Nurmijärven seurakunta kieltäytyy vihkimästä homopareja

Torstai 21.7.2022 - Maiju Tapiolinna


Nurmijärven Seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen on perustellut samaa sukupuolta olevien vihkimättömyyttä kirkon opetuksen mukaiseksi: "Jumala on luonut avioliiton naisen ja miehen väliseksi". Kirkkoherrana hän ei voi antaa Nurmijärven Seurakunnan papeille lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä. Kuitenkin Tuhkasen esihenkilö Espoon Hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka tyrmää ajatuksen samaa sukupuolta olevien parien rakkauden syntisyydestä. Sellaiselle ajattelulle ei hänen mukaansa ole sijaa Espoon Hiippakunnassa, jonka alaisuuteen Nurmijärven seurakunta myös kuuluu.

Raamatusta ei löydy selkeää kohtaa, jossa kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sosiaalisessa mediassa taasen tämä on vallitseva käsitys. Yli 2000 vuotta vanhaa kirjaa tulkitaan hyvin subjektiivisesti, vaikka oleellisinta olisi tuoda tulkinta nykyaikaan. Minulle on opetettu rippikoulussa, että Jumalan rakkaus ulottuu kaikkiin. Hän uhrasi ainoan poikansa pelastaakseen meistä jokaisen. Jumala on valmis ottamaan luokseen myös pahimmatkin syntiset, jos he Jumalaa luokseen kutsuvat. Miksi Jumala ei siis hyväksyisi samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa?

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä ja Sateenkaariliikettä ei pidä sotkea toisiinsa, vaikka Sateenkaariliike tukeekin vähemmistöjen tasa-arvoisuutta. Homoseksuaalisuudessa yksilön seksuaalinen kiinnostus, romanttiset ajatukset, tunteet tai molemmat kohdistuvat pelkästään tai ensisijaisesti hänen omaan sukupuoleensa. Seurakuntaan kuuluvat niin hetero kuin homoparitkin haluavat todistaa keskinäisen rakkautensa Jumalan kasvojen edessä.

Nurmijärven Seurakunnan päätös olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia henkilöitä on myös taloudellinen tasa-arvokysymys. Kirkollisveron vastineeksi seurakunta tarjoaa palveluita jäsenilleen. Yksi tällainen palvelu on kirkollinen vihkiminen. Rajatessaan kirkollisen vihkimisen koskemaan ainoastaan heteropareja, seurakunta rajaa myös tasapuolisten palveluiden saatavuuden.

Kysymys ei siis ole pelkästään kirkon opetuksesta, vaan myös rahasta. Jos vihkipalveluita tarjotaan pelkästään heterojäsenille, niin eikö palveluiden tulisi tuolloin olla maksullisia? Toinen vaihtoehto on hyvittää palveluiden saamattomuus homopareille kirkollisverossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini