Miksi lastensuojelun yksiköitä halutaan sijoittaa keskelle parhaita asuinalueita?

Sunnuntai 30.5.2021 klo 21.57 - Maiju Tapiolinna

Vuosi sitten tehtiin kunnanhallituksessa päätös, jonka perusteella Rajamäkeen on tulossa lastensuojelun yksikkö, kunhan se on ensin vatkattu hallinto-oikeudessa. Yksikkö on tarkoitus sijoittaa entisen terveysaseman viereiselle tontille. Asukkaat yksikköön ovat tulossa Kiljavan Majakassa sijaitsevasta sijaishuollon yksiköstä.

Alun perin kunnanhallitus teki tässä asiassa myönteisen päätöksen, koska hallitukselle oli annettu ymmärtää, että Majakan paine saada uudet tilat olivat vuokrasopimuksen päättyminen ja heillä olisi ollut edessä ajolähtö. Myöhemmin paljastuikin, ettei kyse ollut tästä, vaan haluttiin uudet tilat keskeisemmälle paikalle. Majakka voisi hyvin jatkaa nykyisissä tiloissa vuokralaisena, sillä Nurmijärven kunta on vuokranantajana. Päätöksessä perusteltiin tuolloin myös, että yksikössä työskentelee nurmijärveläisiä henkilöitä. Yksikön 16 työntekijästä kuitenkin vain 2–3 on nurmijärveläisiä.

Yksikön rakennuttajana tulisi toimimaan Familar, joka kuuluu terveysjätti Mehiläiseen ja sen pääomistajat ovat ulkomaisia sijoitusyhtiöitä. Käytännössä kiinteistön valmistuttua Mehiläinen voi halutessaan sijoittaa kiinteistöön mitä tahansa toimintaa.

Alueen asukkaat tekivät päätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen, ja kunta sitten lausui lausuttavansa kunnanhallituksen äänellä. Yksi merkittävä rakentamista ehkäisevä asia olisi ollut asemakaavan lisämuutos Y-tontin osalta. Tällä olisi voitu tarkentaa tontin käyttötarkoitusta ja poissulkea sijaishuollon yksikön sijoittuminen alueelle. Tästä äänestettiin kunnanhallituksessa, mutta Arto Häggin kanssa hävisimme äänestyksen äänin 2–9.

Tuolloin vannoin, että yritetään sitten, minne tahansa Nurmijärveä saada vastaavanlaista yksikköä keskelle parasta asuinaluetta, taistelen kynsin ja hampain vastaan. Enpä olisi uskonut, että vuoden kuluttua pääsen lunastamaan lupaukseni.

Eipä kulunut aikaakaan, kun uusi taistelu on käsillä. Tällä kertaa kohteena on Lepsämän Kaikurinne 4 kiinteistö, jonne halutaan sijoittaa moniongelmaisten nuorten hoitolaitos keskelle tiivistä asuinaluetta koulun ja päiväkodin välittömään läheisyyteen. Kinkkistä tässä päätöksenteossa on se, että asiasta AVI:lle lausuu Keusote, ei Nurmijärven kunta.

Kunnanhallituksen olisi välittömästi otettava kantaa alueella vireillä olevaan kaavamuutokseen, jotta olisi mahdollista tarkistaa Y-tontin merkintä ja rajata Y-tontin käyttötarkoitusta siten, että käyttötarkoitus sopii päiväkodin ja laajentuvan koulun välittömään läheisyyteen tiiviille omakotialueelle. Soveltuva toiminto ei ole esim. erityistason tukea tarjoava ympärivuorokautinen kiireellisesti sijoitettavien moniongelmaisten nuorten hoitolaitos.

Kaavamuutos tulisi saattaa välittömästi vireille ja kunnan tulisi ottaa voimakas vastustava kanta kyseisen yksikön sijoittamisesta Lepsämään. Keusoten on kuunneltava kunnan mielipidettä lausunnossaan ja perustettava lausuntonsa kunnan mielipiteeseen.

Nostan tämän keskusteluun maanantain kunnanhallituksessa. Aikataulu toimien suhteen on tiukka. Toivon, että Lepsämän alueen asukkaat pyrkivät mahdollisimman tehokkaasti vaikuttamaan päättäjiin. Meistä kukaan ei halua naapurustoonsa jatkuvia järjestyshäiriöitä ja tihutöitä sekä päihteiden väärinkäyttöä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lastensuojelu, päihteet, asuinalueet