Hoitajia, onko heitä?

Perjantai 24.2.2023 klo 15.39 - Maiju Tapiolinna


Suomessa on valtava hoitajapula, jota ei ole saatu ratkaistua 20 vuoteen. Mikään yllätys ei ole ollut, että hoitotyöntekijät loppuvat väestön ikääntyessä.

Valmistuin sairaanhoitajaksi keskelle 90-luvun lamaa, jolloin kaikki sijaiset pistettiin pois, jotta saatiin kustannussäästöjä. Aikajanallani tuo on juuri se kriittinen piste, jossa iskettiin kantapää kiveen. Hoitolalta työttömäksi jääneet hoitajat lähtivät kouluttautumaan uudelleen tai vaihtoivat muihin töihin. Myös jaksaminen joutui kortille, koska työtä tehtiin sillä henkilöstöllä, joka oli saatavilla.

Lamavuosista hoitajien palkka ei ole juurikaan noussut elinkustannusten noususta huolimatta. Työtahti on kiihtynyt ja ammatin arvostus on kadonnut. Nyt ollaan siinä lakipisteessä, että hoidettavat kuolevat koteihinsa hoidon puutteessa, eivätkä hoitajat enää jaksa työssään. Nuoria ei kiinnosta kouluttautua raskaaseen ja vastuulliseen työhön, josta maksettavalla palkalla ei pärjää.

Ratkaisuksi hoitajapulaan on Suomeen jo tuotu ja tullaan tuomaan hoitajia ulkomailta. Heidän koulutuksensa ei vastaa suomalaista tasoa, eikä Suomessa vaadittavaa kielitaitoa ole. Harvalla ikäihmisellä taipuu englanti ja laadukkaaseen hoitoon tarvitaan molemminpuolista ymmärrystä. 

Mitä nopeaa ratkaisua hoitajapulaan ei ole olemassa, sillä nykyisellä palkkauksella alalta pois lähteneet hoitajat eivät palaa. Tonni lisää peruspalkkaan kuukaudessa olisi varmasti se summa, jolla jo kantojen kopsetta takaisin olisi kuultavissa. Leffaliput, liikunta- tai autoetu eivät todellakaan ole ratkaisu. Kutsumuksella ei elä kukaan.

Hoitajien tuontia ulkomailta vastustetaan, mikä mielestäni on ymmärrettävää, mutta mikä ratkaisuksi? On totta, että ulkomaalaisen hoitajan elämä Suomessa ei ole yhtään sen edullisempaa kuin suomalaisenkaan. Heille pitää myös maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa. Senkään varaan ei voi laskea, että poikamiehiä Suomessa riittää.

Hoitajapula on huutava, eikä omaishoitajien varaan voi kotihoitoa laskea. Aprillipäivänä voimaan tulevan hoitajamitoituksen myötä laitospaikkoja joudutaan sulkemaan. Miten sinä ratkaisisit hoitajapulan nopeasti, kun ongelma ei ole hoidettavissa palkankorotus teitse kovinkaan nopeasti?

 


Kommentit

21.3.2023 19.58  Sairaanhoitaja joka ei enää aio viikata pyykkiä eikä pestä vessoja

Samaan lamaan itsekin valmistuneena ja siitä saakka sairaanhoitajana työskennelleenä, kolmen erikoistumisen jälkeen, yli 30v työkokemuksella, on todettava että poikani amk insinööri saa useamman satasen parempaa palkkaa ensimmäisestä työpaikastaan, kuin minä tällä hetkellä kaikilla mahdollisilla kieli-, ikä -ja henkilökohtaisilla lisillä. Pakko todeta että on vaan siirryttävä muualle, saman rahan saa vähemmällä stressillä ja bonuksena pääsee eroon vuorotyöstä.
Hoitajia pitäisi työssä pätevät esimiehet, hyvä palkka, alkaen 3200 kk, omavalintainen osa-aikaisuuden määritteleminen, toimivat järjestelmät, oheistyön siirtäminen muille ammattiryhmille.

22.3.2023 6.43  Tiu

Koska hoitopaikkoja suljetaan/ pidetään asukas luku hoitaja mitoitukseen suhteutettuna, siirtyvät asiakkaat kotihoidon harteille suoraan sairaaloista. Kotihoidolla ei ole "asiakaskattoa" tai hoitaja mitoitusta. Työ on raskasta ja todella kiireistä. Asiakkaat kokoajan huonokuntoisempia. Ei nuoret vastavalmistuneet hoitajat halua jäädä tähän työhön.
Myös tälle alueelle pitäisi saada hoitajamitoitus, näin ehkä joku heräisi ja palkat lähtisivät nousuun, kun ei ole takaporttia minne asiakkaat työnnettäisiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini