Saako synnyttää?

Sunnuntai 11.2.2018 klo 20:10 - Maiju Tapiolinna


Viime viikolla Nurmijärven paikallislehti uutisoi, miten klaukkalalainen äiti synnytti  valtaväylän varrella matkalla sairaalaan. Synnytys tapahtui ambulanssissa, joka ehti täpärästi paikalle, kun vauva päätti kiirehtiä maailmaan.

Tänään uutiset kertoivat, miten Valvira on tiukentanut määräyksiään ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuuluvassa Oulaskankaan sairaalassa synnytetään laittomasti.  Sairaala ei täytä vaadittua 1000 synnytystä vuodessa, vaan jää sadan verran alle. Valviran vaatimusten mukaisesti  sairaalaan on järjestetty anestesiapäivystystä, lasten tehohoitoa ja lastenlääkäripäivystystä. Sekään ei riitä.

Oulaskangas sijaitsee suurten lapsiperheiden alueella. Monisynnyttäjille tulee usein pikainen lähtö sairaalaan, eikä ambulanssikaan ehdi yhtä nopeasti paikalle kuin pääkaupunkiseudulla. Pelko matkasynnytyksistä on aiheellinen, sillä lähimmät synnytyssairaalat sijaitsevat Oulussa ja Kokkolassa, jonne matkaa on reilu 100 km molempiin.

Lyhyistä etäisyyksistä huolimatta matkasynnytyksiä tapahtuu eniten Etelä-Suomessa, jossa sairaalaverkko on tiheä. Vuoden 1991 jälkeen on Suomessa lakkautettu 20 synnytysosastoa. Soten myötä liipasimella tulee olemaan monen muun aluesairaalan synnytysosasto, joka ei määrällisesti tai laadullisesti täytä tulevaisuuden vaatimustasoa.

Ikävää sanoa, mutta keskittämällä synnytykset isoihin sairaaloihin vaarannetaan potilasturvallisuus lisäämällä matkasynnytyksiä. Lapsen synnyttäminen omassa autossa tai taksissa ei todellakaan ole turvallista. Harvalla isällä tai taksikuskilla on kätilökoulutusta takataskuammattina. Ambulanssi ei aina ole parin minuutin matkan päässä. Kuinka monta lasta pitää menehtyä tai vammautua vakavasti ennen kuin palataan takaisin entiseen? Entäpä sitten äitien turvallisuus?

Tulevassa Sotessa hehkutetaan valinnanvapautta. Onko sitä synnyttäjille? Saavatko äidit valita suurten sairaaloiden sijaan lähempänä kotiaan sijaitsevan pienemmän ja viihtyisemmän synnytyssairaalan? Valitettavasti eivät! Tulevaisuudessa vain suuri on kaunista ja keskittäminen tehokasta. Ihmishenki ei maksa mitään.

Avainsanat: #sote, #synnytys, #matkasynnytykset


Kommentit

13.2.2018 0:34  Jere Viisanen

Maijulle pisteet hyvästä kirjoituksesta!

Olen tätä kehitystä seurannut kauhulla, minulla on kokemusta lähes taksin takapenkki synnytyksestä ja minulla ei ole kätilön koulutusta, eikä edes ensihoitajan koulutusta välineistä puhumattakaan. Minun tapauksessa amppari kerkisi hätiin mutta tuolla maakunnissa se ei ole todellakaan taattua. Tällä hetkellä Suomessa pisin matka synnärille on n 600 km lapissa, käsivarresta Rovaniemelle.
Tämä kaikki yhdistettynä tulevaan taksiuudistukseen saattaa maakunnat vaaraan jo edes sen ainosn valopilkun poistumisesta koska päivystysvelvoite poistuu ja isot yhtiöt alkaa kuorimaan kermaa kera soten, niin tuleva sukupolvi voi jäädä pienemmäksi kuin uskotaankaan. Eihän kohta kukaan uskalla edes niitä muksuja tehdä kun synnäri on kaukana, taksit häipynyt ja ampparit karsittu säästösyistä. Voi voi..


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini