Suomalaisten hyvinvointi on minulle sydämen asia

Torstai 30.3.2023 klo 10.57 - Maiju Tapiolinna


Eduskuntavaaleissa etsitään Suomeen lakien säätäjiä ja päättäjiä. Tehtäväkenttä on laaja ja vaati syvällistä perehtymistä. Vaikutukset ulottuvat läpi Suomen ja omat direktiivinsä tulevat Euroopan unionista monimutkaistamaan päätöksentekoa.

Säädetyt lait vaikuttavat paikallisesti. Tästä nostan esille yksityistielain, joka kaikkine kiemuroineen on osissa kuntia johtanut kyseisten teiden varsille asuville kohtuuttomia ongelmia ja tarpeetonta rahanmenoa. Otetaan esimerkiksi Suomen suurimman maalaiskunnan tapahtumat lyhykäisesti.

Kunta sanoi hoitosopimukset irti. Irtisanomiset hoidettiin kirjeitse ja paikallislehdessä ilmoittamalla. Sopimusten irtisanomiset kohdennettiin osoitteisiin, jotka olivat kunnan viimeisimpänä tietona toimivista tiekunnista vuosien takaa. Osa tieosakkaista oli jo siirtynyt hoitelemaan taivaallisia teitä ja osa muuttanut muualle. Lehtikään ei tavoittanut kaikkia.

Päättäjille hoettiin kunnan taholta kiirettä ja laittomassa tilassa oloa. Sitähän se ei kuitenkaan ollut. Kunta olisi voinut hoitaa yksityisteitä samoin kuin aiemmin. Mahtoikohan suurimpana syynä olla se, että kunta kuvitteli säästävänsä talouden kriisiytyessä. Vai oliko lain tulkinta jäänyt hataralle pohjalle. Yksityistieläisille kuitenkin valkeni karu arki pyytämättä ja yllättäen. Valtaosa heistä ei edes tiennyt asuvansa yksityistien varrella, kun kunta oli teitä hoitanut vuosia.

Läpiajattavien teiden osalta tilanne on ajautunut lähes sietämättömäksi. Julkinen liikenne kuluttaa sorapintaisia teitä, eikä saadut hoitokorvaukset riitä todellisten kustannusten peittoon. Teitä liikennöivät yhtiöt eivät suostu maksamaan käyttömaksua, vedoten Elyn kanssa tehtyyn joukkosopimukseen. Turvallisuus on myös tiekuntien vastuulla. Jos yksityistiellä sattuu liikenneonnettomuus, joka johtuu tien kunnossapidon puutteista, vastaa siitä tiekunta. Osakkaat joutuvat maksamaan kohtuuttomia summia asumisestaan ja liikkumisestaan, jonka pitäisi olla kansalaisoikeus. Tiemaksujen päälle tulee vielä kiinteistövero, josta yleisverona jyvitetään osa taajamien katujen kunnossapitoon.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. On se sitten paikallista, alueellista tai valtakunnallista. Etusijalla pitää olla aina asukkaiden hyvinvointi ja tasapuolinen kohtelu koskee se sitten vaikkapa yksityisteitä tai terveydenhuoltoa. Suomalaisten hyvinvointi on minulle sydämen asia, jonka puolesta tulen taistelemaan eduskunnassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini