Vika vedessä on mätämuna

Lauantai 29.6.2024 klo 0.03 - Maiju Tapiolinna

Koirani rakastavat uimista. Erityisesti musta belgianpaimenkoira on varsinainen vesipeto. Kun pääsemme mökille, se pulahtaa tämän tästä järveen. Vanhaherrakin nauttii vedestä, mutta maltillisin annoksin. Kertapulahdus päivässä riittää.

Rajamäen uimahallin kesätauolla henkilökunta pääsi uittamaan koiria hallissa. Peseytyminen hoidettiin huolellisesti erityisryhmien pesutiloissa ja sen jälkeen pulikoitiin lastenaltaassa. Tästä tehtiin erinomainen video uimahallin kotisivuille, joka sitten aiheutti monissa kuntalaisissa hämmennystä.

Päälimmäinen kysymys oli, miten allas ja pesutilat puhdistetaan koirien jälkeen. Moni allerginen pohti, voisiko enää jatkossa käyttää uimahallia ja uitetaanko siellä säännöllisesti koiria. Useita kuntalaisia oli yhteyksissä minuun videon julkaisun jälkeen ja heitä todella huoletti, mitä kaikkea koirista voi jäädä veteen. Huolimatta siitä, että videolla koirat pestiin huolellisesti ennen altaaseen menoa. Monien mielessä kävivät myös erilaiset loiset ja mahdollisesti koirien niskasta liukenevat punkkilääkkeet.

Tätä itsekin jäin pohtimaan ja soitin terveysvalvontaan. Minulle vastattiin, että tässä on tehty vakava rike ja puhelimessa ollut henkilö ottaa välittömästi yhteyttä esimieheensä ja uimahallin toimitusjohtajaan. Sitten myöhemmin tilanne muuttui ja terveysvalvonta totesi, ettei mitään rikettä ollut tapahtunut.

Uimahallin toimitusjohtaja vakuutti veden vaihtuvan huoltotauon aikana 124 kertaa puhdistusjärjestelmän läpi ja muutoinkin huoltotöiden aikana halli puhdistetaan isosti. Tämän perusteella ei ollut huolta veden tai tilojen puhtaudesta. Toimitusjohtajan mukaan videolla oli opetustarkoitus, jolla haluttiin korostaa sitä, miten likaisina ihmiset menevät uimaan. Tämä kyllä pitää paikkansa, sillä hallietiketin mukaisesti monet laiminlyövät kunnollisen pesun hiuksineen päivineen ennen altaaseen menoa.

Paikkakunnan sosiaalisessa mediassa nousi varsinainen myrsky altaassa. Most evil bitch olin minä, joka luottamushenkilönä kehtasin kyseenalaistaa suloisen uintivideon ja selvittää lainmukaisuuden. Tukkapöllyä tuli myös heille, jotka uskalsivat kyseenalaistaa uimahallin käyttämisen koirauimalana. Yhtäkaikki me olimme ilonpilaajia hiekkaa piparissa. Kävinpä kuitenkin keskustelun asiasta kunnanjohtajan ja uimahallin hallituksen puheenjohtajan kanssa, jotka olivat kanssani samoilla linjoilla.

Asia kuitenkin selvisi ja missään kohtaa ei ollut toimittu väärin, vaikka terveysviranomaisilta ei oltu tarkistettu etukäteen koirauintia. Hyvä näin. Jäin kuitenkin pohtimaan, kuka olisi maksanut viulut, jos koirauinnin yhteydessä olisi tapahtunut liukastuminen, puremavamma tms. Epäilen vahvasti, että vakuutusyhtiö olisi korvausvelvollisuudesta vetäytynyt ja maksajaksi olisi joutunut kunta uimahallin subventointinsa kautta. Miten hyvin on noudatettu Tukesin ohjeita? Onko riskien arviointi ja huolellisuusvelvoite mokattu? Entäpä turvallisuusasiakirja? Onko siellä otettu huomioon eläinten aiheuttamat vaaratilanteet hallissa?

Rajamäen uimahallin hallietiketti ei kiellä eläinten viemistä uimahalliin, pesutiloihin ja altaisiin. En myöskään suoranaista kieltoa löytänyt Finlexistä. Uimahallin ovessakaan ei ole eläimet kieltävää merkkiä.

Koska Rajamäen uimahalli on mahdollistanut koirauinnin terveysviranomaisten hyväksynnällä, niin mepä menemme belgini kanssa halliin uimaan. Käytännössä sinne voi tulla, minkä tahansa eläimen kanssa. Vielä en osaa päättää, ostanko koiralleni lastenlipun vai kerronko koirani melkein 3 vuotta seitsämällä saadakseni ihmisen iän. Odotan kuitenkin innoissani tulevaa uintitapahtumaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rajamäen uimahalli, koirauinti

Lupiinilehto

Torstai 20.6.2024 klo 17.06

Melkoista puukkohippailua ollut viime aikoina Suomessa. Turhia uhreja, elettyjä elämiä ja menetettyjä tulevaisuuksia. Tekoihin ovat syyllistyneet niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajatkin. En näet tartu tässä pelkkiin Oulun puukotuksiin, vaan väkivallantekoihin kautta linjan.

Koulusurmien suunnittelut, puolison tappamiset mustasukkaisuuden vuoksi ja sairaaloiset vihamielisyydet ulkomaalaistaustaisia kohden ovat räjähtäneet silmille. Kyse ei ole pelkästään Ruotsin-mallista, vaan ongelmat kytevät paljon syvemmällä.

Kun puhumme kunniamurhista, emme voi ummistaa silmiämme sille, että Suomessa on myös puolisoita päästelty hengiltä mustasukkaisuuden vuoksi. Tekijöinä ihan kantasuomalaiset. Esimerkkejä näistä löytyy runsaasti. Vaimoja on löytynyt muurattuna takkaan ja lattioiden alle. On myös muutama mieskin kokenut saman kohtalon.

Elämme yhteiskunnassa, jossa väestö koostuu Suomessa syntyneistä ja Suomeen muuttaneista. Vääjäämättömästi tapahtuu yhteentörmäyksiä. Kaikki rikokset eivät ole jengirikollisuutta, vaan sekaan sopii myös kantasuomalaisia puukonheiluttajia sekä puhdasta kahinointia kulttuurien törmätessä.

En tiedä, voiko helteistä ilmamassaa syyttää kaikesta. Syyt ovat syvällä. Meillä on runsaasti työttömyyttä, päihdeongelmaisia ja mielenterveyshäiriöistä kärsiviä, jotka eivät saa apua tai edes osaa hakea sitä. Raha ei riitä.

Väkivaltarikokset ovat epäonnistumisen merkki yhteiskunnallisesti tai yksilöllisesti. Jokaisen rikoksen takana on ihmistragedia, uhri ja tekijä. Kouluampumiset, tekemättä jätetyt, pahuutta, pahaa oloa, yksinäisyyttä ja pieleen menneitä parisuhteita.

On säälittävää tituleerata ulkomaalaistaustaisia vertaamalla lupiineihin. Olen usein kysynyt, siivoaako kantasuomalainen assan vessat?  Väitän, että suurin osa paskaduuneissa olevia, ovat työn perässä maahan muuttaneita. Kantasuomalaisen kyllä kelpaa vetää kebabbia ja pitsaa huuleen, eikä aasialainenkaan ruoka ota yhtään vastaan. Puhun tässä nimenomaan heistä, jotka tekevät täällä työnsä, eivätkä loisi tai vedätä naisia avioliitoilla. Näitäkin on, ikävä kyllä!

Meidän on integroiduttava vallitsevaan yhteiskuntaan. Emme voi elää pelkästään ulkomaalaisia vihaamalla. Tulevaisuudessa suurin osa hoitotyöntekijöistä tulee olemaan ulkomaalaistaustaisia. Keskitytään opettamaan heille kieli ja ottamaan heidät asiallisesti vastaan. Väestönkasvumme hiipuessa maahanmuuto on voimavaramme.

Hyvää Juhannusta! Varoen vesillä laineita liplattaen.

Kommentoi kirjoitusta.

Kultakala maljassa

Keskiviikko 12.6.2024 - Maiju Tapiolinna

Ihmettelen, millaisesta sisäisestä mekanismista on kyse, kun edelleenkin selitellään ja uskotellaan asioita vaalitappion takana. Kaiketi se on se kuuluisa kultakalaefekti. Polskit onnellisena omasa vedessä evät levällään, etkä huomaa ympäröivää maailmaa.

Vaalitappion syitä ei mielestäni tarvitse etsiskellä. Jo aiemmin olen todennut, ettei säätila tai urheilukilpailut ole olleet esteitä, miksi äänestäjiä ei ole uurnilla näkynyt. En ole ainut, jota ovat ärsyttäneet sakset ja leikkuulaudat. Luulisi, että korkeassa poliittisessa virassa olevalla ministerillä on edes sen verran tilannetajua, ettei moiseen ryhdy. Vähän on kuin entisen pääministerin bilevideot.

Lensikö hattu korkealle vai astuttiinko miinaan? Sopii miettiä, oliko saksikkaan kuvan takana harkittu temppu, jolla aloitettiin lähtölaskenta. Tässä kohtaa saattaa mielikuvitukseni laukata hieman liian vauhdikkaasti. Jos taas kuva julkaistiin luvalla, on harkintakyky pettänyt täysin. Sarkasmiksikin on harvinaisen happaman makuinen. Entäpä Hakkarainen? Hänen ehdokkuutensa evääminen maksoi vähintäänkin yhden paikan verran.

Syylliset pitää saada kiinni. Vasta sitten voidaan lähteä korjaamaan tilannetta. Eu-vaalit eivät kiinnosta? Missä EU, siellä ongelma? Soinin lanseerama slogan onkin nyt oiva selitys sukellukselle. Todelliset syyt kyllä tiedetään, muttei haluta tunnustaa. Tuolloin saattaisi joukkohypnoosi haihtua ja hovin vaatteet vaihtua kerjäläisen ryysyiksi.

Arvostan entisen puoluesihteerin toivetta aikaistetusta puoluekokouksesta, jotta EU-vaalitappio saataisiin keskusteltua jäsenistön kanssa auki. Mielestäni vaade on todella kohtuullinen. Entinen puoluesihteeri Luukkanen näet pisti kaikkensa peliin ja kiersi ahkerasti kenttää yli 60 paikkakunnalla. Hänellä varmasti on todellista tietoa taskussa. Mitenkähän mahtoi nykyinen sihteeri kierrellä?

Kenttä on se työkalu, joka tekee kuningattaria ja kuninkaita. Ilman kenttää saattaa kannatus romahtaa. Ainakaan kenttää ei sovi suututtaa. Kuka sitten ajelee omilla polttoaineilla ympäri maakuntia jakamassa esitteitä ja pystyttelemässä vaalitelttoja. Kun lähdetään kermavaahtolinjalle, on aina vaarana, että se happanee ennen aikojaan tai ei vatkaannu ukkosta ennen.

Miksi sitten kirjoitan tästä? Mielestäni olen oikeutettu ilmaisemaan närkästykseni toimintaan, jolla karkoitetaan äänestäjiä. Hallitusvastuun ymmärrän, leikata pitää, jotta taloutta saadaan elvytettyä. Pitääkö siitä kuitenkaan tehdä pilaa ja kyykyttää vähävaraisia? Edelleen perustan oikeutukseni siihen, että olen sijoittanut kohtuullisen käyttökelpoisen auton verran omaa rahaa puolueen kannatuksen nostoon. Vilpittömänä ajatuksena on ollut ajaa ideologiaa ja suomalaisuutta. Varmasti olen ollut hieman naivi tässä suhteessa. Parhaan vastineen sijoittamalleni rahalle olen saannut äänestäjieni kautta. Saan heidän mandaatillaan hoitaa yhteisiä asioita niin kunnassa kuin alueella.

 

1 kommentti . Avainsanat: EU-vaalit 2024

Se olisi sitten siinä

Sunnuntai 9.6.2024 - Maiju Tapiolinna

EU-vaalit on taputeltu kasaan ja kansa on puhunut. En hämmästele lainkaan Li Anderssonin äänikuningattaruutta. Kaikissa vaalikeskusteluissa hän on esiintynyt asiallisesti ja kiihkottomasti tuoden mielipiteensä ja osaamisensa selkeästi esille. Vasemmistolle tuntuu muutoinkin olevan tilaus tilanteessa, jossa kansalaiset kokevat tulleensa petetyiksi hallituksen taholta.

Kokoomus on voittonsa ansainnut. Hallitusvastuusta huolimatta puolueen kannatus on pysynyt erittäin hyvänä. Isoimmat iskut lienee vastaanottanut Perussuomalaiset, joskin peiliin katsominen olisi myös sallittua.

Ennustin jo viikkoja sitten, että Perussuomalaiset tulevat saamaan EU-vaaleissa ainoastaan yhden mepin. Valittavasta henkilöstä ei ollut pienintäkään epäselvyyttä. Sebastian Tynkkynen on ollut näkyvästi esillä sosiaalisen median eri kanavilla. Hän on lahjakas mediapersoona.

Vaalitappio on aina peiliin katsomisen paikka. Jossain on epäonnistuttu. Syy ei ole vesisade, auringonpaiste tai formulakisat. Tässä kohtaa syyt ovat olleet jo pidemmän aikaa näkyvissä. Ainakin kuplan ulkopuolella. Saksien heiluttelu hallituksen leikkausten yhteydessä saattanee tuntua hauskalta sarkasmilta, mutta sitä se ei ole. Ihmisten hädällä ei ole leikkimistä, vaikka kyse olisi vain muutamasta eurosta. Ministeritasolla on osattava käyttäytyä. Kotona voi sitten irvistellä ja naureskella vapaasti, jos siltä tuntuu. Julkisesti saksikädet muistetaan.

Leikkauksia on tehtävä, se on selvää. Jokainen leikattu sentti on poissa jonkun kukkarosta. Voi kuullostaa itkulta ja kitinältä, kun iltapäivälehtien palstoilla äiti avautuu siitä, miten joutuu muuttamaan pienempään asuntoon. Kyseessä on kuitenkin inhimillisen ihmisen koti, josta ei haluaisi luopua. Kaikki pienituloiset eivät ole valtion varoilla eläviä huijareita. On vain pienet tulot tai mahdottomuus löytää töitä. Jokaisen köyhän sisällä siis ei asu ahne kattoon räkijä.

Painukaa töihin! Aivan varmasti valtaosa työttömistä lähtisi heti töihin, jos työpaikka löytyisi. Valitettavasti vain sitä herkkua ei ole kaikille jaossa. Työhaluttomuus ja työn saannin mahdottomuus eivät ole sama asia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tukien varassa elämistä ei pidä ruokkia. Ketään ei kuitenkaan pidä sormella osoittaa, jos ei aidosti kykene itse elantoaan hankkimaan.

Paljon on muutakin. Petetyiksi itsensä kokevat yrittäjät, huoltoasemalla tankkiaan täyttävät, ja kaikki ne, jotka uskoivat, ettei köyhää enää kyykytetä. Syitä ja seurauksia. Vaalitulos meni pahasti käteen. Sama toistuu, jos ei opita nöyryyttä ja kunnioitusta. Ripaus inhimillisyyttä ei maksa mitään.

1 kommentti . Avainsanat: EU-vaalit 2024

Harmaan talouden ruokinta-alusta

Perjantai 24.11.2023 - Maiju Tapiolinna

Harmaata taloutta torjuttaessa olisi syytä tutkia hieman paremmin erilaiset kilpailutussivustot. Voit kilpailuttaa mitä tahansa työtä, palveluita tai kulutushyödykkeitä. Usein näiden kilpailutussivujen takaa löytyy nimekkäitä toimijoita. Ihan erityisen tarkastelun kohteeksi voisi ottaa muuttofirmat.

Paljon käytetty sivusto, muuttomaailma.fi tarjoaa kilpailutusta muutoista. Sivustolla on tiukat säännöt, jotka niin palvelun tarjoajan kuin palvelun ostajan pitää hyväksyä kilpailuttaessaan muuttoa. Käytännössä säännöstö pesee sivuston omistajan täysin vastuusta.

Palvelun tarjoajan kirjautuessa sivustolle kysytään, onko yrittäjällä liikennelupia. Siihen riittää rasti ruutuun kyllä tai ei. Helppoa, ei sen parempaa tarkistusta. Tietenkin vastuu on sääntöjen mukaisesti sen, joka tietoja pimittää tai valheellisesti vastaa.

Hintahaarukat muutoissa ovat todella suuria. On syytä epäillä, ettei kaikilla muuttoja tarjoavilla ole puhtaat jauhot pussissa. Jos hinnoittelu on sitä luokkaa, ettei palkkaa sivukuluineen taatusti pystytä maksamaan, saattanee olla kyse harmaasta taloudesta. Palvelun ostaja taas ei välttämättä tiedä, mitä muuttaminen asianmukaisine työantajavelvoitteineen voi maksaa. Valinta on usein halvin hinta ja kauppa kiinni.

Sitten tullaankin toiminnassa yllätyksiin. Muuttajan tavaroita katoaa, heitetään roskiin, niitä rikkoontuu, eikä kuormaa saada sovitussa aikataulussa perille. Kun lähdetään tutkimaan paremmin, huomataan, ettei yrityksellä ole liikennelupia. Pienellä sosiaalisen median kierroksella saadaan selville, että työnantaja tarjoaa vain pimeää työvoimaa, jättää palkat maksamatta, eikä hoida velvoitteitaan.

Ovatko nämä kyseiset sivustot sitten harmaan talouden ruokinta-alusta? Kyllä ovat. Valinta vaatii vastuuta ja hintatitoisuutta muuttajalta. Usein on helpointa ottaa se edullisin muutto, joka kukkarolle sopii. Vielä houkuttelevammaksi tarjouksen tekee, kun yrittäjä tarjoaa edullistakin edullisemman hinnan ohi tarjoussivuston. Tämä polkuhinnoittelu vie ruuan asiallisten yrittäjien suusta, kun harmaan talouden ammattilaiset jylläävät.

2 kommenttia .

Hallitus tulee, oletko valmis

Keskiviikko 12.4.2023 klo 11.29 - Maiju Tapiolinna

Olivatko Sanna Marinin ja Maria Ohisalon väistöliikkeet osa suunnitelmaa hallituksen muodostamiseksi ilman Perussuomalaisia? Väitän, että Perussuomalaisten ulospeluu aloitettiin jo ennen vaaleja Kokoomuksen ja SDP:n toimesta. Marin ei halua tehdä yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta kokoomuksen seura kelpaa. Paras hallitusneuvottelija demareista olisi sopuisa ja sieväkäytöksinen Antti Lindtman, joka osoittaisi yhteistyökykyisyyttä kaikkien kanssa. Hymypojan ominaisuudella saataisin näppärästi demarit hallitukseen. Seurauksena olisi uusi Katainen-Urpilainen hallitus. EU-tukipakettien jako saisi iloisesti jatkoa.
Ohisalon väistöliike saattaa olla aidosti vastuunkantoa huonosti menneistä vaaleista, mutta takana saattaa olla osa silkkoa vedätystä. Kuka olisi sitten Vihreistä sopiva hallitusneuvottelija? Miten hommaa hoitaisi Fatim Diarra, jonka mukaan maaseudulla on vain insestiä, vaimon hakkaamista ja runkkaamista. Löytyisikö Vihreistä sopivaa hallitustunnustelijaa, jolla Vihreiden ilmastotavoitteita voitaisiin jälleen viedä kohti maalia yhdessä ilmastomyönteisen Kokoomuksen kanssa.
Vahvasti epäilen, että Perussuomalaisille paikka aukeaa opposition suurimpana puolueena. Kokoomuksella ja SDP:llä ei ole pienintäkään aikomusta päästää Perussuomalaista järjen ääntä hallitukseen. Orpo ei ota riskiä siitä, että Purra vetelisi bensaletkulla ympäri korvia ja estäisi halpatyövoiman kuljettamisen maahan.
Seuraavat viikot tulevat näyttämään, millainen on Suomen tuleva hallitus. Kuka syö kenenkin kädestä ja jatkuvatko konkurssin huuruiset vuodet. Selvää on kuitenkin se, että hallitus saadaan kasaan kokoonpanolla tai toisella.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomalaisten hyvinvointi on minulle sydämen asia

Torstai 30.3.2023 klo 10.57 - Maiju Tapiolinna

Eduskuntavaaleissa etsitään Suomeen lakien säätäjiä ja päättäjiä. Tehtäväkenttä on laaja ja vaati syvällistä perehtymistä. Vaikutukset ulottuvat läpi Suomen ja omat direktiivinsä tulevat Euroopan unionista monimutkaistamaan päätöksentekoa.

Säädetyt lait vaikuttavat paikallisesti. Tästä nostan esille yksityistielain, joka kaikkine kiemuroineen on osissa kuntia johtanut kyseisten teiden varsille asuville kohtuuttomia ongelmia ja tarpeetonta rahanmenoa. Otetaan esimerkiksi Suomen suurimman maalaiskunnan tapahtumat lyhykäisesti.

Kunta sanoi hoitosopimukset irti. Irtisanomiset hoidettiin kirjeitse ja paikallislehdessä ilmoittamalla. Sopimusten irtisanomiset kohdennettiin osoitteisiin, jotka olivat kunnan viimeisimpänä tietona toimivista tiekunnista vuosien takaa. Osa tieosakkaista oli jo siirtynyt hoitelemaan taivaallisia teitä ja osa muuttanut muualle. Lehtikään ei tavoittanut kaikkia.

Päättäjille hoettiin kunnan taholta kiirettä ja laittomassa tilassa oloa. Sitähän se ei kuitenkaan ollut. Kunta olisi voinut hoitaa yksityisteitä samoin kuin aiemmin. Mahtoikohan suurimpana syynä olla se, että kunta kuvitteli säästävänsä talouden kriisiytyessä. Vai oliko lain tulkinta jäänyt hataralle pohjalle. Yksityistieläisille kuitenkin valkeni karu arki pyytämättä ja yllättäen. Valtaosa heistä ei edes tiennyt asuvansa yksityistien varrella, kun kunta oli teitä hoitanut vuosia.

Läpiajattavien teiden osalta tilanne on ajautunut lähes sietämättömäksi. Julkinen liikenne kuluttaa sorapintaisia teitä, eikä saadut hoitokorvaukset riitä todellisten kustannusten peittoon. Teitä liikennöivät yhtiöt eivät suostu maksamaan käyttömaksua, vedoten Elyn kanssa tehtyyn joukkosopimukseen. Turvallisuus on myös tiekuntien vastuulla. Jos yksityistiellä sattuu liikenneonnettomuus, joka johtuu tien kunnossapidon puutteista, vastaa siitä tiekunta. Osakkaat joutuvat maksamaan kohtuuttomia summia asumisestaan ja liikkumisestaan, jonka pitäisi olla kansalaisoikeus. Tiemaksujen päälle tulee vielä kiinteistövero, josta yleisverona jyvitetään osa taajamien katujen kunnossapitoon.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. On se sitten paikallista, alueellista tai valtakunnallista. Etusijalla pitää olla aina asukkaiden hyvinvointi ja tasapuolinen kohtelu koskee se sitten vaikkapa yksityisteitä tai terveydenhuoltoa. Suomalaisten hyvinvointi on minulle sydämen asia, jonka puolesta tulen taistelemaan eduskunnassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Hoitajia, onko heitä?

Perjantai 24.2.2023 klo 15.39 - Maiju Tapiolinna

Suomessa on valtava hoitajapula, jota ei ole saatu ratkaistua 20 vuoteen. Mikään yllätys ei ole ollut, että hoitotyöntekijät loppuvat väestön ikääntyessä.

Valmistuin sairaanhoitajaksi keskelle 90-luvun lamaa, jolloin kaikki sijaiset pistettiin pois, jotta saatiin kustannussäästöjä. Aikajanallani tuo on juuri se kriittinen piste, jossa iskettiin kantapää kiveen. Hoitolalta työttömäksi jääneet hoitajat lähtivät kouluttautumaan uudelleen tai vaihtoivat muihin töihin. Myös jaksaminen joutui kortille, koska työtä tehtiin sillä henkilöstöllä, joka oli saatavilla.

Lamavuosista hoitajien palkka ei ole juurikaan noussut elinkustannusten noususta huolimatta. Työtahti on kiihtynyt ja ammatin arvostus on kadonnut. Nyt ollaan siinä lakipisteessä, että hoidettavat kuolevat koteihinsa hoidon puutteessa, eivätkä hoitajat enää jaksa työssään. Nuoria ei kiinnosta kouluttautua raskaaseen ja vastuulliseen työhön, josta maksettavalla palkalla ei pärjää.

Ratkaisuksi hoitajapulaan on Suomeen jo tuotu ja tullaan tuomaan hoitajia ulkomailta. Heidän koulutuksensa ei vastaa suomalaista tasoa, eikä Suomessa vaadittavaa kielitaitoa ole. Harvalla ikäihmisellä taipuu englanti ja laadukkaaseen hoitoon tarvitaan molemminpuolista ymmärrystä. 

Mitä nopeaa ratkaisua hoitajapulaan ei ole olemassa, sillä nykyisellä palkkauksella alalta pois lähteneet hoitajat eivät palaa. Tonni lisää peruspalkkaan kuukaudessa olisi varmasti se summa, jolla jo kantojen kopsetta takaisin olisi kuultavissa. Leffaliput, liikunta- tai autoetu eivät todellakaan ole ratkaisu. Kutsumuksella ei elä kukaan.

Hoitajien tuontia ulkomailta vastustetaan, mikä mielestäni on ymmärrettävää, mutta mikä ratkaisuksi? On totta, että ulkomaalaisen hoitajan elämä Suomessa ei ole yhtään sen edullisempaa kuin suomalaisenkaan. Heille pitää myös maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa. Senkään varaan ei voi laskea, että poikamiehiä Suomessa riittää.

Hoitajapula on huutava, eikä omaishoitajien varaan voi kotihoitoa laskea. Aprillipäivänä voimaan tulevan hoitajamitoituksen myötä laitospaikkoja joudutaan sulkemaan. Miten sinä ratkaisisit hoitajapulan nopeasti, kun ongelma ei ole hoidettavissa palkankorotus teitse kovinkaan nopeasti?

 

2 kommenttia .

Poliittinen viisaus ei ratkaise työperäisen maahanmuuton tarvetta

Lauantai 4.2.2023 klo 10.26 - Maiju Tapiolinna

Suomessa tarvitaan yli hallituskausien menevää maahanmuuttopolitiikkaa. Työperäinen maahanmuutto ei voi perustua siihen, että odottelemme, kuka rajan yli tulee. Monet alat tarvitsevat työntekijöitä, joille ei pelkkä kotimainen tarjonta riitä. Teknologiateollisuuden yksi päätavoite on saada maahanmuutosta työvoimaa.

Suomen tulee jalkautua maihin, joista työvoimaa on saatavilla. Osoittaa, että tänne kannattaa tulla elämään työllä. Työperäisten maahanmuuttajien saamisessahan on pelkästään kyse rekrytointikilpailusta. Mehän kamppailemme muiden pohjoismaiden kanssa samasta ongelmasta. Onnistuneesta rekrytoinnista mallia voidaan ottaa esimerkiksi Norjasta ja Hollannista, jotka "johtavat" kisaa. Lorvimaan tuleva porukka on ihan eri kuin ne, jotka aidosti haluavat tehdä työtä.

Pelkällä maahanmuutolla ei työvoimatarvetta ratkaista. Suomalainen kortistossa oleva työvoima on saatava työllistettyä. Tarvitaan rakennemuutos, jossa työn tekeminen on aina kannattavampaa kuin sosiaalitukien varassa eläminen. Jos työstä saadun palkan ja sosiaalietuuksien välinen ero on marginaalinen, valitsee moni mieluummin tuet kuin työn. On toki muistettava, että osalla työttömistä on vahva halu tehdä työtä, mutta esimerkiksi ammattipätevyys tai asuinpaikka asettavat tälle esteen.

Tulevaisuudessa ammatit tulevat muuttumaan teknologian kehityksen myötä. Robotit hoitavat työtehtäviä ja ihminen valvoo robotteja. Tämäkin on osa rakennemuutosta, johon pitää valmistautua koulutusta muuttamalla. Työvoimaa tarvitsevat yritykset on otettava mukaan kolutussuunnitteluun. Osa koulutuksesta tulee toteuttaa työpaikoilla. Korkeakoulutuksen arvostusta on lisättävä ja tavoiteltava Viron mukaista 45 % osuutta nuorista.

Pitovoima on työllistämisen jälkeen tärkeintä työperäisessä maahanmuutossa. Työlupien saantia on nopeutettava, jotta koulutuksen Suomessa saaneet ulkomaalaiset saadaan työllistettyä Suomeen. On hukkaan heitettyä rahaa, jos ensin koulutamme ja sitten osaaja lähtee toisiin maihin työskentelemään.

Oikean maahanmuuttopolitiikan kehitykseen tarvitaan yrityksiä, asiantuntijoita ja poliitikkoja. Pelkkä poliittinen viisaus ei ratkaisuun riitä.

2 kommenttia .

Vallan hillotolpat

Perjantai 3.2.2023 klo 10.24 - Maiju Tapiolinna

Politiikka on arvovalintoja, joita jokainen joutuu tahollaan pohtimaan. Ei ole olemassa yksiselitteistä puolueen linjaa, jota yksilö ajaa. Se muotoutuu omien ajatusten ja ympäröivän yhteiskunnan tarpeiden perusteella. Se on yksilön vapautta.

Mitään ei voi, eikä pidä kirjoittaa kiviin pysyvästi. On pystyttävä muuttumaan. Eläminen menneisyydessä on kuin söisi parasta ennen päiväyksen ohittanutta einestä. Pitää katsoa tulevaisuuteen. On hyväksyttävä se tosiasia, että nykyisyyttä ohjaavat vahvat ideologiat. Niiden kampittamisen sijaan tulisi pysähtyä pohtimaan, miksi.

Erityisesti vaalien alla käydään voimakasta vastakkainasettelua. Röyhistellään rintaa ja hoetaan minä, minä. Sosiaaliseen mediaan tupsahtaa joukko ehdokkaita, joista ei vaalien välillä kuule mitään. Höyhenet pitää saada näkösälle pöyhkeinä.

Puoluepolitiikkaa ja ohjelmia voisi kuvailla anekaupaksi. Hyvillä lupauksilla koetetaan sovitella tekemättömäksi jäänyttä sanahelinää. Päästetään taistelukoirat irti ja mätetään kilpailevaa puoluetta kuin roskaruokaa hampurilaisbaarissa.

Mitä tästä kaikesta jää käteen äänestäjälle? Äänestääkö hän puoluetta vai henkilöä? Joka tapuksessa ääni menee puolueelle. Riittävätkö kivat kuvat somessa vai antaako äänensä kirjoituksille, joita voidaan mitata metrimitalla. Äänestäjän vastuu on suuri hänen valitessaan edustajaansa. Voi olla niin, että kaunopuheiden jälkeen arki iskee märän rätin kasvoille ja käteen jää tyhjä vaahtokarkkipakkaus.

Pian on taas se hetki, jolloin puheet punnitaan ja arvoista päätetään. Kun vaalitulos kopsahtaa pöytään, unohtuvat viisi hyvää ja kaksi kaunista. Terrierimäinen lauma poliitikkoja taistelee vallasta. Hillotolpat viuhuvat ja takakontit aukeavat.

Kommentoi kirjoitusta.

Epäinhimillinen kuolema ostosreissulla

Sunnuntai 8.1.2023 klo 14.48 - Maiju Tapiolinna

Viime päivinä on uutisoitu vartijoiden ylettömästä voimankäytöstä. Viimeisin ja järkyttävin uutinen tuli kauppakeskus Iso Omenasta, jossa vartijoiden taltuttamistilanteessa kuoli naishenkilö.

Mitään parempaa tietoa siitä, mikä edelsi tapahtumia, ei ole. On vain arvailuja, että kyseinen nainen olisi mahdollisesti aiheuttanut häiriötä kauppakeskuksen liikkeessä reklamoidessaan ostoksestaan. Tapahtumat tullaan varmasti tutkimaan perinpohjaisesti. Iltapäivälehdissä olleiden tietojen mukaan vartijoita epäillään kuolemantuottamuksesta.

Niskakarvani nousivat kuitenkin pystyyn lukiessani keskusteluja somessa. Epäiltiin, että kyseessä oli narkkari, laitapuolenkulkija, näpistelijä, sekopää, mielisairas, sairauskohtauksen saanut jne. Johtopäätöksenä tästä saattoi lukea, että on hyväksyttävää käyttää kovia voimakeinoja tällaisissa tapauksissa. Karkeasti sanottuna, jopa kuolema voidaan hyväksyä, jos taltutetaan vaikkapa sitä psykoosissa olevaa narkkaria. Minne on kadonnut ihmisyys? Eikö tavan tallaajasta poikkeava olekaan enää ihminen? Oikeuttaako se todellakin järjettömään voimankäyttöön? Pahasti ovat menneet puurot ja vellit sekaisin yhteiskunnassa.

Henki lähtee keneltä tahansa, jos päällä makaa lähemmäs 400 kg raavaita miehiä. Keuhkot painuvat kasaan, kylkiluut saattavat murtua ja tästä aiheutua ilmarinta. Hapenpuutteesta seuraan sydänpysähdys, aivojen vaurioituminen ja kuolema. Hapenpuutteessa oleva ihminen varmasti riuhtoo saadakseen happea. Ei riuhdo riehuakseen. Jotain oleellista on jäänyt oppimatta koulutuksessa tai testosteronit ovat ottaneet vallan. Kuten aiemmin jo sanoin, tapahtuman taustoja ei tiedetä. En voi silti hyväksyä, että kenenkään kuolemaa aiheutetaan järjettömällä voimankäytöllä.

Tapahtuneesta ei tietenkään voi syyllistää koko vartijoiden ammattikuntaa. Tiedän ja tunnen useita vartijoita, jotka hoitavat työnsä suurella ammattitaidolla, eikä heiltä varmasti tapahdu ylilyöntejä. Tämän ikävän tapahtuman toivon kuitenkin vaikuttavan voimankäyttötilanteisiin jatkossa. 

Osanottoni uhrin läheisille ja voimia surussanne. 

1 kommentti .

Tanskalaista järkeä maahanmuuttopolitiikkaan

Lauantai 17.12.2022 - Maiju Tapiolinna

"Tanskan puolueilla on maahanmuutosta ja jengirikollisuudesta niin yhtenäiset näkemykset, ettei aiheesta juurikaan edes keskusteltu ennen marraskuussa pidettyjä parlamenttivaaleja." Näin kerrotaan Iltalehden artikkelissa.
Vaikka Presidentti Niinistö on hyvin hereillä jengirikollisuuden kanssa, on tapahduttava vielä paljon ennen kuin tilanne Suomessa muuttuu. Meillä mennään edelleen täysin Ruotsin perässä ja leikitään humanitääristä kotia. Erittäin huolestuttavaa on paperittomien terveyspalveluiden järjestäminen samalle tasolle maassa asuvien ja maassa laillisesti olevien kanssa. Paperittomien ei edes kuuluisi olla Suomessa, vaan heidät pitäisi karkottaa lähtömaihinsa.
Toivottavasti tulevien eduskuntavaalien jälkeen maahanmuuttopolitiikkaamme saadaan terveempää muutosta. Erityisesti estämään alkanutta jengiväkivaltaa. Muutoin ei mene kauaa, kun meilläkin ammutaan ihmisiä kadulla kuin Ruotsissa konsanaan.

1 kommentti .

Poikkeavaa vai ei?

Sunnuntai 4.12.2022 - Maiju Tapiolinna

On se vaan tämä yhteiskunta nurjahtanut. Ennen kaikki poikkeava piilotettiin pirttien takanurkkiin. Sinne pistettiin vammaiset, vähämieliset ja piilotettiin naimattomien naisten isätön jälkikasvu. Tätä on sitten parjattu, miten oli tuolloin yhteiskunta nurin niskoin.
Eipä ole asiat paremmin nytkään. Erilaisuutta ei edelleenkään sallita, vaan kaikki pitää tunkea samaan muottiin. Miksi? Mitä haittaa on homoseksuaalisuudesta, halusta vaihtaa sukupuolta tai tahdosta mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa? Olen itsekin joskus ollut näistä varsin kriittinen, mutta kyseessä on kuitenkin jokaisen yksilön henkilökohtainen asia.
Ajatelkaapa, jos et tunne oloasi hyväksi omassa kehossasi naisena tai miehenä? Se käy psyykkeen päälle ja hiljaksiin sairastuttaa koko kehon. Mitä siitä sitten, jos haluat omalla ilmoituksella vaihtaa sukupuolta? Keneltä se on poissa? Tässä yhteiskunnassa puututaan aivan liikaa asioihin, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia. Tuomitaan ja parjataan, vaikka se peili omassa kätösessä voisi olla tarpeen.
Onneksi meidän nuorempi sukupolvi on ajatuksiltaan avoimempia ja hyväksyvät erilaisuutta tuomitsematta. Siihen meidän kaikkien pitäisi pyrkiä. Huonoilla elämäntavoilla hankitaan paljon erilaisia elintasosairauksia, jotka ovat yhteiskunnalle kalliita hoitaa. Onko se sitten hyväksyttävämpää?

Kommentoi kirjoitusta.

Pari sanaa johtajuudesta

Sunnuntai 18.9.2022 - Maiju Tapiolinna

Oletko koskaan ajatellut, miten merkityksellinen on hyvä esimies?
Esimies, joka kuuntelee, auttaa ja ymmärtää. Tekee itsensä tarpeettomaksi, mutta on aina tarvittaessa lähelläsi. Vaikka joskus räjähtääkin, niin räjähtää aiheesta, eikä nalkuta turhia. Esimies, joka leijonan tavoin puolustaa omiaan ja paukuttelee henkseleitään, kun työntekijät onnistuvat.
Työssä onnistumisen merkittävin asia on hyvä esimiestyö. Luottamus työntekijän ja esimiehen välillä on ensiarvoisen tärkeää. Ilman luottamusta ei synny tuloksia. Toistuva työntekijän lyttääminen ja aliarvioiminen vie työstä tehot.
Työurani on pitkä ja olen ollut onnekas, sillä minulla on ollut hyviä esimiehiä. Joukkoon mahtuu pari huonoakin. Nämä hyvät esimiehet ovat motivoineet hankalissakin työtilanteissa. Heillä on ollut taitoa ja näkemystä johtamiseen. Se ei ole ollut heille itseisarvo. Heille on ollut tärkeintä röyhistää rintaa työntekijöidensä menestyksestä. Huonot esimiehet ovat niitä, jotka omivat alaistensa menestymisen itselleen, moittivat alaisiaan ja asiakkaitaan sekä luovat raskaan luottamuksettoman ilmapiirin.
Menestyvän yrityksen takana on avoin johtaminen. Ilkeydellä ja vähättelyllä ei johdeta ketään. Negatiivisuus on käännettävä positiiviseksi voimavaraksi. Epäonnistumiset onnistumisiksi. Pandemian jälkeen on haettu uusia linjoja työntekoon. Etätyö on lisääntynyt ja samalla työntekijöiden vastuu omasta työstä. Uudistuvassa maailmassa eläminen vaatii perinteisten rajojen rikkomista ja rohkeutta.

Kommentoi kirjoitusta.

Keusote kallista rulettia verovaroilla

Keskiviikko 14.9.2022 - Maiju Tapiolinna

Poikkeukselliseti julkaisen kotisivuillani alla olevan kirjoituksen, joka on ollut osa Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyä kantelua. Kirjoituksen julkaisuun minulla on kirjoittajan lupa. 

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle ei tuottanut tulosta siksi, että se jätettiin tutkimatta. Syynä on se, että keusote- asiat kuuluvat nk. kunnallisen itsehallinnon piiriin, minkä tutkiminen ei Suomen lainsäädännössä kuulu millekään oikeuselimelle? Kantelu kokonaisuudessaan Keusoten johdon toiminnassa käsittää yhteensä 20 sivua. On kuitenkin hyvä nostaa esille epäkohtia kuntalaisille, jotka verovaroillaan osallistuvat Keusoten kustannuksiin. 


Keusote – kallista rulettia verorahoilla ?                                 

11.5.2021                                                                  

Nurmijärven kuntalaisten julkisen terveydenhuollon toteuttamiseen 36 vuoden ajan osallistuneena lääkärinä katsoin vuosi sitten, että en halua puuttua siihen, miten asioita jatkossa Keusotessa hoidetaan. Irtisanoutumiseni jälkeen olen kuitenkin saanut lukuisia kertoja vastata epäilyihin, että rivistä lipeämiseni olisi kannanotto Keusotea vastaan. Työrauha pitää alkuun antaa uusille toimijoille ja heidän toimintatavoilleen, mutta kyllä reilussa kahdessa vuodessa jo jotakin positiivista pitäisi olla nähtävissä.

Sote-uudistuksen tavoitteena on tuottaa laadukasta ja saman tasoista terveydenhoitoa kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta. Hoidon kustannusvaikuttavuuden arviointi on normaalitilanteessakin vaikeata, mutta nyt koronapandemiasta on jo etukäteen voitu tehdä syyllinen tuleviin huonoihin talouslukuihin.

Perinteisesti on katsottu, että perusterveydenhuolto on se osa terveydenhuoltoa, josta kunta kykenee säästöjä aikaansaamaan. Sairaalat ja erikoissairaanhoito laskuttavat kulujensa mukaan: näihin maksuihin sisältyy osuus sairaalan yleiskustannuksista, ja yleensä saman vaivan hoito erikoissaraanhoidossa muodostuukin hinnaltaan noin 1,5-kertaiseksi.

Keusoten lääkärikunnassa oli sen toiminnan alkaessa runsaasti aiemman työkokemuksen ja harrastuneisuuden luomaa erityisosaamista, jonka arvo mitätöitiin täysin eikä sitä mitenkään

kartoitettu. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että diabeteksen hoidon erityispätevyydestäni ei kysytty mitään – niin kuin ei myöskään väitöskirjastani, jossa paljolti vertailtiin diabeteksen hoidon tuloksellisuutta ja kustannuksia eri tavoin järjestettynä (v.2015). Näin siitä huolimatta, että useampaan kertaan pyysin audienssia johdon puheille. Kuulun myös insuliininpuutosdiabeteksen valtakunnalliseen Käypä hoito -työryhmään sekä diabeteksen Käypä hoito -neuvottelukuntaan. Olen viimeisten vuosien aikana tuonut insuliinipumppuhoitojen aloitukset ja seurannan Suomessa terveyskeskustasolle, mikä on ehdoton edellytys sille, että tämä hoitomuoto on kaikille siitä selvästi hyötyville tavoitettavissa läpi Suomen. Nykytilanteessa ovat insuliinipumppuhoidon saaneet kuuluneet keskimäärin selvästi korkeampiin sosiaaliryhmiin. V:n 2019 lopulla tuli Keusoten johdolta ilman perusteluja viesti, että insuliinipumppuhoitojen aloitukset ja jatkamisharkinnat siirtyvät erikoissairaanhoitoon. Viesti tuli kiertotietä eli lähiesimieheni kautta, jota pyydettiin minulle asiasta ilmoittamaan. Väitöskirjassani kartoitettiin myös diabetespotilaiden tyytyväisyyttä saamaansa hoitoon Nurmijärvellä. Tältäkin osin tulos oli lähes ”pohjoiskorealaista” tasoa…

Samaan tapaan Keusote on kohdellut myös muita osaajiaan. Tiheällä kammalla etsitään toimintoja, jotka voitaisiin luokitella erikoissairaanhoidoksi. Nämä siirretään sitten esh:n seurantaan, jolloin Keusote on ”säästänyt rahaa”, jonka esh sitten laskuttaa kunnilta kertaluokkaa suurempana summana.

Nurmijärven terveyskeskuksessa oli ennen Keusoteen liittymistä tehty innostuneessa hengessä kehittämistyötä laadun parantamisen merkeissä. Yhteen hiileen puhaltamisen henki ulottui kaikkiin ammattiryhmiin. Johdon ylimielinen asenne onkin sitten ollut hämmästyttävää. Laadukkaan toiminnan rakentaminen on hidasta mutta tuhoaminen on sujunut nopeasti.

En lähtenyt Keusotesta ovet paukkuen, mutta kehityssuunnista kuullessani en voi ihan vaietakaan. Uskomaton oli uutinen, että Keusoten johtaja haki 50000 euroa kuntayhtymältä osallistuakseen Harvardin Yliopiston järjestämään virtuaaliseen johtamiskoulutukseen. Näin taloustilanteessa, jossa rivityöntekijöiden on vaikea päästä muutaman kymmenen euron koulutuspäiville. Paikallislehdessä johtotroikan jäsen kommentoi lähteneiden lääkärien määräksi 2 siinä vaiheessa, kun oikeampi luku olisi ollut 6-7 (nyt kai jo lähellä viittätoista). Voiko johtaja olla hyvä, jos hän on näin täysin pihalla johtamansa organisaation tapahtumista?.

Eniten minua on kuitenkin mietityttänyt Keusoten tavoite hoitaa ns. ”etänä” seitsemänkymmentä prosenttia potilaskontakteista. Sairauksien diagnosoinnissa keskeiset asiat ovat aina olleet ja tullevat myös pitkään olemaan anamneesi ja status. Lääkäri kartoittaa potilaan oireet ja sairaudenkuvan keskustelemalla hänen (ja/tai mahdollisesti omaisten tms.) kanssa sekä yksinkertaisen perusvälineistön turvin tutkii potilaan. Näillä keinoin päästään usein varsin pitkälle ja voidaan rajata merkittävästi jatkotutkimusten tarvetta. Jos status jää tekemättä ja anamneesi on puutteellinen, joudutaan asian selvittelyssä kalliisiin konetutkimuksiin ja hoitovirheiden mahdollisuus silti kasvaa. Järvenpäässä ollaan jo hyvinkin pitkällä tämän suuntaisessa ”kehitystyössä”, jonka implementointia käytännön työhön taustavaikuttajana toiminut konsulttitoimisto alkuvaiheessa myös valvoo. Sairauksien diagnostiikka kuuluu terveydenhuollossa lääkäreille, mutta Keusotessa etävastaanottojen kehittämisen tarve on ymmärretty siten, että työntekijät laitetaan ilman asianmukaista koulutusta tekemään työtä, johon tarvittavan tiedon puutetta he eivät edes kykene itse arvioimaan. Sairaanhoitajat ovat viime aikoina voineet kouluttautua saamaan rajoitetun reseptinkirjioitusoikeuden, mutta sen saamiseksi on pitänyt läpikäydä perusteellinen jatkokoulutus. Etävastaanottoja tullaan varmasti tulevaisuudessa tarvitsemaan nykyistä enemmän, mutta ihmisen tulee päästä lääkärin vastaanotolle tuntiessaan siihen olevan tarvetta.

Kerran vuodessa lääketieteen opiskelijat antavat arvionsa koulutukseen osallistuvien terveydenhuollon laitosten laadulle. Tässä asteikossa tulosta arvioidaan 0-5 tähdellä. Järvenpään tulos oli viime vuonna 0 tähteä ja koko Keusotessa pisteet olivat huonot ja tulos nopeassa laskussa. Sensijaan esimerkiksi ptky Karviaisen (Vihti ja Karkkila) tulos oli täydet 5 tähteä – nyt jo toistamiseen. Kiitos kuuluu koko henkilökunnalle määrätietoiseen kehittämistyöhön sitoutumisen kautta.

Lääkärin työhön on perinteisesti kuulunut tietynasteinen vapaus, joka Keusoten johdolle tuntuu täysin mahdottomalta. Asiantuntijayhteisön johtamisessa tilaa pitää antaa myös ruohonjuuritason innovatiivisuudelle – parhaat ideat kun ovat usein saaneet alkunsa sieltä autotalleista.

Mielestäni vähintä mitä tässä tilanteessa vielä voitaisiin tehdä, olisi nykyisen Keusoten johdon irtisanominen ja jatkaminen uusin voimin. Hyvä veli -verkostot, jotka nykyjohtoa kunnissa suojelevat, tulisi tuoda esiin. Keusotesta saaduilla kokemuksilla on toki merkitystä varoittavana esimerkkinä, jos esimerkiksi hyvinvointialuemallia uuden sote-lainsäädännön mukaisesti  lähdetään pystyttämään…

Edellä oleva kiteytettynä:

- asiantuntijaorganisaatiossa olevalle omalle osaamiselle ei ole annettu mitään arvoa

- lähes kaikki vastaanottotyöhön osallistuneet pitempään Nurmijärven terveydenhuollossa toimineet lääkärit ovat lähteneet (mitään lähtökyselyitä ei ole tehty – edes toistuvasti pyydettäessä ei ole löytynyt aikaa  sellaiseen; selkeät lähteneiden lääkärien määrät ovat helposti tarkistettavissa eikä esimerkiksi paikallislehdissä tarvitsisi antaa väärää tietoa)

- johtaminen on ylimielistä, piilottelevaa suhmurointia – toiminnan jatkaminen Keusoten mallilla pyritään varmistamaan henkilökohtaisin kabinettitapaamisin esim. kuntien johdon kanssa ns. hyvä veli -verkostoja luomalla

- etävastaanottojen kehittäminen on ymmärretty täysin väärin – potilasturvallisuutta vaarannetaan jatkuvasti

-  kritiikkiä ei suostuta kuulemaan -  pienikin arvostelu leimataan muutosvastarinnaksi ja sen esittäjät hankaliksi persoonallisuuksiksi

  

Mikko Honkasalo 

LT, yleislääketieteen erikoislääkäri

Diabeteksen hoidon erityispätevyys

Valtakunnallisen insuliininpuutosdiabeteksen ”Käypä hoito” -työryhmän jäsen

Diabeteksen ”Käypä hoito” -neuvottelukunnan jäsen

Ex-nurmijärveläinen

Kommentoi kirjoitusta.

Nurmijärven seurakunta kieltäytyy vihkimästä homopareja

Torstai 21.7.2022 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärven Seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen on perustellut samaa sukupuolta olevien vihkimättömyyttä kirkon opetuksen mukaiseksi: "Jumala on luonut avioliiton naisen ja miehen väliseksi". Kirkkoherrana hän ei voi antaa Nurmijärven Seurakunnan papeille lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä. Kuitenkin Tuhkasen esihenkilö Espoon Hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka tyrmää ajatuksen samaa sukupuolta olevien parien rakkauden syntisyydestä. Sellaiselle ajattelulle ei hänen mukaansa ole sijaa Espoon Hiippakunnassa, jonka alaisuuteen Nurmijärven seurakunta myös kuuluu.

Raamatusta ei löydy selkeää kohtaa, jossa kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sosiaalisessa mediassa taasen tämä on vallitseva käsitys. Yli 2000 vuotta vanhaa kirjaa tulkitaan hyvin subjektiivisesti, vaikka oleellisinta olisi tuoda tulkinta nykyaikaan. Minulle on opetettu rippikoulussa, että Jumalan rakkaus ulottuu kaikkiin. Hän uhrasi ainoan poikansa pelastaakseen meistä jokaisen. Jumala on valmis ottamaan luokseen myös pahimmatkin syntiset, jos he Jumalaa luokseen kutsuvat. Miksi Jumala ei siis hyväksyisi samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa?

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä ja Sateenkaariliikettä ei pidä sotkea toisiinsa, vaikka Sateenkaariliike tukeekin vähemmistöjen tasa-arvoisuutta. Homoseksuaalisuudessa yksilön seksuaalinen kiinnostus, romanttiset ajatukset, tunteet tai molemmat kohdistuvat pelkästään tai ensisijaisesti hänen omaan sukupuoleensa. Seurakuntaan kuuluvat niin hetero kuin homoparitkin haluavat todistaa keskinäisen rakkautensa Jumalan kasvojen edessä.

Nurmijärven Seurakunnan päätös olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia henkilöitä on myös taloudellinen tasa-arvokysymys. Kirkollisveron vastineeksi seurakunta tarjoaa palveluita jäsenilleen. Yksi tällainen palvelu on kirkollinen vihkiminen. Rajatessaan kirkollisen vihkimisen koskemaan ainoastaan heteropareja, seurakunta rajaa myös tasapuolisten palveluiden saatavuuden.

Kysymys ei siis ole pelkästään kirkon opetuksesta, vaan myös rahasta. Jos vihkipalveluita tarjotaan pelkästään heterojäsenille, niin eikö palveluiden tulisi tuolloin olla maksullisia? Toinen vaihtoehto on hyvittää palveluiden saamattomuus homopareille kirkollisverossa.

Kommentoi kirjoitusta.

Slava Ukraini!

Tiistai 8.3.2022 klo 0.02 - Maiju Tapiolinna

Päivä, jona kaikki muuttui. Päivä, joka toi sodan lähelle meitä. Kun aikaisin aamulla 24. helmikuuta avasin nettilehden, purkautuivat suustani sanat: " Se saatanan hullu hyökkäsi sittenkin!" Putin joukkoineen tuli Ukrainan rajan yli ja aloitti silmittömän tuhon kylvämisen ja viattomien ihmisten lahtaamisen.

Hän katsoi oikeudekseen marssia itsenäiseen Ukrainan valtioon erikoisoperaation nimissä, vaikka kyseessä onkin täysimittainen sota. Koko Eurooppa pysähtyi seuraamaan uutisia. Rajanaapurit nostivat sotilaallista valmiustasoaan. Eurooppa yhtenäistyi muutamassa tunnissa taistelemaan kylmäveristä hirviötä vastaan. Pakotteet toisensa perään ovat laittaneet Venäjän talouden polvilleen, mutta Putinia ei pysäytä mikään. Hän ei aio pysähtyä ennen kuin kaikkiin hänen vaatimuksiinsa on suostuttu.

Olen häkeltynyt kaikista niistä vihan tunteista, jotka kumpuavat sisältäni, tuota kylmäveristä murhaajaa kohtaan. En ole ainut. Eräs vanhempi rouva sanoi minulle, ettei ole koskaan ollut väkivaltainen, mutta toivoisi jonkun ampuvan kuulan Putinin kalloon. Valitettavasti tunne on helppo jakaa monen miljoonan ihmisen kesken. Tuolla miehellä ystävät ovat harvassa ja vihamiehet sitäkin tiheämmässä.

Eurooppa joutuu seuraamaan Ukrainan teurastusta vierestä. Vaihtoehdot ovat vähissä, kun vastassa on sekopää käsi ydinpommin laukaisunäppäimellä. En epäile hetkeäkään, etteikö hän vielä painaisi tuota kohtalokasta nappulaa. On vain ajan kysymys, milloin hän on riittävän epätoivoinen tuohon tekoon.

Eihän se iso vika ole, kun se on päässä. Putin luuli pääsevänsä sankariksi sankarin paikalle. Vaikka hän joukkoineen voittaisi sodan, sankaria hänestä ei koskaan tule. Hän voi saavuttaa fyysisen voiton, mutta todellinen voittaja on Ukrainan kansa Volodymyr Zelenskyin johdolla. Putin johtaa joukkojaan bunkkerista, Zelenskyi johtaa joukkojaan edestä. Hän on sankari jo ennen sodan loppumista.

Meidän maailmamme on muuttunut lopullisesti. Euroopan turvallisuus on vakavasti uhattuna. Kerrankin Eurooppa on yhteinen. Kukaan ei enää puhu Covid-19 aiheuttamasta pandemiasta. Uusin vitsauksemme on Putin-22.

Slava Ukraini!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ukraina, sota

Äänestä oman hyvinvointisi puolesta

Tiistai 11.1.2022 klo 21.19 - Maiju Tapiolinna

Ensimmäisten aluevaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on käynnistymässä huomenissa. Olen huolissani ihmisten äänestysaktiivisuudesta. Nämä vaalit koetaan tuntemattomina ja osin jopa turhanpäiväisinä. Kuitenkin vaalit ovat äärimmäisen tärkeät yksilön kannalta. Näissä vaaleissa päätetään terveys-, sosiaali- ja pelastustoimen tulevaisuudesta ja näiden palveluiden saavutettavuudesta.

Lähipalvelut ovat sydäntäni lähellä. Ne ovat jokaisen oikeus. Palveluita voidaan tuottaa niin kivijalkapalveluina kuin virtuaalisesti ja jopa kumipyörillä. Merkittävintä on se, että palveluiden tarvitsija voi valita haluaako esimerkiksi tavata lääkärin kasvokkain tai virtuaalisesti. Samoin myös sujuvat puhelinyhteydet ovat osa kokonaisuutta. Jos viikkoon pariin et saa vastausta soittoosi, voi terveytesi olla vaarassa.

En usko keskittämisen tuomiin etuihin. Lähipalveluita ei voida tuottaa kunnissa pelkästään yhdessä kohteessa. Tavoite vaikuttaa olevan, että terveyskeskuspalvelut olisivat jatkossa saatavilla pelkästään Järvenpään Justissa. Jo nykyiselläänkin sen toiminta on vähintäänkin kyseenalaista. Leikkauskohteina tulevat taatusti olemaan osa Nurmijärven ja Tuusulan terveyskeskuksista, Pornainen ja Mäntsälä mahdollisesti kokonaisuudessaan. Järvenpää ja Hyvinkää saisivat jäädä, koska molemmissa ovat uuden karheat yksiköt ja molemmat ovat olleet osaltaan Keusotea perustamassa.

Suuri huoli on myös pelastustoimi. Keski-Uusimaa on laaja-alue, jossa todellakin tarvitaan oma pelastustoimi ilman sidonnaisuuksia Vantaaseen. Nyt on kaavailtu, että jatkossa pelastustoimi tulee olemaan yhteinen Vantaan ja Keravan kanssa. Tämä ratkaisu ei tunnu hyvältä, koska jo nykyäänkin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on vaikeuksia vasteajoissa Itä-Vantaalla ja Jokelassa. Pelastustoimen on oltava lähipalvelu.

Keusotessa palvelu kuin palvelu on heikentynyt. Yhtenä esimerkkinä nostan diabeetikoiden hoidon. Alkuun laskettiin jopa verensokerin mittaukseen käytettäviä liuskoja. Tiheä verensokerin mittaus on hyvän hoitotasapainon perusta, mutta sille viitattiin kintaalla. Samoin diabeetikoiden oli todella vaikeaa saada insuliinipumppua tai jatkuvaan verensokerin seurantaan tarkoitettua ihoon kiinnitettävää anturia. Säästäminen tapahtuu täysin väärässä kohdassa. Huono hoitotasapaino tarkoittaa usein lisääntyviä hoitokustannuksia.

Kunhan uusi aluevaltuusto astuu toimeen, olisi suotavaa laittaa kaikki nykyiset johtajanpaikat uudelleen hakuun. Johtajien palkkojen tulee myös olla linjassa vastaavissa tehtävissä toimivien kanssa. Ei ole perusteltua, että kuntayhtymän johtajan palkka lähentelee päämisterin palkkaa ja vielä tämän päälle halutaan 50 tonnin Harvard koulutusta.

Monesta päätetään aluevaltuustoissa. Ei ole yhdentekevää äänestääkö vaaleissa vai ei. Arvoisat kuntalaiset. Käykää äänestämässä oman hyvinvointinne vuoksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, keusote, Keski-Uusimaa

Rikoksentekijä on myös uhri

Sunnuntai 19.12.2021

Olen viime päivinä saanut sekä negatiivista että positiivista palautetta siitä, että olen nostanut rikoksentekijän myös uhriksi. Minun on käsketty painua vankilaan paapomaan vankeja, on haistateltu ja nimitelty. On myös tullut paljon hyvää palautetta ja kiitosta, että asiaa voidaan katsoa myös toisesta näkökulmasta.

En jaksa uskoa, että yksikään ihminen on syntymästään saakka paha ja ainoana ajatuksena on tehdä rikoksia. Monet asiat ajavat tilanteeseen, jonka seurauksia rikokset ovat.
Tähän en liitä kulttuureja, joissa väkivalta on hyväsyttävää. Tuolloin se on opittua. Rikoksia ei tarvitse hyväksyä, eikä ymmärtää. Varsinkin raiskaukset, pahoinpitelyt ja henkirikokset ovat kauheita.

Ajatellaanpa kuitenkin, miksi rikoksentekijä voi myös olla uhri. Jatkuvasti uutisoidaan, miten lapset ja nuoret jäävät ilman tarvitsemaansa psykiatrista hoitoa. Siinä on jo lähtökohta elämälle, joka luisuu käsistä. Vanhempia ei voi leimata, mutta heidän elämäntilanteensa voi olla sellainen, ettei heillä ole kykyä huolehtia itsestään saati lapsesta. Tuolloin sivistyneen yhteiskunnan tehtävä olisi ottaa lapsi huostaan ja sijoittaa uuteen kotiin. Lapsella voi olla psyykkisiä ongelmia tai käytöshäiriöitä. Jos näihin ei saa apua, voi tuloksena olla asosiaalista käytöstä. Kuvaan tulevat päihteet, joita lähdetään rahoittamaan omaisuusrikoksilla ja mahdollisesti mukaan tulee väkivalta eri muodoissa.

Eikö tuolloin rikoksentekijä myös ole uhri, jollei ole saanut riittävää apua ajoissa? Hänen päälleen voidaan sylkeä, hänet heitetään vankilaan ja kuvitellaan, että oppikoon sielllä kiven sisällä ja katsokoon peiliin. Miten hän voi oppia sellaista, mitä ei ole koskaan opetettu? Miten se peili voi kertoa mitään?

Tämä ajatuksella pohdittavaksi ennen seuraavan kiven heittoa. En ole kukkahattutäti tai sinisilmäinen hölmö. En suvaitse minkäänlaista rikollisuutta. Väitän meidän elävän yhteiskunnassa, jossa raha määrittelee kuka saa apua ja kuka ei. Huonosti käyttäytyvä lapsi ei herätä myötätuntoa samalla tavalla kuin syöpäsairas.

Kommentoi kirjoitusta.

Kirsti Paakkanen - Suuri nainen

Perjantai 5.11.2021 - Maiju Tapiolinna

Suuri idolini ja innoittajani Kirsti Paakkanen on poissa. Talousnero ja suuri vaikuttaja.
Referoin opintotehtävänäni hänen elämäntarinaansa viime keväänä, josta muutama lause hänen muistolleen.

"Paakkanen nosti Marimekon uuteen kukoistukseen lähes konkurssista. Hänelle ei löytynyt selkään taputtelijoita ostohetkellä. Veikkaanpa, että häntä pidettiin, jopa hölmönä ja taitamattomana tehdessään kaupat kannattamattomasta yrityksestä.

Tuo mustahiuksinen upea nainen inspiroi niin montaa suomalaista 90-luvun lamassa. Hän teki sen, mistä ei edes uskaltanut unelmoida. Nosti yrityksen tuhkasta kukoistukseen. Hän on vaatinut itseltään paljon ja antanut kaikkensa yrityksilleen.

Kirsti Paakkasen tuhkimotarinan paras opetus on se, ettei mitään saa ilmaiseksi, mutta kaikki on saavutettavissa kovalla työllä. Työ vaatii myös henkilökohtaisia uhrauksia, kyyneleitä ja menetyksiä. Helppoa tietä menestykseen ei ole olemassa.

Lepää rauhassa Kirsti ❤️

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »