VALTUUSTOPUHE

Maanantai 18.11.2013 - Maiju Tapiolinna


Onko vauhtisokeus iskenyt valtuustoon vai jarrut pettäneet? Suomen hallituksen kuristuspolitiikka, lähtöviivalle palautunut SoTe uudistus sekä kuntaliitosselvitykset sulkevat silmät todellisuudelta. Liitospelossa investoidaan kuin viimeistä päivää huomioimatta lainkaan edelleen tiukentuvaa kuntataloutta. Epävarmuus tulevasta tekee päätöksenteosta vaikeaa, jopa osin mahdotonta, mutta se ei silti oikeuta kuntalaisten kukkaron kuristukseen ylimitoitettujen investointien nimissä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti marraskuun valtuustossa jättimäisen investointilistan edessä tuloveroprosentiksi 19,75 %.  Perussuomalaiset hävisivät äänestyksen ja veronkorotukseksi jäi 19.5 % huolimatta kunnanjohtajan lukemista madonluvuista ja talouden synkistä näkymistä sekä investointilistan selkeästi osoittamasta korotustarpeesta. Nosto olisi tarvittu, jotta voisimme huolehtia jatkossakin kuntalaisten peruspalveluista ja kunnan kehittämisestä sekä vastuullisesta kuntatalouden hoidosta.

Jos nyt katsoisi kahvinporoihin, hieroisi kristallipalloa tai kysyisi oraakkelilta vastausta, nostetaanko tuloveroprosenttia vuoden kuluessa? Vastaus olisi varmasti kyllä ja tällöin puhutaankin jälleen vähintään 0,5 %:n veronkorotuksesta, joka on jo neljäsosan enemmän kuin Perussuomalaiset esittivät vuodelle 2014. Eikö kuntalaiset muka huomaa osamaksuerien muodossa tehtäviä veronkorotuksia? Odotellaanko jostain tippuvaksi euroja, jotta alijäämäinen budjetti kääntyisi ylijäämäiseksi?  On vähän sama kuin odottaisi perintöä Amerikan serkulta, jota ei koskaan ole ollut olemassa.

Perussuomalaiset ovat syvästi huolissaan lakisääteisten palvelujen tasapuolisesta saatavuudesta kunnassa. Valtuustoryhmämme enemmistö on erityisesti huolissaan Rajamäen terveyspalveluiden säilymisestä, terveysaseman ja hammashoidon tilojen huonokuntoisuudesta sekä epäkäytännöllisyydestä. Peruskorjauksen tai mahdollisen uudisrakentamisen aloituksen lykkäys sopivan sijainnin tai mahdollisen tilan etsimiseksi vie hankkeen seuraavalle valtuustokaudelle ja vaarantaa terveyspalveluiden säilymisen talousarviokirjaan kirjatusta säilytyslauseesta huolimatta.

 Aloitetut hankkeet pitää saattaa loppuun, eikä jättää niitä roikkumaan turhia kustannuksia aiheuttavien väliaikaisratkaisujen varaan. Perussuomalaiset yksimielisesti kannattavat Kirkonkylän liikuntapuistoon varattua investointimäärärahaa ja hankkeen loppuun saattamista.

Nurmijärven monitoimitalo jakaa niin mieliä kuin luottamushenkilöitä. Selvää on, että kunnan suurimpaan taajamaan Klaukkalaan suunniteltu Monitoimitalo tarvitaan jollain aikavälillä. Onko kuitenkaan tarkoituksenmukaista aloittaa tällaista hanketta taloudellisesti vaikeina aikoina? Kunnanhallitus aikaisti monitoimitalohanketta kahdella vuodella kunnanjohtajan tasapainoesityksestä huolimatta.

Pikkukoulut ovat tunteiden valtameri, jota vellotetaan vuodesta toiseen. Pikkukoulutyöryhmä on saanut työnsä päätökseen ja on esittämässä Nummenpään ja Suomiehen koulujen lakkauttamista. Onko kaavoituksellisesti ajettu kyseiset alueet tilanteeseen, jossa alueiden rakentaminen on lakannut lähes kokonaan? Mitäpä, jos lakkauttamisen jälkeen alueiden kaavoitus eteneekin ja lapsiperheystävällisen sijainnin omaavat alueet täyttyvät uudisrakentamisesta? Mitä vaikutuksia on koulupiirijaolla? Perussuomalaisten valtuustoryhmän enemmistö on pienten koulujen säilyttämisen kannalla.  

Perussuomalaiset ovat myös huolissaan tienhoitomäärärahojen karsimisesta. Jo nyt teiden kunto huononee enemmän kuin niitä ehditään hoitamaan. Jos määrärahoista karsitaan niin tulevaisuudessa, teiden kuntoon saattaminen edes vuoden 2012 tasolle tulee viemään rahaa enemmän kuin määrärahojen leikkaus. Näennäisellä säästämisellä helposti tuplataan kulut henkilövahinkojen ja hajoavien autojen muodossa ja saadaan kuntalaiset närkästymään auraamattomista teistä.

Perussuomalaiset pelkäävät, että nyt tehtävä budjetti tulee lyömään kuntalaisia korville ja ajaa kuntamme kriisikuntien joukkoon. Mielestämme tulisi priorisoida lakisääteiset palvelut ja mukavuuspalvelut. Karsimalla perusterveyspalveluista kasvatetaan erikoissairaanhoidon menoja.  Henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset eivät saa olla ensisijainen keino kulujen kasvun hillintään. Pidetään edelleen yllä imagoselvityksen upeaa kakkossijaa Nurmijärvellä.

Arvoisat valtuutetut! Pyydämme teiltä malttia ja vastuullisuutta talousarviokäsittelyssä. Arvoisa kunnanjohtaja ja virkamiehet. Kiitämme teitä kuluneesta vuodesta ja uurastuksesta säästöjen eteen. Rauhallista Joulua ja parempaa vuotta 2014.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini