Harmaan talouden ruokinta-alusta

Perjantai 24.11.2023 - Maiju Tapiolinna


Harmaata taloutta torjuttaessa olisi syytä tutkia hieman paremmin erilaiset kilpailutussivustot. Voit kilpailuttaa mitä tahansa työtä, palveluita tai kulutushyödykkeitä. Usein näiden kilpailutussivujen takaa löytyy nimekkäitä toimijoita. Ihan erityisen tarkastelun kohteeksi voisi ottaa muuttofirmat.

Paljon käytetty sivusto, muuttomaailma.fi tarjoaa kilpailutusta muutoista. Sivustolla on tiukat säännöt, jotka niin palvelun tarjoajan kuin palvelun ostajan pitää hyväksyä kilpailuttaessaan muuttoa. Käytännössä säännöstö pesee sivuston omistajan täysin vastuusta.

Palvelun tarjoajan kirjautuessa sivustolle kysytään, onko yrittäjällä liikennelupia. Siihen riittää rasti ruutuun kyllä tai ei. Helppoa, ei sen parempaa tarkistusta. Tietenkin vastuu on sääntöjen mukaisesti sen, joka tietoja pimittää tai valheellisesti vastaa.

Hintahaarukat muutoissa ovat todella suuria. On syytä epäillä, ettei kaikilla muuttoja tarjoavilla ole puhtaat jauhot pussissa. Jos hinnoittelu on sitä luokkaa, ettei palkkaa sivukuluineen taatusti pystytä maksamaan, saattanee olla kyse harmaasta taloudesta. Palvelun ostaja taas ei välttämättä tiedä, mitä muuttaminen asianmukaisine työantajavelvoitteineen voi maksaa. Valinta on usein halvin hinta ja kauppa kiinni.

Sitten tullaankin toiminnassa yllätyksiin. Muuttajan tavaroita katoaa, heitetään roskiin, niitä rikkoontuu, eikä kuormaa saada sovitussa aikataulussa perille. Kun lähdetään tutkimaan paremmin, huomataan, ettei yrityksellä ole liikennelupia. Pienellä sosiaalisen median kierroksella saadaan selville, että työnantaja tarjoaa vain pimeää työvoimaa, jättää palkat maksamatta, eikä hoida velvoitteitaan.

Ovatko nämä kyseiset sivustot sitten harmaan talouden ruokinta-alusta? Kyllä ovat. Valinta vaatii vastuuta ja hintatitoisuutta muuttajalta. Usein on helpointa ottaa se edullisin muutto, joka kukkarolle sopii. Vielä houkuttelevammaksi tarjouksen tekee, kun yrittäjä tarjoaa edullistakin edullisemman hinnan ohi tarjoussivuston. Tämä polkuhinnoittelu vie ruuan asiallisten yrittäjien suusta, kun harmaan talouden ammattilaiset jylläävät.


Kommentit

25.11.2023 22.12  Arto Ala-Krekola

Perussuomalainen liikenneministeri voisi laittaa asiat järjestykseen ja muuttaa Bernerin ajan hölmöilyt poistaa liikenneluvan pakettiautoilta. Kuljetus ala on aivan kuvalla

26.11.2023 5.42  Harry Chydenius

Miks vitussa se pitäis muuttaa?? Taksi luvathan ne pitäis muuttaa!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini