Samaistuminen on vaalien sana

Tiistai 14.4.2015 klo 1.51 - Maiju Tapiolinna


wp_20150411_005.jpgHieraisin kristallipalloa ja lähdin tutkailemaan sunnuntain vaalitulosta etukäteen. Käsissäni olevassa pallossa ei hehku lehtien epämääräisotokseen perustuvat tulokset sen enempää kuin vanhojen konkareiden olettamukset ja poliittiseen kokemukseen tukeutuva viisaus. Perustan poikkitieteellisen tutkimukseni äänestäjäehdokkaiden kanssa käymääni keskusteluun mutu-otannalla.

Neljän vuoden välein kansanedustajaehdokkaat ryömivät koloistaan antamaan kansalle lupauksia, joista suurin osa on kaunista sanahelinää ja toiveunta paremmasta maailmasta. Vain harva lupauksista toteutuu kansan tuntiessa itsensä petetyksi. Kauniit kasvot ja megalomaanisen suuret kyltit hehkuttavat toinen toisensa paremmuutta. On siinä äänestäjälle, mistä valita.

Keskusta voittaa, Perussuomalaiset tulevat toiseksi ja SDP kolmanneksi Kokoomuksen ollessa neljäs. Useat keskustelut äänestäjien kanssa kertovat selkeää kieltä siitä, miten pettyneitä ollaan nykyiseen taloustilanteeseen ja hallituksen toimiin. Syylliset on saatava kiinni ja se näkyy paikkajaossa. Pyhimyskehää ei saa yksikään puolueista.

Perussuomalaisten politiikka kuitenkin koetaan turvalliseksi. Aavistuksenomaista närästystä aiheuttaa se, ettei hallitukseen menty edellisellä kaudella, mutta sitä ei koeta syyksi jättää äänestämättä. Haetaan ehdokasta, joka ei ole ryvettynyt eduskunnassa, kaivataan uusia kasvoja ja rohkeita ajatuksia. Tärkeintä on löytää vertaisensa ehdokas, joka ymmärtää tavallista elämää ja arkipäivän huolia.

Tällä kertaa ei eduskuntaan mennä rahalla, koska se ärsyttää äänestäjiä ja antaa kuvan itselleen parempaa palkkaa hakevasta poliitikosta. Halutaan tyrmätä kaikki oman navan tuijottajat ja syystäkin. Kuka ymmärtäisi köyhää paremmin kuin toinen köyhä tai työtöntä kuin toinen työtön. Halutaan äänestää henkilöitä, jotka toimivat tavallisissa ammateissa ja asuvat tavallisissa kodeissa. Samaistuminen on vaalien sana.

Ennustukseni lopputulos on se, että suuria yllätyksiä on tulossa. Istuvia kansanedustajia putoaa ja tilalle nousee aivan tavallisia kansalaisia. Halutaan muutosta, jonka Perussuomalaiset voivat tarjota parhaiten.

wp_20150329_026.jpgwp_20150314_003.jpg

Avainsanat: #eduskuntavaalit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini