Epäinhimillinen kuolema ostosreissulla

Sunnuntai 8.1.2023 klo 14.48 - Maiju Tapiolinna


Viime päivinä on uutisoitu vartijoiden ylettömästä voimankäytöstä. Viimeisin ja järkyttävin uutinen tuli kauppakeskus Iso Omenasta, jossa vartijoiden taltuttamistilanteessa kuoli naishenkilö.

Mitään parempaa tietoa siitä, mikä edelsi tapahtumia, ei ole. On vain arvailuja, että kyseinen nainen olisi mahdollisesti aiheuttanut häiriötä kauppakeskuksen liikkeessä reklamoidessaan ostoksestaan. Tapahtumat tullaan varmasti tutkimaan perinpohjaisesti. Iltapäivälehdissä olleiden tietojen mukaan vartijoita epäillään kuolemantuottamuksesta.

Niskakarvani nousivat kuitenkin pystyyn lukiessani keskusteluja somessa. Epäiltiin, että kyseessä oli narkkari, laitapuolenkulkija, näpistelijä, sekopää, mielisairas, sairauskohtauksen saanut jne. Johtopäätöksenä tästä saattoi lukea, että on hyväksyttävää käyttää kovia voimakeinoja tällaisissa tapauksissa. Karkeasti sanottuna, jopa kuolema voidaan hyväksyä, jos taltutetaan vaikkapa sitä psykoosissa olevaa narkkaria. Minne on kadonnut ihmisyys? Eikö tavan tallaajasta poikkeava olekaan enää ihminen? Oikeuttaako se todellakin järjettömään voimankäyttöön? Pahasti ovat menneet puurot ja vellit sekaisin yhteiskunnassa.

Henki lähtee keneltä tahansa, jos päällä makaa lähemmäs 400 kg raavaita miehiä. Keuhkot painuvat kasaan, kylkiluut saattavat murtua ja tästä aiheutua ilmarinta. Hapenpuutteesta seuraan sydänpysähdys, aivojen vaurioituminen ja kuolema. Hapenpuutteessa oleva ihminen varmasti riuhtoo saadakseen happea. Ei riuhdo riehuakseen. Jotain oleellista on jäänyt oppimatta koulutuksessa tai testosteronit ovat ottaneet vallan. Kuten aiemmin jo sanoin, tapahtuman taustoja ei tiedetä. En voi silti hyväksyä, että kenenkään kuolemaa aiheutetaan järjettömällä voimankäytöllä.

Tapahtuneesta ei tietenkään voi syyllistää koko vartijoiden ammattikuntaa. Tiedän ja tunnen useita vartijoita, jotka hoitavat työnsä suurella ammattitaidolla, eikä heiltä varmasti tapahdu ylilyöntejä. Tämän ikävän tapahtuman toivon kuitenkin vaikuttavan voimankäyttötilanteisiin jatkossa. 

Osanottoni uhrin läheisille ja voimia surussanne. 


Kommentit

8.1.2023 17.00  marja-liisa laine

olet oikeassa suomesta on hävinnyt kaikki inhimillisyys toista ihmistä kohtaan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini