Poliittinen viisaus ei ratkaise työperäisen maahanmuuton tarvetta

Lauantai 4.2.2023 klo 10.26 - Maiju Tapiolinna


Suomessa tarvitaan yli hallituskausien menevää maahanmuuttopolitiikkaa. Työperäinen maahanmuutto ei voi perustua siihen, että odottelemme, kuka rajan yli tulee. Monet alat tarvitsevat työntekijöitä, joille ei pelkkä kotimainen tarjonta riitä. Teknologiateollisuuden yksi päätavoite on saada maahanmuutosta työvoimaa.

Suomen tulee jalkautua maihin, joista työvoimaa on saatavilla. Osoittaa, että tänne kannattaa tulla elämään työllä. Työperäisten maahanmuuttajien saamisessahan on pelkästään kyse rekrytointikilpailusta. Mehän kamppailemme muiden pohjoismaiden kanssa samasta ongelmasta. Onnistuneesta rekrytoinnista mallia voidaan ottaa esimerkiksi Norjasta ja Hollannista, jotka "johtavat" kisaa. Lorvimaan tuleva porukka on ihan eri kuin ne, jotka aidosti haluavat tehdä työtä.

Pelkällä maahanmuutolla ei työvoimatarvetta ratkaista. Suomalainen kortistossa oleva työvoima on saatava työllistettyä. Tarvitaan rakennemuutos, jossa työn tekeminen on aina kannattavampaa kuin sosiaalitukien varassa eläminen. Jos työstä saadun palkan ja sosiaalietuuksien välinen ero on marginaalinen, valitsee moni mieluummin tuet kuin työn. On toki muistettava, että osalla työttömistä on vahva halu tehdä työtä, mutta esimerkiksi ammattipätevyys tai asuinpaikka asettavat tälle esteen.

Tulevaisuudessa ammatit tulevat muuttumaan teknologian kehityksen myötä. Robotit hoitavat työtehtäviä ja ihminen valvoo robotteja. Tämäkin on osa rakennemuutosta, johon pitää valmistautua koulutusta muuttamalla. Työvoimaa tarvitsevat yritykset on otettava mukaan kolutussuunnitteluun. Osa koulutuksesta tulee toteuttaa työpaikoilla. Korkeakoulutuksen arvostusta on lisättävä ja tavoiteltava Viron mukaista 45 % osuutta nuorista.

Pitovoima on työllistämisen jälkeen tärkeintä työperäisessä maahanmuutossa. Työlupien saantia on nopeutettava, jotta koulutuksen Suomessa saaneet ulkomaalaiset saadaan työllistettyä Suomeen. On hukkaan heitettyä rahaa, jos ensin koulutamme ja sitten osaaja lähtee toisiin maihin työskentelemään.

Oikean maahanmuuttopolitiikan kehitykseen tarvitaan yrityksiä, asiantuntijoita ja poliitikkoja. Pelkkä poliittinen viisaus ei ratkaisuun riitä.


Kommentit

4.2.2023 11.23  J. Jörgensen

Ja mihinkähän kaikkien kansalaisten etua ajavaan tuo poliittinen viisaus mahtaa riittää? Eipä ole vastaan tullut tai kohdalle sattunut. Se näyttää aina riittävän vain oman ja oman puolueen etujen ajamiseen.

11.3.2023 23.32  Ville

Kiitos hyvistä ideoista. Maahanmuuttajia tulee tosiaan hakea maailmalta, kun niitä ei tule Suomeen tarpeeksi. Muut Euroopan maat onnistuvat houkuttelemaan enemmän maahanmuuttajia ja siksi maahanmuuttopolitiikan on muututtava osaajia houkuttelevaksi ja maahanmuuttoa mahdollistavaksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini