Sote-pomo tylyttää henkilökuntaa

Sunnuntai 1.4.2018 klo 21:33 - Maiju Tapiolinna

Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymän palvelujohtaja Erja Pentti tylyttää julkisen puolen työntekijöitä peräänkuuluttaen heille käytöstapoja ja asennemuutosta (Aamuposti 28.3.) Aamuposti uutisoi Pentin sanoneen Hyvinkään kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavasti: "Julkinen puoli ei tule pärjäämään sote-kisassa yksityisiä vastaan ilman asenteen muuttumista. Valitettavasti palveluote ja asenne eivät ole sellaisia kuin tänä päivänä pitäisi olla. On paljon työntekijöitä, jotka käyttäytyvät töissä kuin toteemit: ilmekään ei värähdä, kun ihminen tulee asiansa kanssa, Pentti sanoi. Käytös- ja tapakoulutus on edessä, jotta julkinen puoli pärjää tässä kisassa.”

Kuntayhtymän hallituksen jäsenenä tunnen syvää myötähäpeää Pentin sanomisista. Pääluottamusmiehenä koen tällaisen räikeän yleistämisen olevan suoran osoituksen arvostuksen puutteesta työntekijöitä kohtaan: eli epäluottamuslause heille, joiden palkka on pieni mutta vastuu suuri. He joustavat ja venyvät ylipitkiin työvuoroihin, kun sijaisia ei saada. He mukautuvat olosuhteisiin, joissa työn raskaus kuormittaa heidän omaa terveyttään, he joutuvat altistumaan epäasialliseen kohteluun ja jopa väkivallan uhkaan.

Työntekijöiltä ei heru ymmärrystä Pentin puheille. Useassa Keski-Uudenmaan kunnassa ollaan käynnistämässä yhteistoimintaneuvotteluja Sote-henkilöstön siirtymiseksi kuntayhtymän palvelukseen. Palvelujohtajan asenne tulevia alaisiaan kohtaan ei anna hyvää kuvaa uudesta työnantajasta.

Keski-Uudenmaan Sote tulee toteutuessaan olemaan yli 3 000 työntekijän työnantaja. Hyvin hoidettu henkilöstöpolitiikka takaa tyytyväiset työntekijät ja tyytyväiset asiakkaat. Puskista huutelulla työyhteisö voi huonosti ja työn laatu kärsii.

Pentin tulisi pohtia, millaisen työantajakuvan hän palvelujohtajana antaa kuntayhtymästä. Erityisesti hänen tulisi miettiä, millainen hän on itse ollut työantajana, sillä hänet on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa korvauksiin henkilökohtaisen avustajansa laittomasta irtisanomisesta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erja, pentti,