Koska aina sattuu ja tapahtuu

Lauantai 23.10.2021 - Maiju Tapiolinna


Joskus on hyvä pohtia ketjureaktiota, jonka jokin toiminta laukaisee. On myös pyrittävä löytämään paras mahdollinen keino selvittää tilanne kunnialla loppuun. Koska aina sattuu ja tapahtuu, en jää helposti sormi suussa murehtimaan, vaan ryhdyn toimeen.

Olen pitkään haaveillut jenkkisängystä ja lopulta päätin tehdä unelmistani totta. Olkapäätäni taas koputteli sisäinen hankintapäällikköni, joka hoki, että muista säästöt. Näillä eväillä sitten Ikean verkkokauppaan ja ostamaan joustinpatjaa. Mielessäni laskeskelin, että kolme vuotta vanhat kaksi 80 cm leveää runkopatjaa saavat toimia sängyn runkona ja reilu vuoden vanhaa petaria ei ole syytä vaihtaa. Pari klikkausta ja tilaus oli kunnossa. Pian olisi uusi jenkkipeti alla.

Aamulla postin kuski soitti tuovansa Ikean tilaukseni. Purin patjan pakkauksesta ja ylpeyttä puhkuen leväytin sen runkopatjojen päälle. Joku vain ei sopinut kuvioon. Olin jotenkin onnistunut tilaamaan 160 cm patjan sijaan 140 cm patjan. Soitto Ikeaan vaihtoa ajatellen. Olisi kyllä onnistunut, mutta siitä olisi koitunut kustannuksia uuden kuljetusmaksun keran. Jälleen sisäinen hankintapäällikköni kehotti miettimään ongelmanratkaisua.

Ongelma siis oli kaksi 80 cm leveää runkopatjaa, 140 cm leveä joustinpatja ja 160 cm leveä petari. Tuijottelin tuota yhtälöä ensin ratkaisemattomana. Oli jo lähellä, etten laittanut paikalliseen roskisryhmään ilmoitusta kahdesta tarpeettomasta runkopatjasta. Koska en ole pienistä lannistuva tyyppi, otin kupin kahvia ja istuin alas.

Sain idean! Ostan 140 cm leveän sälepohjaisen sänkyrungon. Siihen sitten laitan ostamani 140 cm joustinpatjan. Petari oli vielä ongelma sekä tietenkin ne kaksi 80 cm leveää runkosänkyä. Taas syttyi lamppu vintille. Koska petarin sisällä oli vaahtomuovipatja, leikkaisin siitä 20 cm pois. Itse petarin päällinen kutistuisi, kun pesisin sen 90 asteessa. Siinä se oli! Case nearly closed!

Ja mitä sitten niille kahdelle runkosängylle, jotka olivat auttamattomasti lisäämässä talouteni tavarapaljoutta. Kysyin ensin toiveikkaana tyttäriltäni, josko heillä olisi tarvetta. Nätisti kieltäytyivät äitinsä loistavasta tarjouksesta. Pahasti alkoi vaikuttamaan siltä, että patjoista vielä koituisi tilaa vievää haittaa. Olin varma, että keksin ratkaisun, joka ei vaadi rakettitiedettä.

Toinen kuppi kahvia ja nykäsin osan väärään kurkkuun, kun tajusin kokonaisvaltaisen ratkaisun ongelmaan. Vierashuoneessani on sänky, johon voi laittaa runkopatjan ilman jalkoja. Takkahuoneessa oleva vanha sohva joutaa jupiterin taivasta kiertämään, joten sänky takkahuoneeseen runkopatjoineen tekemään sohvan virkaa. Paljon uusia tyynyjä, niin hyvältä näyttää. Toinen runkopatja vierashuoneeseen lisäämään nukkumismukavuutta. Patja case closed.

Pakko sanoa, että onnittellin itseäni soittaessani ystävälleni ja kertoessani toimintasuunnitelmani. Hetken mietittyään AMK muotoilija ja taiteilijaystäväni vastasi: " Helvetin hyvin vedetty. Nyt sitten mennää ruattalaisten taivaaseen Ikeaan." Itsessäni asuu sisäisen hankintapäällikön lisäksi kouluttamaton muotoilija, joka innostui omasta suunnitelmastaan ja polkaisi Volvon käyntiin.

Enää on jäljellä yksi ongelma ja se on se vanha koiran oksentama sohva. Yhdessä tuon hullun muotoilijaystäväni kanssa totesimme, että poltetaan sohva. Kuitenkin kiertotalous on lähellä sydämiämme, niin päätimme purkaa sohvasta kankaat ja ottaa kaiken puutavaran ja vanerin hyötykäyttöön, jota sohva sisältää. Ainakin jonkun hetken voi pyöritellä savea niiden päällä. Samoin petarista yli jäänyt 20 cm x 200 cm pala pääsee hyötykäyttöön lasitettaessa keramiikkaa.

Sohvaa ei ole vielä pilkottu eli vielä ei Herusissa pala Olympiatuli. Jos tarvitset vanhaa sohvaa autotalliin rasvahaalareiden alustaksi tai vaikkapa atomipommin suojaukseen, ota rohkeasti yhteyttä. Lauantaina siihen iskee kiinni kaksi puolihullua taiteilijaplanttua.

Mitä sitten niihin säästöihin tuli! Patjan lisäksi ostin uuden sänkyrungon, joka maksoi 119 €. Heräteostoksiin meni 81 €. Jos olisin palauttanut patjan ja maksanut vaihtokulut, olisi rahallisesti jäänyt 22 € plussalle ja vanhan sohvan omistajaksi. Tämän lisäksi jenkkisänkyni olisi ollut 80 cm korkea.
Tarinan opetus on, että ota sisäinen luovuus käyttöösi. Ainakaan haittaa siitä ei voi olla!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini