! Päästökauppajärjestelmä syö kotitaloudet

Sunnuntai 11.1.2015 klo 11.47 - Maiju Tapiolinna


EU suunnittelee jälleen suoraan suomalaisten kukkaroille koituvaa kasvihuonekaasujen päästökauppajärjestelmän kiristämistä, joka on on otettu käyttöön vuonna 2005. Se tarkoituksena on  ollut vähentää teollisuuden hiilidioksidipäästöjä siten, että päästöjä tuottava teollisuus ja sähköntuotanto joutuu hankkimaan päästöoikeuden jokaista päästämäänsä hiilidioksiditonnia kohden.  Järjestelmä on kuitenkin ajautunut umpikujaan taloudellisen laman pudottaessa päästöoikeuksien hintaa. EU-komissio on suunnitellut ottavansa käyttöön markkinoita vakauttavan varannon, jonne siirrettäisiin päästöoikeuksia silloin, kun niitä on tarjolla paljon. Vastaavasti varannosta vapautettaisiin oikeuksia, jos tarjolla olevien oikeuksien määrä alittaisi sovitun määrän. Alustavasti vakausjärjestelmä suunniteltiin otettavaksi käyttöön vuonna 2021, mutta nyt sen käyttöönottoa haluttaisiin aikaistaa neljällä vuodella alkavaksi vuonna 2017.

Mitä tämä sitten tarkoittaisi suomalaisen sähkönkäyttäjän näkökulmasta? Energiakolmion tutkimuksen mukaisesti aikaistaminen toisi 4,5 miljardin lisälaskun yrityksille, julkiselle sektorille sekä kotitalouksille. Hyödyn tietenkin tästä saisivat pääasiallisesti sähköyhtiöt, jotka jo nytkin pitävät huolen siitä, että sähkönhinta nousee riippumatta siitä sataako vähän vai paljon. Sähkönhinta lähes viisinkertaistuisi vuoteen 2030 mennessä. Jos tällä hetkellä omakotitalon lämmitykseen kuluu noin 10 000 kWh sähköä vuodessa ja rahaksi muutettuna se on noin reilu 5000 e niin jokainen voi laskea kauhuskenaarion sähkölaskunsa loppusummasta reilu kymmenen vuoden kuluttua. On vaikea uskoa, että kotitalouksien palkkatulot nousisivat samassa suhteessa.

Päästökauppajärjestelmän kiristäminen iskee kaikkein pahiten juuri Suomeen, joka pohjoisen sijaintinsa vuoksi pakosti tarvitsee talvikuukausina runsaasti lämmitysenergiaa kotien lämmittämiseen. Kotitalouksien pyrkiessä vähentämään sähkönkulutustaan pienempien laskujen toivossa EU kehittelee uusia ja nerokkaita keinoja viedäkseen viimeisenkin hyödyn säästöyrityksistä. Meille suomalaisille ei ole yhdentekevää kuulummeko Euroopan unioniin vai emme. Päästökauppajärjestelmä on yksi erinomainen esimerkki siitä, miksi meidän on irtaannuttava EU:sta.

Avainsanat: EU, päästökauppajärjestelmä, kotitalous, sähkö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini