! Vaalirauhan sietämätön kepeys

Keskiviikko 4.3.2015 klo 13.43 - Maiju Tapiolinna


Eduskuntavaalit ovat yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä tapahtuma ja kansalaisilla on oikeus saada ehdokkaista mahdollisimman monipuolinen  ja kattava kuva äänestyspäätöstä ajatellen. Olen aina vaalien kynnyksellä etsiskellyt tietoa ehdokkaista paikallislehdistä. Nykyinen internetin avara maailma antaa entistä paremmat mahdollisuudet meille tietoyhteiskunnan kasvateille, mutta paikallislehdet ovat taas vanhemman väen tärkein tiedonsaantikanava vaaleja ajatellen.

Tarjosin eräälle paikallislehdelle juttua yhteiskunnallisesti tärkeästä, mutta vähemmän tunnetusta aiheesta, josta olisi syytä keskustella enemmänkin. Toimittaja, jolle tarjouksen tein totesi, ettei voi lähteä jutuntekoon ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun nimissä. Hän oli tästä keskustellut myös päätoimittajan kanssa. Vaalirauha siis astunut mukaan kuvioihin.

Selailin sitten samaista lehteä tasapuolisuutta silmällä pitäen ja huomasin sen koskevan vain muutamia ehdokkaita. Silmäilin varmuudeksi vielä muutaman lehden taaksepäin vahvistaakseni epäilykseni. Toki toimittajilla on valinnanvapaus jutuissaan, mutta kannattaisi sanoa suoraan asian todellinen laita, eikä verhota sitä olemattoman vaalirauhan taakse.

Onneksi meillä ehdokkaillakin on vapaus valita, mille lehdille ilmoituskulumme kannamme ja millaista yhteistyötä meillä on jatkossa tarjota toimittajille. Toimittajien tehtävä ei mielestäni ole ohjata äänestyskäyttäytymistä puoluelogon perusteella, vaan heidän tulisi antaa mahdollisimman laaja kuva erilaisista ehdokkaista ja heidän ajatusmaailmastaan.

Avainsanat: #eduskuntavaalit, #lehdistö, #puolue


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini