät ovat helposti tarkistettavissa eikä esimerkiksi paikallislehdissä tarvitsisi antaa väärää tietoa)

- johtaminen on ylimielistä, piilottelevaa suhmurointia – toiminnan jatkaminen Keusoten mallilla pyritään varmistamaan henkilökohtaisin kabinettitapaamisin esim. kuntien johdon kanssa ns. hyvä veli -verkostoja luomalla

- etävastaanottojen kehittäminen on ymmärretty täysin väärin – potilasturvallisuutta vaarannetaan jatkuvasti

-  kritiikkiä ei suostuta kuulemaan -  pienikin arvostelu leimataan muutosvastarinnaksi ja sen esittäjät hankaliksi persoonallisuuksiksi

  

Mikko Honkasalo 

LT, yleislääketieteen erikoislääkäri

Diabeteksen hoidon erityispätevyys

Valtakunnallisen insuliininpuutosdiabeteksen ”Käypä hoito” -työryhmän jäsen

Diabeteksen ”Käypä hoito” -neuvottelukunnan jäsen

Ex-nurmijärveläinen

Kommentoi kirjoitusta.

Nurmijärven seurakunta kieltäytyy vihkimästä homopareja

Torstai 21.7.2022 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärven Seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen on perustellut samaa sukupuolta olevien vihkimättömyyttä kirkon opetuksen mukaiseksi: "Jumala on luonut avioliiton naisen ja miehen väliseksi". Kirkkoherrana hän ei voi antaa Nurmijärven Seurakunnan papeille lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä. Kuitenkin Tuhkasen esihenkilö Espoon Hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka tyrmää ajatuksen samaa sukupuolta olevien parien rakkauden syntisyydestä. Sellaiselle ajattelulle ei hänen mukaansa ole sijaa Espoon Hiippakunnassa, jonka alaisuuteen Nurmijärven seurakunta myös kuuluu.

Raamatusta ei löydy selkeää kohtaa, jossa kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sosiaalisessa mediassa taasen tämä on vallitseva käsitys. Yli 2000 vuotta vanhaa kirjaa tulkitaan hyvin subjektiivisesti, vaikka oleellisinta olisi tuoda tulkinta nykyaikaan. Minulle on opetettu rippikoulussa, että Jumalan rakkaus ulottuu kaikkiin. Hän uhrasi ainoan poikansa pelastaakseen meistä jokaisen. Jumala on valmis ottamaan luokseen myös pahimmatkin syntiset, jos he Jumalaa luokseen kutsuvat. Miksi Jumala ei siis hyväksyisi samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa?

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä ja Sateenkaariliikettä ei pidä sotkea toisiinsa, vaikka Sateenkaariliike tukeekin vähemmistöjen tasa-arvoisuutta. Homoseksuaalisuudessa yksilön seksuaalinen kiinnostus, romanttiset ajatukset, tunteet tai molemmat kohdistuvat pelkästään tai ensisijaisesti hänen omaan sukupuoleensa. Seurakuntaan kuuluvat niin hetero kuin homoparitkin haluavat todistaa keskinäisen rakkautensa Jumalan kasvojen edessä.

Nurmijärven Seurakunnan päätös olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia henkilöitä on myös taloudellinen tasa-arvokysymys. Kirkollisveron vastineeksi seurakunta tarjoaa palveluita jäsenilleen. Yksi tällainen palvelu on kirkollinen vihkiminen. Rajatessaan kirkollisen vihkimisen koskemaan ainoastaan heteropareja, seurakunta rajaa myös tasapuolisten palveluiden saatavuuden.

Kysymys ei siis ole pelkästään kirkon opetuksesta, vaan myös rahasta. Jos vihkipalveluita tarjotaan pelkästään heterojäsenille, niin eikö palveluiden tulisi tuolloin olla maksullisia? Toinen vaihtoehto on hyvittää palveluiden saamattomuus homopareille kirkollisverossa.

Kommentoi kirjoitusta.

Slava Ukraini!

Tiistai 8.3.2022 klo 0:02 - Maiju Tapiolinna

Päivä, jona kaikki muuttui. Päivä, joka toi sodan lähelle meitä. Kun aikaisin aamulla 24. helmikuuta avasin nettilehden, purkautuivat suustani sanat: " Se saatanan hullu hyökkäsi sittenkin!" Putin joukkoineen tuli Ukrainan rajan yli ja aloitti silmittömän tuhon kylvämisen ja viattomien ihmisten lahtaamisen.

Hän katsoi oikeudekseen marssia itsenäiseen Ukrainan valtioon erikoisoperaation nimissä, vaikka kyseessä onkin täysimittainen sota. Koko Eurooppa pysähtyi seuraamaan uutisia. Rajanaapurit nostivat sotilaallista valmiustasoaan. Eurooppa yhtenäistyi muutamassa tunnissa taistelemaan kylmäveristä hirviötä vastaan. Pakotteet toisensa perään ovat laittaneet Venäjän talouden polvilleen, mutta Putinia ei pysäytä mikään. Hän ei aio pysähtyä ennen kuin kaikkiin hänen vaatimuksiinsa on suostuttu.

Olen häkeltynyt kaikista niistä vihan tunteista, jotka kumpuavat sisältäni, tuota kylmäveristä murhaajaa kohtaan. En ole ainut. Eräs vanhempi rouva sanoi minulle, ettei ole koskaan ollut väkivaltainen, mutta toivoisi jonkun ampuvan kuulan Putinin kalloon. Valitettavasti tunne on helppo jakaa monen miljoonan ihmisen kesken. Tuolla miehellä ystävät ovat harvassa ja vihamiehet sitäkin tiheämmässä.

Eurooppa joutuu seuraamaan Ukrainan teurastusta vierestä. Vaihtoehdot ovat vähissä, kun vastassa on sekopää käsi ydinpommin laukaisunäppäimellä. En epäile hetkeäkään, etteikö hän vielä painaisi tuota kohtalokasta nappulaa. On vain ajan kysymys, milloin hän on riittävän epätoivoinen tuohon tekoon.

Eihän se iso vika ole, kun se on päässä. Putin luuli pääsevänsä sankariksi sankarin paikalle. Vaikka hän joukkoineen voittaisi sodan, sankaria hänestä ei koskaan tule. Hän voi saavuttaa fyysisen voiton, mutta todellinen voittaja on Ukrainan kansa Volodymyr Zelenskyin johdolla. Putin johtaa joukkojaan bunkkerista, Zelenskyi johtaa joukkojaan edestä. Hän on sankari jo ennen sodan loppumista.

Meidän maailmamme on muuttunut lopullisesti. Euroopan turvallisuus on vakavasti uhattuna. Kerrankin Eurooppa on yhteinen. Kukaan ei enää puhu Covid-19 aiheuttamasta pandemiasta. Uusin vitsauksemme on Putin-22.

Slava Ukraini!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ukraina, sota

Äänestä oman hyvinvointisi puolesta

Tiistai 11.1.2022 klo 21:19 - Maiju Tapiolinna

Ensimmäisten aluevaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on käynnistymässä huomenissa. Olen huolissani ihmisten äänestysaktiivisuudesta. Nämä vaalit koetaan tuntemattomina ja osin jopa turhanpäiväisinä. Kuitenkin vaalit ovat äärimmäisen tärkeät yksilön kannalta. Näissä vaaleissa päätetään terveys-, sosiaali- ja pelastustoimen tulevaisuudesta ja näiden palveluiden saavutettavuudesta.

Lähipalvelut ovat sydäntäni lähellä. Ne ovat jokaisen oikeus. Palveluita voidaan tuottaa niin kivijalkapalveluina kuin virtuaalisesti ja jopa kumipyörillä. Merkittävintä on se, että palveluiden tarvitsija voi valita haluaako esimerkiksi tavata lääkärin kasvokkain tai virtuaalisesti. Samoin myös sujuvat puhelinyhteydet ovat osa kokonaisuutta. Jos viikkoon pariin et saa vastausta soittoosi, voi terveytesi olla vaarassa.

En usko keskittämisen tuomiin etuihin. Lähipalveluita ei voida tuottaa kunnissa pelkästään yhdessä kohteessa. Tavoite vaikuttaa olevan, että terveyskeskuspalvelut olisivat jatkossa saatavilla pelkästään Järvenpään Justissa. Jo nykyiselläänkin sen toiminta on vähintäänkin kyseenalaista. Leikkauskohteina tulevat taatusti olemaan osa Nurmijärven ja Tuusulan terveyskeskuksista, Pornainen ja Mäntsälä mahdollisesti kokonaisuudessaan. Järvenpää ja Hyvinkää saisivat jäädä, koska molemmissa ovat uuden karheat yksiköt ja molemmat ovat olleet osaltaan Keusotea perustamassa.

Suuri huoli on myös pelastustoimi. Keski-Uusimaa on laaja-alue, jossa todellakin tarvitaan oma pelastustoimi ilman sidonnaisuuksia Vantaaseen. Nyt on kaavailtu, että jatkossa pelastustoimi tulee olemaan yhteinen Vantaan ja Keravan kanssa. Tämä ratkaisu ei tunnu hyvältä, koska jo nykyäänkin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on vaikeuksia vasteajoissa Itä-Vantaalla ja Jokelassa. Pelastustoimen on oltava lähipalvelu.

Keusotessa palvelu kuin palvelu on heikentynyt. Yhtenä esimerkkinä nostan diabeetikoiden hoidon. Alkuun laskettiin jopa verensokerin mittaukseen käytettäviä liuskoja. Tiheä verensokerin mittaus on hyvän hoitotasapainon perusta, mutta sille viitattiin kintaalla. Samoin diabeetikoiden oli todella vaikeaa saada insuliinipumppua tai jatkuvaan verensokerin seurantaan tarkoitettua ihoon kiinnitettävää anturia. Säästäminen tapahtuu täysin väärässä kohdassa. Huono hoitotasapaino tarkoittaa usein lisääntyviä hoitokustannuksia.

Kunhan uusi aluevaltuusto astuu toimeen, olisi suotavaa laittaa kaikki nykyiset johtajanpaikat uudelleen hakuun. Johtajien palkkojen tulee myös olla linjassa vastaavissa tehtävissä toimivien kanssa. Ei ole perusteltua, että kuntayhtymän johtajan palkka lähentelee päämisterin palkkaa ja vielä tämän päälle halutaan 50 tonnin Harvard koulutusta.

Monesta päätetään aluevaltuustoissa. Ei ole yhdentekevää äänestääkö vaaleissa vai ei. Arvoisat kuntalaiset. Käykää äänestämässä oman hyvinvointinne vuoksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, keusote, Keski-Uusimaa

Rikoksentekijä on myös uhri

Sunnuntai 19.12.2021

Olen viime päivinä saanut sekä negatiivista että positiivista palautetta siitä, että olen nostanut rikoksentekijän myös uhriksi. Minun on käsketty painua vankilaan paapomaan vankeja, on haistateltu ja nimitelty. On myös tullut paljon hyvää palautetta ja kiitosta, että asiaa voidaan katsoa myös toisesta näkökulmasta.

En jaksa uskoa, että yksikään ihminen on syntymästään saakka paha ja ainoana ajatuksena on tehdä rikoksia. Monet asiat ajavat tilanteeseen, jonka seurauksia rikokset ovat.
Tähän en liitä kulttuureja, joissa väkivalta on hyväsyttävää. Tuolloin se on opittua. Rikoksia ei tarvitse hyväksyä, eikä ymmärtää. Varsinkin raiskaukset, pahoinpitelyt ja henkirikokset ovat kauheita.

Ajatellaanpa kuitenkin, miksi rikoksentekijä voi myös olla uhri. Jatkuvasti uutisoidaan, miten lapset ja nuoret jäävät ilman tarvitsemaansa psykiatrista hoitoa. Siinä on jo lähtökohta elämälle, joka luisuu käsistä. Vanhempia ei voi leimata, mutta heidän elämäntilanteensa voi olla sellainen, ettei heillä ole kykyä huolehtia itsestään saati lapsesta. Tuolloin sivistyneen yhteiskunnan tehtävä olisi ottaa lapsi huostaan ja sijoittaa uuteen kotiin. Lapsella voi olla psyykkisiä ongelmia tai käytöshäiriöitä. Jos näihin ei saa apua, voi tuloksena olla asosiaalista käytöstä. Kuvaan tulevat päihteet, joita lähdetään rahoittamaan omaisuusrikoksilla ja mahdollisesti mukaan tulee väkivalta eri muodoissa.

Eikö tuolloin rikoksentekijä myös ole uhri, jollei ole saanut riittävää apua ajoissa? Hänen päälleen voidaan sylkeä, hänet heitetään vankilaan ja kuvitellaan, että oppikoon sielllä kiven sisällä ja katsokoon peiliin. Miten hän voi oppia sellaista, mitä ei ole koskaan opetettu? Miten se peili voi kertoa mitään?

Tämä ajatuksella pohdittavaksi ennen seuraavan kiven heittoa. En ole kukkahattutäti tai sinisilmäinen hölmö. En suvaitse minkäänlaista rikollisuutta. Väitän meidän elävän yhteiskunnassa, jossa raha määrittelee kuka saa apua ja kuka ei. Huonosti käyttäytyvä lapsi ei herätä myötätuntoa samalla tavalla kuin syöpäsairas.

Kommentoi kirjoitusta.

Kirsti Paakkanen - Suuri nainen

Perjantai 5.11.2021 - Maiju Tapiolinna

Suuri idolini ja innoittajani Kirsti Paakkanen on poissa. Talousnero ja suuri vaikuttaja.
Referoin opintotehtävänäni hänen elämäntarinaansa viime keväänä, josta muutama lause hänen muistolleen.

"Paakkanen nosti Marimekon uuteen kukoistukseen lähes konkurssista. Hänelle ei löytynyt selkään taputtelijoita ostohetkellä. Veikkaanpa, että häntä pidettiin, jopa hölmönä ja taitamattomana tehdessään kaupat kannattamattomasta yrityksestä.

Tuo mustahiuksinen upea nainen inspiroi niin montaa suomalaista 90-luvun lamassa. Hän teki sen, mistä ei edes uskaltanut unelmoida. Nosti yrityksen tuhkasta kukoistukseen. Hän on vaatinut itseltään paljon ja antanut kaikkensa yrityksilleen.

Kirsti Paakkasen tuhkimotarinan paras opetus on se, ettei mitään saa ilmaiseksi, mutta kaikki on saavutettavissa kovalla työllä. Työ vaatii myös henkilökohtaisia uhrauksia, kyyneleitä ja menetyksiä. Helppoa tietä menestykseen ei ole olemassa.

Lepää rauhassa Kirsti ❤️

Kommentoi kirjoitusta.

Koska aina sattuu ja tapahtuu

Lauantai 23.10.2021 - Maiju Tapiolinna

Joskus on hyvä pohtia ketjureaktiota, jonka jokin toiminta laukaisee. On myös pyrittävä löytämään paras mahdollinen keino selvittää tilanne kunnialla loppuun. Koska aina sattuu ja tapahtuu, en jää helposti sormi suussa murehtimaan, vaan ryhdyn toimeen.

Olen pitkään haaveillut jenkkisängystä ja lopulta päätin tehdä unelmistani totta. Olkapäätäni taas koputteli sisäinen hankintapäällikköni, joka hoki, että muista säästöt. Näillä eväillä sitten Ikean verkkokauppaan ja ostamaan joustinpatjaa. Mielessäni laskeskelin, että kolme vuotta vanhat kaksi 80 cm leveää runkopatjaa saavat toimia sängyn runkona ja reilu vuoden vanhaa petaria ei ole syytä vaihtaa. Pari klikkausta ja tilaus oli kunnossa. Pian olisi uusi jenkkipeti alla.

Aamulla postin kuski soitti tuovansa Ikean tilaukseni. Purin patjan pakkauksesta ja ylpeyttä puhkuen leväytin sen runkopatjojen päälle. Joku vain ei sopinut kuvioon. Olin jotenkin onnistunut tilaamaan 160 cm patjan sijaan 140 cm patjan. Soitto Ikeaan vaihtoa ajatellen. Olisi kyllä onnistunut, mutta siitä olisi koitunut kustannuksia uuden kuljetusmaksun keran. Jälleen sisäinen hankintapäällikköni kehotti miettimään ongelmanratkaisua.

Ongelma siis oli kaksi 80 cm leveää runkopatjaa, 140 cm leveä joustinpatja ja 160 cm leveä petari. Tuijottelin tuota yhtälöä ensin ratkaisemattomana. Oli jo lähellä, etten laittanut paikalliseen roskisryhmään ilmoitusta kahdesta tarpeettomasta runkopatjasta. Koska en ole pienistä lannistuva tyyppi, otin kupin kahvia ja istuin alas.

Sain idean! Ostan 140 cm leveän sälepohjaisen sänkyrungon. Siihen sitten laitan ostamani 140 cm joustinpatjan. Petari oli vielä ongelma sekä tietenkin ne kaksi 80 cm leveää runkosänkyä. Taas syttyi lamppu vintille. Koska petarin sisällä oli vaahtomuovipatja, leikkaisin siitä 20 cm pois. Itse petarin päällinen kutistuisi, kun pesisin sen 90 asteessa. Siinä se oli! Case nearly closed!

Ja mitä sitten niille kahdelle runkosängylle, jotka olivat auttamattomasti lisäämässä talouteni tavarapaljoutta. Kysyin ensin toiveikkaana tyttäriltäni, josko heillä olisi tarvetta. Nätisti kieltäytyivät äitinsä loistavasta tarjouksesta. Pahasti alkoi vaikuttamaan siltä, että patjoista vielä koituisi tilaa vievää haittaa. Olin varma, että keksin ratkaisun, joka ei vaadi rakettitiedettä.

Toinen kuppi kahvia ja nykäsin osan väärään kurkkuun, kun tajusin kokonaisvaltaisen ratkaisun ongelmaan. Vierashuoneessani on sänky, johon voi laittaa runkopatjan ilman jalkoja. Takkahuoneessa oleva vanha sohva joutaa jupiterin taivasta kiertämään, joten sänky takkahuoneeseen runkopatjoineen tekemään sohvan virkaa. Paljon uusia tyynyjä, niin hyvältä näyttää. Toinen runkopatja vierashuoneeseen lisäämään nukkumismukavuutta. Patja case closed.

Pakko sanoa, että onnittellin itseäni soittaessani ystävälleni ja kertoessani toimintasuunnitelmani. Hetken mietittyään AMK muotoilija ja taiteilijaystäväni vastasi: " Helvetin hyvin vedetty. Nyt sitten mennää ruattalaisten taivaaseen Ikeaan." Itsessäni asuu sisäisen hankintapäällikön lisäksi kouluttamaton muotoilija, joka innostui omasta suunnitelmastaan ja polkaisi Volvon käyntiin.

Enää on jäljellä yksi ongelma ja se on se vanha koiran oksentama sohva. Yhdessä tuon hullun muotoilijaystäväni kanssa totesimme, että poltetaan sohva. Kuitenkin kiertotalous on lähellä sydämiämme, niin päätimme purkaa sohvasta kankaat ja ottaa kaiken puutavaran ja vanerin hyötykäyttöön, jota sohva sisältää. Ainakin jonkun hetken voi pyöritellä savea niiden päällä. Samoin petarista yli jäänyt 20 cm x 200 cm pala pääsee hyötykäyttöön lasitettaessa keramiikkaa.

Sohvaa ei ole vielä pilkottu eli vielä ei Herusissa pala Olympiatuli. Jos tarvitset vanhaa sohvaa autotalliin rasvahaalareiden alustaksi tai vaikkapa atomipommin suojaukseen, ota rohkeasti yhteyttä. Lauantaina siihen iskee kiinni kaksi puolihullua taiteilijaplanttua.

Mitä sitten niihin säästöihin tuli! Patjan lisäksi ostin uuden sänkyrungon, joka maksoi 119 €. Heräteostoksiin meni 81 €. Jos olisin palauttanut patjan ja maksanut vaihtokulut, olisi rahallisesti jäänyt 22 € plussalle ja vanhan sohvan omistajaksi. Tämän lisäksi jenkkisänkyni olisi ollut 80 cm korkea.
Tarinan opetus on, että ota sisäinen luovuus käyttöösi. Ainakaan haittaa siitä ei voi olla!

Kommentoi kirjoitusta.

KIITOS ❤️

Lauantai 14.8.2021 - Maiju Tapiolinna

Lämmin kiitos teille kaikille, jotka äänestitte minua puoluesihteeriksi! Kolmas sija ei ole huono! Pronssilta ponnistetaan kohti kultaa!

Iso kiitos myös tukiryhmälleni. Me teimme tämän yhdessä ❤️

Kommentoi kirjoitusta.

Maiju Tapiolinna puoluesihteeriksi

Maanantai 26.7.2021 klo 21:45 - Maiju Tapiolinna

Arvoisat puolueen jäsenet,

Vaatimattomuus ei kaunista, kun kyseessä on puolueen etu! Puoluesihteerillä on oltava jatkuvasti kaikki aistit valppaina. Hänen on oltava voimakas, nopea ja haavoittumaton. On nähtävä kauas, kuultava pienikin narahdus ja haisteltava tulevaa. Puhallettava pyörremyrskyn lailla omiensa eteen. Hänen on oltava innostava ja kannustava vastuunkantaja.

Puoluesihteerin rooli ei ole poliittinen asiantuntijuus omista poliittisista näkemyksistään huolimatta. Hänen tehtäviään on olla määrätietoinen johtaja, esimies puoluetoimistolla ja puoluejohdon oikea käsi. Hän on väkevä kentän ääni ja kasvot medialle sekä puolueen lujahermoinen vaalipäällikkö, joka vie Perussuomalaiset pääministeripuolueeksi.

Puolueen työpaikat on oltava avoimessa haussa jäsenistön sisällä. Käytössämme on valtaisa reservi järjestöammattilaisia läpi Suomen. Palkkauksen on perustuttava työn vaatimustasoon sekä tehtävien laajuuteen. Hyvävelikerhot ovat jo varattuna muille puolueille.

Tuuleen voi huutaa ja kuuta voi ulvoa, mutta tuloksia ei synny ilman rautaista johtajuutta. Osaan johtaa ja tehdä tuloksia. Tiedän, mitä tarvitaan, jos halutaan onnistua vaaleissa. Tästä ehkä parhaana osoituksena oma vaalitulokseni kuntavaaleissa. Etelä-Suomen media uutisoi muhkeaa äänisaaliistani otsikolla:" Matti Vanhanen ja Maiju Tapiolinna kahmivat ääniä – tässä ovat Nurmijärven ääniharavat"

Haasteet ovat minulle suurinta herkkua. Lupauksia en anna, mutta tekoja saatte. Annan käyttöönne lähes kahdenkymmenen vuoden kokemukseni erilaisista poliittisista luottamustoimista. Saatte osaamiseni tiukkana neuvottelijana sekä IT-nikkarina. Osaan myös puhaltaa pipin pois ja tiedän, miten taloutta hoidetaan. Tarjolla puoluesihteeriksi on rautarouva, jolla on paksu nahka ja paljon teflonia pinnassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, puoluesihteeri, seinäjoki

Voima on meissä kuntalaisissa! KIITOS!

Sunnuntai 13.6.2021 klo 23:51 - Maiju Tapiolinna

Ihan mahtava fiilis! Ihan mieletön! SUPER ISO KIIIIITOS teille kaikille meitä Perussuomalaisia äänestäneille! Me teimme tämän yhdessä! Te olette meidän voima ❤
Parhaat kiitokset meidän jengille! Alusta asti oli voittajafiilis! Toinen toistamme tukien tiukoissakin paikoissa. Mä olen NIIN YLPEÄ teistä ❤
PARHAIMMAT KIITOKSET äänestäjilleni ❤ 601 ääntä on voimaa! Voima on meissä kuntalaisissa!
Lämpimät onnittelut myös kaikille valituille valtuutetuille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some, perussuomalaiset

Voima on meissä kuntalaisissa

Perjantai 11.6.2021 klo 20:46 - Maiju Tapiolinna

Kirkas kesäaurinko siivilöityy kauniisti sälekaihtimien läpi herätellen uinujan aikaiseen aamuun. Kuppi kahvia terassilla linnunlaulua kuunnellen. Silmä lepää vehreässä maisemassa tuulen lennätellessä viimeisiä voikukan höytyviä ympäriinsä. Mikä ihana rauha.

Takana on erikoinen vuosi omituisine käänteineen. Pandemia, vahva poliittinen vastakkainasettelu, siirretyt vaalit ja epävarmuus taloudesta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan sekä yksilön elämään.

Raskaan pandemialaskun maksajiksi meillä Suomessa ovat joutuneet erityisesti ravintola- ja tapahtuma-alojen työntekijät ja yrittäjät. Moni on laittanut suljettu lapun viimeistä kertaa oveen. Viimeiseen asti on yritetty sinnitellä ja keksiä keinoja elinkeinon jatkamiseen kaikin keinoin.

Ikäihmisiin vuosi on iskenyt lujalla kädellä. Eristys omista rakkaista neljän seinän sisälle. Yhteyttä on pidetty puhelimen tai somen välityksellä. Yksinäiselle ihmiselle aika on ollut rankka. Ne ainoatkin kontaktit kauppareissuilla ovat jääneet väliin. Puhua on voinut vain itselleen ja odotta vastausta kaikuna. Eipä ole ihme, jos mielenterveys on ollut lujilla.

Tiedä sitten, onko tällä yhteiskunnasta eristäytymisellä ollut osansa siihen, että näissä kuntavaaleissa on rapa lentänyt. Ensimmäistä kertaa ehdolla olevat ovat pyöritelleet silmiään ja parkkiintuneemmat nahat pudistelleet höyhenistä kuonaa. Myönnettävä on, että hetkellisesti on omaankin nenään paksusta nahasta ja teflonista huolimatta noussut männynneulasten käryä. Ystäväni kysyi, miten jaksat tuota. Eipä siihen voi oikein muutakaan vastata kuin rakkaudesta lajiin. 

Sinä arvoisa kuntalainen käy antamassa äänesi sunnuntaina 13.6.2021. Toivotan kaikille ehdokkaille menestystä kuntavaaleissa ja hedelmällistä yhteistyötä tulevalla valtuustokaudella. Ensi viikolla tiedämme kuntamme uudet valtuutetut. Voima on meissä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some, perussuomalaiset

Miksi lastensuojelun yksiköitä halutaan sijoittaa keskelle parhaita asuinalueita?

Sunnuntai 30.5.2021 klo 21:57 - Maiju Tapiolinna

Vuosi sitten tehtiin kunnanhallituksessa päätös, jonka perusteella Rajamäkeen on tulossa lastensuojelun yksikkö, kunhan se on ensin vatkattu hallinto-oikeudessa. Yksikkö on tarkoitus sijoittaa entisen terveysaseman viereiselle tontille. Asukkaat yksikköön ovat tulossa Kiljavan Majakassa sijaitsevasta sijaishuollon yksiköstä.

Alun perin kunnanhallitus teki tässä asiassa myönteisen päätöksen, koska hallitukselle oli annettu ymmärtää, että Majakan paine saada uudet tilat olivat vuokrasopimuksen päättyminen ja heillä olisi ollut edessä ajolähtö. Myöhemmin paljastuikin, ettei kyse ollut tästä, vaan haluttiin uudet tilat keskeisemmälle paikalle. Majakka voisi hyvin jatkaa nykyisissä tiloissa vuokralaisena, sillä Nurmijärven kunta on vuokranantajana. Päätöksessä perusteltiin tuolloin myös, että yksikössä työskentelee nurmijärveläisiä henkilöitä. Yksikön 16 työntekijästä kuitenkin vain 2–3 on nurmijärveläisiä.

Yksikön rakennuttajana tulisi toimimaan Familar, joka kuuluu terveysjätti Mehiläiseen ja sen pääomistajat ovat ulkomaisia sijoitusyhtiöitä. Käytännössä kiinteistön valmistuttua Mehiläinen voi halutessaan sijoittaa kiinteistöön mitä tahansa toimintaa.

Alueen asukkaat tekivät päätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen, ja kunta sitten lausui lausuttavansa kunnanhallituksen äänellä. Yksi merkittävä rakentamista ehkäisevä asia olisi ollut asemakaavan lisämuutos Y-tontin osalta. Tällä olisi voitu tarkentaa tontin käyttötarkoitusta ja poissulkea sijaishuollon yksikön sijoittuminen alueelle. Tästä äänestettiin kunnanhallituksessa, mutta Arto Häggin kanssa hävisimme äänestyksen äänin 2–9.

Tuolloin vannoin, että yritetään sitten, minne tahansa Nurmijärveä saada vastaavanlaista yksikköä keskelle parasta asuinaluetta, taistelen kynsin ja hampain vastaan. Enpä olisi uskonut, että vuoden kuluttua pääsen lunastamaan lupaukseni.

Eipä kulunut aikaakaan, kun uusi taistelu on käsillä. Tällä kertaa kohteena on Lepsämän Kaikurinne 4 kiinteistö, jonne halutaan sijoittaa moniongelmaisten nuorten hoitolaitos keskelle tiivistä asuinaluetta koulun ja päiväkodin välittömään läheisyyteen. Kinkkistä tässä päätöksenteossa on se, että asiasta AVI:lle lausuu Keusote, ei Nurmijärven kunta.

Kunnanhallituksen olisi välittömästi otettava kantaa alueella vireillä olevaan kaavamuutokseen, jotta olisi mahdollista tarkistaa Y-tontin merkintä ja rajata Y-tontin käyttötarkoitusta siten, että käyttötarkoitus sopii päiväkodin ja laajentuvan koulun välittömään läheisyyteen tiiviille omakotialueelle. Soveltuva toiminto ei ole esim. erityistason tukea tarjoava ympärivuorokautinen kiireellisesti sijoitettavien moniongelmaisten nuorten hoitolaitos.

Kaavamuutos tulisi saattaa välittömästi vireille ja kunnan tulisi ottaa voimakas vastustava kanta kyseisen yksikön sijoittamisesta Lepsämään. Keusoten on kuunneltava kunnan mielipidettä lausunnossaan ja perustettava lausuntonsa kunnan mielipiteeseen.

Nostan tämän keskusteluun maanantain kunnanhallituksessa. Aikataulu toimien suhteen on tiukka. Toivon, että Lepsämän alueen asukkaat pyrkivät mahdollisimman tehokkaasti vaikuttamaan päättäjiin. Meistä kukaan ei halua naapurustoonsa jatkuvia järjestyshäiriöitä ja tihutöitä sekä päihteiden väärinkäyttöä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lastensuojelu, päihteet, asuinalueet

Tänään on suuri päivä!

Keskiviikko 26.5.2021 klo 10:45 - Maiju Tapiolinna

Ennakkoäänestys alkaa vihdoin ja varsinainen vaalipäiväkin on tuota pikaa.  Koronan ja monien muiden viivästysten jälkeen suomalaiset pääsevät vihdoinkin raapustamaan ehdokkaansa numeron vaalilippuun. Nyt on turha ruotia niitä syitä, jotka johtivat vaalien siirtoon, sillä tärkeintä on saada kuntalaiset vaaliuurnille.

Ainoa mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon on äänestäminen. Usein kuulee sanottavan, että äänestämättä jättäminen on kannanotto. Voidaan niinkin ajatella, mutta todellisuudessa se on oman vaikutusmahdollisuuden käyttämättä jättämistä. Yksikin ääni saattaa olla ratkaiseva ja kaikki äänet tarvitaan yhteiseen pottiin.

On vaarallista kuvitella, että oma ehdokas pääsee kuitenkin valtuustoon, joten voinkin äänestää hänen sijaansa, jota kuta muuta. Näin tämä ei tietenkään ole. Kukaan ei pääse valtuustoon ilman ääniä. Jos sinulla on mieleisesi ehdokas, anna äänesi hänelle!

Arvoisa kuntalainen! Toivomukseni on, että annat äänesi kuulua ja käyt äänestämässä, joko ennakkoon 26.5.–8.6. tai varsinaisena vaalipäivänä 13.6.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some, perussuomalaiset

Tapahtumateollisuus tarvitsee munaa

Torstai 13.5.2021 - Maiju Tapiolinna

Tapahtumateollisuus on sukeltanut tarpeeksi. Nurmijärvi on täynnä erinomaisia paikkoja suurten tapahtumien näyttämöksi. Meiltä löytyy taatusti kovia nimiä takomaan jättitapahtumiin kymmeniä tuhansia kävijöitä. Kunnasta tarvitaan halua erottautua ilmiötehtaana.

Hyvinkää huimaa tapahtumillaan. Steelfest vetää raskaan metallin kävijöitä tuhansien verran. Rockfest kymmenien tuhansien ja kaikki tietävät Red Carpetin. Hyvinkää on onnistunut siinä, mikä monelle muulle kunnalle on märkä päiväuni.

Katsotaanpa nyt kuntaa sillä silmällä. Mistä löytyisi Hyvinkään lentokenttää vastaava tapahtumapaikka? Viljapeltoa on kaikkialla. Pari puimuria saataisiin komeasti sivuun muutamilla tonneilla. Kuntaa voitaisiin markkinoida muutoin kuin Aleksis Kiven pitäjänä, vaikka se meille nurmijärveläisille onkin tärkeää.

Todellisuudessa tästä kunnasta puuttuu munaa järjestää todellista säpinää, tähtikaartia ja tuloja yrittäjien kassaan. Elokuva ja pari pientä roolia ei vie parrasvaloihin, mutta Hyvinkäällä järjestettävän Rockfestin kaltainen tapahtuma taatusti toisi euroja monen kassaan.

Tarvitaan ideatalli tai tähtitiimi pohtimaan, mitä täällä voitaisiin järjestää. Nurmirock oli aikoinaan hyvä päänavaus, mutta täysin liian pieni ständi. Tuo kertaa sata alkaisi olla oikeassa suunnassa.

Mahtaako kunnassa olla tietoa täällä asuvista taiteilijoista? Nyt olisi korkein aika saattaa yhteen kaikki julkimot kunnan alueella. Lähes joka kesä soi Peräkorpirock, mahtava tapahtuma, mutta valitettavasti liian pieni ja privaatti.

Haastan kunnanjohtajan ottamaan pallon unelmatallista, joka tuo Nurmijärven historiaan kymmeniä tuhansia keräävän tapahtuman järjestäjänä. Voimme olla yksi  ylitse muitten, jos tahtoa riittää.

1 kommentti . Avainsanat: Nurmijärvi, rock, festarit, dreamteam

Hätäjarru vai pelkokerroin

Perjantai 7.5.2021 - Maiju Tapiolinna

Lähdin kuntavaaleihin ehdokkaaksi ensimmäistä kertaa vuonna 2004 ajatuksena parantaa lapsiperheiden asemaa kunnassa. Tuolloin katselin kuntapolitiikkaa ruusunpunaisten lasien takaa, enkä olisi ikinä uskonut, mitä kaikkea se kätkee sisäänsä ja mitä kaikkea tulen vielä näkemään. Pala kerrallaan selvisi, millaista valtapeliä pelaillaan ja unohdetaan kuntalaisen etu. Se vaativa tehtävä, jota hoitamaan vaaleissa on hakeuduttu.

Ensimmäisessä luottamustehtävässäni päädyin kaavoituslautakuntaan. Pesti oli hyvin opettava monessa mielessä. Ennen ensimmäistä kokousta arvostettu kuntapoliitikko soitti minulle ja sanoi, että kaikki menee hyvin, kun teen vain kuten hän käskee. Kymmenen minuutin vuodatuksen jälkeen vastasin hänelle, että luuletko taluttavasi minua kuin pässiä narussa. Sainpa sitten myöhemmin kuulla monta moninaista kertomusta siitä, miten tämä samainen henkilö hoidatti omaa etuaan kunnallisissa luottamustehtävissä.

Kun sain lautakunnan juonesta kiinni, olin alituinen vastarannankiiski päätöksissä, joissa kuntalainen jäi soittelemaan lehdellä. Erityisesti raivostutti se, että ihmiset omistivat maata, jolle eivät saaneet rakentaa. Varsin usein kuulin viranhaltijoiden tokaisevan, että kuntalaiset hyötyisivät vain taloudellisesti, kun annettaisiin rakentamiselle poikkeamispäätös ja pistäisivät uuden talon lihoiksi heti sen valmistuttua. Varmasti joku niin olisi tehnytkin, mutta valtaosa oli kyllä liikkeellä ihan hyvin aikomuksin, eikä ketään voi kieltää myymästä omaisuuttaan. Tuli sitten päivä, jolloin ajauduin täydelliselle törmäyskurssille esittelijän kanssa. Samainen viranhaltija huusi minulle suu vaahdossa kokouksessa, että minut on laitettava koulutukseen, jotta ymmärtäisin olla heidän tekemiensä päätösesitysten takana. Laitoin asiasta selvityspyynnön silloiselle kunnanjohtajalle, joka ei koskaan vastannut minulle mitään. Tällä kokemuksella en olisi tyytynyt jääkauteen, vaan olisin taatusti vaatinut vastauksen, vaikka kirjain kerrallaan.

Paljon on mahtunut lähes kolmeen valtuustokauteen. Kirkkaimpana tähtenä olen koko ajan pitänyt kuntalaisten minulle antamaa mandaattia. Edustan heitä päätöksenteossa ja pyrin kuntalaisten kannalta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Sanon ääneen sen, minkä koen kuntalaisen asemaa heikentävänä tekijänä. Välillä tuntuu, että saa ulvoa kuin tuuli nurkissa ja silti myrskyvaroitusta ei oteta vakavasti. Somen mukaantulo politiikkaan on tuonut päätöksenteon lähemmäs kuntalaista ja myös antanut kuntalaisille aktiivisen mahdollisuuden arvostella nopeassa tahdissa siinä viranhaltijoita kuin luottamushenkilöitäkin.

Ennen tölvittiin toisia pilke silmäkulmassa valtuuston kahvijonossa ja piikiteltiin puhujapöntöstä. Nyt avaudutaan somessa. Eikä siinä mitään pahaa ole. Arvostelua on kestettävä, eikä sitä pidä päästää ihon alle, vaikka toisinaan saa kohdata ihan aitoa ilkeyttäkin. Silti pidän täysin ylimitoitettuna kunnan julistusta maalittamattomuudesta. Vedettiin hätäjarrusta ennen kuin juna nytkähti liikkeelle. Nostettiin esille ihan normaaleihin käytöstapoihin kuuluvia asioita. Haluttiinko vaientaa ikävältä kuulostavia mielipiteitä vai oliko kaiken takana kuitenkin pelkokerroin siitä, etteivät kuntalaiset enää niele tyytyväisenä kaikkea. Meidän luottamushenkilöiden pitää muistaa keitä me edustamme luottamustehtävissä. Me olemme kuntalaisten ääni. Viranhaltijoille kuntalaiset ovat palkanmaksajia ja työnantajia, joita on kohdeltava tasapuolisesti. Kunta on kuntalaisille!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some, perussuomalaiset

Yksityisteitä koskeva päätöksenteko Nurmijärvellä

Lauantai 1.5.2021 - Maiju Tapiolinna

Useaan otteeseen olen kertonut yksityistieasian päätöksenteosta Nurmijärvellä omasta näkökulmastani. Kun se meille ensimmäisen kerran tuotiin teknisen lautakunnan käsittelyyn huhtikuussa -19 tehtiin minulle selväksi jo puheenjohtajapalaverissa viranhaltijoiden kanssa, että olemme laittomassa tilassa yksityisteiden suhteen. Viranhaltijan esityksen mukaisesti teimme päätöksen lautakunnassa. Se oli tieto, johon meidän oli luotettava ja olihan myös päättäjän näkökulmasta huolestuttavaa, jos päätöksentekoa ollaan tekemässä 4 kk lain voimaantulon jälkeen ja kunnassa ollaan laittomassa tilassa.

Aika nopeasti alkoivat useat yksityisteiden varsilla asuvat ottamaan yhteyttä päätöksestä ja aloin epäillä tekemämme päätöksen oikeellisuutta. Selvittelin sitä usealta taholta ja teimmekin joulukuussa -19 Perussuomalaisten valtuustoryhmänä valtuustoaloitteen, jossa esitimme, että yksityistiehankkeelle otettaisiin aikalisä vuoden -21 loppuun asti ja luotaisiin sinä aikana kuntalaisia tasapuolisesti kohteleva yksityistiekriteeristö.

 Mielenkiintoista on, että tuota aloitetta ei monesta pyynnöstä huolimatta ole kunnan taholta saatu tuon joulukuisen valtuustonkokouksen liitteeksi. Aloite on kylläkin kirjattu kunnan järjestelmiin, koska se keväällä -20 tuotiin valtuuston käsittelyyn ja käsittelyn pohjalta katsottiin, ettei se anna aihetta toimenpiteisiin. Tuolloin myös tekemäämme aloitetta syyteltiin populistiseksi keinoksi päästä julkisuuteen.

Tämän jälkeen kaikissa päätöksentekoprosesseissa aloin jättämään eriävää mielipidettä yksityisteitä koskeviin asioihin. Eräs mielipiteeni käännettiin erään luottamushenkilön toimesta niin, että vastustaisin yksityisteille maksettavia korvauksia. Näinhän ei tietenkään asian oikea laita ole ollut.

Uuden vahvan yrityksen puuttua läpiajettavien yksityisteiden avustusmalliin teimme Kokoomuksen Jari Vainion kanssa joulukuussa -20 uudella valtuustoaloitteella. Tähdensimme edelleen sitä, että keväällä -19 teknisen lautakunnan tekemä päätös asettaa tiekunnat eriarvoiseen asemaan erityisesti läpiajettavien teiden suhteen. On ihan pelkällä arkijärjellä perusteltavissa, että säännöllinen raskaan kaluston liikennöinti kuluttaa tietä enemmän kuin tien varrella asuvien oma liikenne.

Samassa kokouksessa Kesk Kalle Mustonen teki aloitteen, jolla selvitettäisiin teknisen lautakunnan päätöksenteon oikeellisuus, jota KPMG selvittää tällä hetkellä. Uskon myös, että selvitys tulee olemaan puolueeton. Teknisen lautakunnan puheenjohtajana olen ollut KPMG:n haastattelussa ja vastaillut heidän esittämiinsä kysymyksiin. Myös valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty ovat olleet haastateltavina samoin kuin päätöksenteossa mukana olleet viranhaltijat. Tutkimuksen pitäisi valmistua nyt ihan lähiaikoina, eikä sen julkisuudesta käsittääkseni pitäisi olla mitään epäselvyyksiä, vaikka kuntalaiset näin epäilevätkin.

Tämä monimutkainen ja sekava päätöksentekoprosessi ykstyistieasiassa ei liene ainut, jossa me luottamushenkilöt olemme tehneet päätöksiä vaillinaisilla tiedoilla. En väitä, että meitä harhaanjohdettaisiin tarkoituksellisesti, vaan inhimillisiä virheitä ja väärinkäsityksiä tapahtuu. Huolestuttavinta on pitää jääräpäisesti kiinni päätöksestä, vaikka huomaisikin sen menneen pieleen. Ryhdikästä on nostaa asia uudelleen käsittelyyn ja tehdä korjausliike. Ei tämä sen kummempaa ole. 

On ihan ymmärrettävää, että yksityisteiden hoitokunnat valvovat oikeusturvaansa ja tekevät kantelun oikeusasiamiehelle ennen määräajan umpeutumista, koska eivät ole kunnan osalta saaneet vastauksia. Hoitokuntien syyllistäminen on tässä kohdassa täysin hölmöä. Se, mitä henkilökohtaisesti karsastan, on että kunta lähtee oikeustoimiin kuntalaisiaan vastaan. Muita vaikuttamiskeinoja on oltava. Vanha sanonta sanoo, ettei ruokkivaa kättä kannata purra.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »