! Keskusta haluaa edistää Viron matkailua

Tiistai 10.2.2015 klo 0.10 - Maiju Tapiolinna

”Keskiolut pois kaupoista!”, vaatii Keskusta. Ruotsin malliin hyllyihin välikaljaa, jottei kansa pääse alkoholisoitumaan ja viinakuolemat saadaan vähenemään. Eläköön uusi kieltolaki ja sen kannattajat!

Melkein itkua tuhertaen hämmästelin tätä todellista möläytysten möläytystä. Kuinka tyhminä meitä suomalaisia pidetään? Haluaako Keskusta kasvattaa kotipolttoisten markkinoita, pimeän viinan myyntiä vai lisätä matkustajaliikennettä Helsingin ja Tallinnan välillä? Jos tällaisella kiristyksellä laskennallisesti pelastetaan kauppojen keskiolutkulttuurin 350 uhria vuodessa niin kuinkahan monta uhria tulee vuosittain lisää, kun juomaa haetaan viinarannasta Itämeren toiselta puolen.

Muutama viikko sitten poistettiin alkoholimainokset jakeluautojen kyljistä kansan pelastamiseksi viinan kiroukselta. Nyt halutaan keskiolut pois kaupoista ja taatusti seuraavaksi vielä jäljelle jäävät miedot alkoholijuomat kätketään vastaavaan häkkiin kuin tupakat. Vain arvaamalla tuotteen numeron   oikein saatat saada pullollisen ykkösolutta, välikaljaa tai hyvin mietoa siideriä. Sinne samaan koppiin voidaan pistää myös aavistuksen alkoholia sisältävät makeiset ja jäätelöt.

Valitettavasti kieltolaki ei viinan uhreja pelasta, vaan sen vaikutukset kohdistuvat niihin kuluttajiin, joille alkoholi ei ole ongelma.  Euroopassa juodaan alkoholia lähes kaksi kertaa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Pohjoismaissa juodaan määrällisesti vähiten, mutta juomatottumukset ovat Euroopan riskialttiimpia. Väitän, että suuri syy humalahakuiseen kulttuuriimme on kieltävä asenne alkoholiin ja moralisointi. Euroopassa viini on ruokajuoma ja sen voit ostaa mistä tahansa marketista siinä kuin lampaan viulun.

Kuvitellaan, että miedontamalla kaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuutta vähenisi kulutus. Viinaralli vain kiihtyy Suomen ja Viron välillä ja pahimmillaan kulutus ja alkoholikuolemat kasvavat.  En puolusta alkoholin haittavaikutuksia, enkä pidä synkistä tilastoista, joiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain hieman alle 2000 henkeä alkoholiin. En vain ymmärrä holhouskulttuuria, joissa jyrkillä kielloilla ja asetuksilla kuvitellaan vaikutettavan alkoholin käyttöön vähentävästi.  Jos viinaa haluaa juoda niin sitä kyllä saa. Mennyttä aikaa on alkon ruskeat paperipussit ja alas painettu katse tiskillä perjantaipulloa hakiessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #viinalaki, #kieltolaki, #alkoholi, #holhous, #keskusta