Päitä vadille

Keskiviikko 25.3.2009 klo 1.48 - Maiju Tapiolinna


Nurmijärven kunnan varautumissuunnitelman säästötavoitteet ovat ruumiillistuneet tuntikehyksen muodossa. Tuntikehyksen leikkaus ja Maaniityn koulun luokkakoon suurentaminen on sotkettu toisiinsa, vaikka kyseessä on kaksi eri asiaa. Tunteet ovat kuumenneet niin kuntalaisten kuin valtuutettujen kesken. Korvapuusteja on jaeltu puolin ja toisin. Viime viikolla kunnanhallitus päätti olla hyväksymättä tuntikehysleikkauksen äänestyksen jälkeen. Samaan aikaan Maaniityn koululla pidettiin vanhempainilta, jonka perusteella puurot ja vellit meni lopullisesti sekaisin. Joko tahallisen propagandahakuisesti tai vilpittömän väärinkäsityksen seurauksena on annettu ymmärtää kyseessä olevan yksi ja sama asia.    

Viime syksynä tehdyssä valtuustoaloitteessa varhaiskasvatus ja koulutuslautakunnalle esitettiin ala-asteen perusopetusryhmän enimmäiskooksi 3 – 6 luokilla enimmillään 30 oppilasta. Aloite ei koskenut 1 – 2 luokkia, joiden perusopetusryhmän kooksi oli aiemmalla lautakunnan päätöksellä määritelty 25 oppilasta. Kunnanhallitus oli lähettänyt aloitteen varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan valmisteltavaksi. Aloite oli luonteeltaan talousarvioaloite ja siihen annettava vastaus tultaisiin käsittelemään osana seuraavan vuoden talousarvion laadintaprosessia. Aloite käsiteltäisiin loppuun talousarvion valtuustokäsittelyn yhteydessä. Samaisessa kokouksessa hyväksyttiin sivistystoimen johtajan esitys yli 250 oppilaan kouluissa opetusryhmän enimmäiskooksi luokilla 3 – 6 lukuvuoden 2009 – 2010 alusta alkaen olevan 30 oppilasta. Soppa oli valmis ja helposti väärin ymmärrettävä.    

Maaniityn koulun oppilaiden vanhemmat pelästyivät ja alkoivat pommittaa valtuutettujen sähköpostilaatikoita, jotta valtuusto ei suurentaisi luokkakokoja. Valtuusto ei tulevassa kokouksessaan ota kantaa Maaniityn koulun luokkakoon kasvattamiseen vaan päätöksellään ratkaisee mahdollisen 3 % tuntikehyksen leikkauksen. Tuntikehysleikkaus on osa sivistystoimen 0,9 % säästötavoitetta. Henkilökohtaisesti vastustan tuntikehyksen leikkausta ja äänestän sen mukaisesti, mikäli se äänestykseen tulee. Sivistystoimen on säästettävä oma osuutensa siinä kuin muidenkin hallinnonalojen. Kouluruuasta ei voi säästä, samoin ei kirjoistakaan. Löytyvätkö säästöt sieltä vai saadaanko säästöt graniittisten rotvallinreunojen muodossa? Tässä on valtuutetuille pohdittavaa.

Avainsanat: tuntikehys, luokkakoko, valtuusto


Kommentit

5.5.2010 6.18  Luna

vuh


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini