Sähköistetty lämpö

Keskiviikko 15.10.2014 klo 23.54 - Maiju Tapiolinna


Ilmat viilenevät ja lämmityskulut kasvavat. Suomen pientaloista noin 40 % lämpenee sähköllä, jonka hinta on noussut muita lämmitysjärjestelmiä nopeammin. Jatkuvat sähkönhinnan korotukset sekä etäluettavat mittarit kahmaisevat talvikuukausina lompakosta pohjan pois, eikä kesäkuukausien pienemmät laskut mieltä lämmitä.

Suomeen tuodusta sähköenergiasta pääosa eli noin 70 % tuodaan Ruotsista. Olemme sähköhinnassa täysin ulkomaisten toimittajien hinnoittelun sekä kotimaisten sähköyhtiöiden ahneuden armoilla. Suomen pohjoinen sijainti ja lämmityskauden pituus ei anna kotitalouksille mahdollisuuksia suuriin säästöihin sähkönkulutuksessa. Nykyisillä hinnoilla on lämmitystermostaatit käännetty 18 asteeseen, villasukat laitettu jalkaan sekä petiin lisätty vällyjä. Takkatuli lämmittää ja ilmalämpöpumppu hurisee pienentämässä kulutusta, mutta sekään ei riitä lämmityskulujen jatkuvasti noustessa. Järeämpiä toimenpiteitä tarvitaan sähkölämmitteisten kotien sähkönkulutuksen laskemiseksi.

Olen viime aikoina useampaan otteeseen leikitellyt ajatuksella lämmitysjärjestelmän vaihdosta sähkölämmitteiseen pientaloon. Varsin hyvä vaihtoehto meille olisi vesikiertoinen patterilämmitys puulämmitteisellä kattilalla ja isolla vesivaraajalla. Komposiittiputket ovat varsin huomaamattomia ja nopeasti asennettavia sekä sisustuksellisesti siistejä. Isoin pohdinta tulisi lämmityskattilan ja vesivaraajan sijoituksesta nykyisiin asuintiloihin. Varalämmitysjärjestelminä toimisi paikalleen jätettävä sähkölämmitys ja varaavat tulisijat.

Kiinnostava vaihtoehto olisi myös ilma-vesilämpöpumppu, aurinkoenergia ja tuulivoima. Suomessa tulisi tukea näiden vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen käyttämistä pientalojen lisälämmityksenä. Valitettavasti vain maan tapa on ollut huitaista hyvät vaihtoehdot verolle. Aurinko- tai tuulivoimalla lämmittäisi helposti vähintäänkin käyttöveden ja hoitaisi pihavalaistuksen. Omissa rohkeissa ajatuksissani voisin valjastaa oman tuulivoimalan huolehtimaan jopa osasta lämmityksestä.

Ilmaston lämpenemisestä huolimatta on löydettävä uusia vaihtoehtoja pientalojen lämmitykseen. Sähkölämmitys on liian kallis huvitus suomalaisten kukkarolle.

Avainsanat: sähkö, aurinkoenergia, tuulivoima, pientalojen lämmitys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini