Kaikista meistä ei tule siansaksaa puhuvia kielinaisia

Torstai 14.1.2016 klo 11.59 - Maiju Tapiolinna


Olen tässä viettänyt viime aikoina hiljaiseloa blogissani. Ei sillä, että aiheista olisi ollut pulaa, vaan on ollut sellainen etsikkoaika käynnissä. Pohdintaa siitä, mikä aihe olisi kiinnostava ja mistä olisi hyödyllistä kirjoittaa. Turvapaikkakriisistä saisi vaikka tuhatsivuisen opuksen aikaiseksi, mutta olisko jotain muuta, mistä avata sanaisan arkkunsa?

Katselen maailmaa pätkätyöläisen silmin. Entinen vakaa ja turvallinen työpaikka vaihtui vuosi sitten YT-menettelyn jälkeen työttömyydeksi. Säästösyistä vähennettiin meitä lähellä viittäkymppiä olevia työntekijöitä. Selkeästi oli nähtävissä, ettei työtehtävät loppuneet, vaan ne siirrettiin jäljelle jäänneiden harteille. Nopea pikavoitto yritykselle tuloksen parantamiseksi ja melkoinen sanktio työntekijälle lojaalisuudesta ja joustavuudesta yritystä kohtaan. Katkeruudelle ei kannata antaa jalansijaa, vaan jatkaa sinnikkäästi eteenpäin.

Ehkä sittenkin hieman sivuan turvapaikkakriisiä. Suomi kuulemma tarvitsee maahanmuuttajia työvoimapulaan. Olen hieman hämmentynyt, sillä mielestäni jo lähes 500 000 kotimaista työtöntä ovat melkoinen reservi työntekijöitä paikkaan kuin paikkaan. Turvapaikanhakijoille pitäisi löytyä töitä, mutta mitenkäs me jo olemassa olevat työnhakijat? Mistä meille töitä? Sipilän hallituksen pakkolaeilla tuskin on 10 000 työpaikkaa lisäävä vaikutus ja vaikka olisikin, saisi vain murto-osa töitä. Lisäksi pahaa pelkään, että näihin paikkoihin palkattaisiin juuri ulkomailta tullutta halpatyövoimaa.

Jos ihan tarkkoja ollaan, syyllinen on järjestelmä, joka kannustaa 500 arkipäivän verran työttömyyteen. Työtä ei kannata tehdä, jos työttömyydestä saatu korvaus on palkkaa suurempi. Ei Sipilän hallitus ehkä ihan harhapoluilla ole suunnitellessaan leikkauksia työttömyysturvaan. Toteutus tosin saattaa olla ontuvampi ja kääntää kustannukset luukulta toiselle.

Sama järjestelmä pitää huolen siitä, että työttömyysaikana et voi opiskella uutta ammattia tai perustaa yritystä työllistääksesi itsesi tai mahdollisesti jopa pari muutakin. Opiskelu ei saa olla päätoimista eli opintosuorituksia saa olla alle 5 opintopisteen verran kuukaudessa. Valittavaksesi jää, oletko ilman rahaa ja opiskelet uuden ammatin ja mahdollisesti jäät siitäkin työttömäksi vai nostatko sen 500 päivää korvauksia. No, jos yrittäjäksi mielit, voit valita armoitetun köyhyysloukon tai taas nuo maagiset 500 päivää ilmaista rahaa.

Onhan meillä myös erinomainen työllisyyskoulutus, josta voidaan todellakin olla montaa mieltä. Yritykset, jotka työllisyyskoulutusta järjestävät saavat valtiolta tukea ja työtön itse etsii itselleen työpaikan, jossa koulutus toteutetaan. Kouluttava yritys saa lähes ilmaisen työntekijän kuuden kuukauden ajan, jonka jälkeen voi todeta, ettei nyt valitettavasti kuitenkaan ole tarvetta pidempiaikaiseen työsuhteeseen. Hei vaan koulutettava, takaisin sinne kortistoon!

Eipä yhtälö kuitenkaan ihan näin selkeä ole, eikä työttömät lorvi 500 päivän tähden. Valtaosa hakee aktiivisesti uutta työtä, mutta sen saaminen ei varsinkaan massatyöttömyydessä ole ihan yksinkertaista. Ikä ei mielestäni ole varsinainen este työllistymiselle. Vaikeus on tuoda kymmenien ja satojen hakemusten joukosta itsensä ja osaamisensa työnantajan tiettäväksi. Hyviä hakijoita on paljon, hakemuksia yhtä vapaata paikkaa kohti tulee kymmeniä ja erottuminen massasta on vaikeaa.

Seuraava askel tällä työllistymisen polulla pätkätöiden sijaan on itsensä tuotteistaminen. Sen suunnittelun olen jo aloittanut ja pitkälti kaavaillut valmiiksi. Tuotteeni tulee olemaan #M2T ja kohderyhmänä saattaa olla sinunkin yrityksesi. Ole valpas, onko yritykselläsi varaa menettää parhaassa iässä oleva työntekijä? Sellainen, joka ei uraohjuksena kimpoile työpaikasta toiseen, vaan sitoutuu yritykseen pidempiaikaisesti. Arvostaako yrityksesi sitä, ettei päivittäisiin toimiini kuulu enää pienen nuhanenän niistäminen ja siitä johtuvat poissaolot? Arvot ovat vääjäämättä valintoja ohaajaavia tekijöitä! Kaikista meistä ei tule youtuben kautta siansaksaa puhuvia kielinaisia, mutta useista meistä tulee erinomaista ja osaavaa työvoimaa.

Avainsanat: #M2T, #työttömyys #avoimettyöpaikat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini