Diabeetikoiden piilaaksoMaanantai 4.3.2019 - Maiju Tapiolinna Suomi on innovatiivisten ihmisten ja teknologian huippumaa. Iltalehden artikkelissa kerrottiin, miten hoitovälineiden hitaaseen kehittymiseen kyllästyneet diabeetikot ovat alkaneet rakentaa oman keinohaiman avoimen lähdekoodin avulla. Koodin lisäksi tarvitaan insuliinipumppu, glukoosisensori, bluetooth-lähetin, kännykkä tai tietokone. Mitä pidemmälle luin artikkelia, sitä vakuuttuneemmaksi tulin kotitekoisesta keinohaimasta.
Terveydenhuoltoalan ammattilaisena en voi suoraan suositella itse rakennettua keinohaimaa, mutta jos siitä saa avun diabeteksen hyvään hoitotasapainoon, niin mikäpä siinä. Diabetes johtaa hoitamattomana kuolemaan ja hoidettunakin aiheuttaa helposti lisäsairauksia. Hoitomotivaation löytäminen on todellista tuskaa, kun hoito on pielessä ja sokerit korkealla.
Omassa perheessä olen seurannut lähes 20 vuoden ajan diabeteksen hoidon kehittymistä kahden diabeetikon äitinä. Kun ensimmäinen lapsistani sairastui diabetekseen vuonna 2000, alkoivat vasta pikainsuliinit tulla markkinoille. Insuliinit ja hoitovälineet ovat aivan huimasti kehittyneet vuosien aikana, mutta silti liian hitaasti.
Hoitovälineitä pitäisi ajatella diabeteksen hoitokustannusten säästäjänä, ei kalliina investointina potilaaseen. Kansantaloudellisesti diabeteksen lisäsairauksien hoito on paljon kalliimpaa kuin uudet ja tehokkaat hoitovälineet.
Avataan Suomeen oma DM-piilaakso ja päästetään innovatiiviset diabeetikkonuoret kehittämään tehokkaita hoitovälineitä sillä aikaa, kun odotamme omista kantasoluista kasvatettujen saarekesolusiirtojen arkipäiväistymistä.
|
Avainsanat: #diabetes, #keinohaima, #insuliinipumppu |
Maiju Tapiolinna