Kelvottoman keski-iän turhakkeet

Maanantai 20.10.2014 klo 1.34 - Maiju Tapiolinna


Olen viime viikkoina pohdiskellut ihmisen keski-iän määritelmää. Tarkkaa numerollista arviota ei voi antaa, mutta keski-ikä on jotain 35 ja 60 vuoden välillä. Evoluution näkökulmasta kyseinen aika asettuu 30 – 40 vuoden välille, kun taas tutkimusten perusteella keski-iän koetaan alkavan vasta 50 + vuotiaana. Oli määritelmä mikä tahansa niin parasta ennen päiväys on suhteellinen käsite erityisesti työelämässä.

Työelämän keski-ikä asettuu 25 – 39 vuoden välille. Tämän perusteella ikääntyviksi voidaan katsoa kaikki 40 – 49 vuotiaat ja työelämän turhakkeiksi  50 + vuotiaat. Turhakkeiden osuus työttömyyskortistossa kasvaa kaikkien käytyjen yhteistoimintamenettelyiden jälkeen. Työnantaja katsoo velvollisuudekseen siivota nämä parhaassa työiässä olevat henkilöt reserviin, josta on vaikea päästä takaisin työelämään.

Turhakeiän alaraja on myös sukupuolisidonnainen. Osaltaan siihen vaikuttaa poliittinen aate ja suorapuheisuus. Kansankielellä suorapuheisuutta voitaisiin kutsua vaikkapa teräväkielisyydeksi. Useimmiten naiset kuitenkin osoittautuvat työelämän turhakkeiksi, vaikka paljon työstä poissaoloja aiheuttava pikkulapsivaihe on ohitettu. Ulkoistamisuhan alla siis ovat parhaassa työiässä olevat 50 +/- naiset, joiden oletetaan tyytyvän osaansa vaieten.

Ketkä sitten ovat vastuussa tästä myös ikärasismiksi kutsutusta ilmiöstä tai mistä se johtuu? Onko kyseessä ahneus vai eikö enää arvosteta iän mukanaan tuomaa kokemusta. Työelämän hektisyys omalta osaltaan lisää harhakuvitelmaa, jonka mukaan ainoastaan alle nelikymppinen on tehokas ja tulosta tuottava yksilö. Nyt on syytä pysähtyä ajattelemaan!

Turhakeikäinen on vähintäänkin yhtä tehokas kuin kolmekymppinen uraohjus, jolla on kaitsettavanaan pari alle kouluikäistä lasta. Työn, uran ja perheen yhteensovittaminen on vaikeaa ja kuluttavaa, eikä kaikkeen pysty keskittymään täydellä teholla. Turhakkeella lapset ovat aikuistuneet ja lentäneet pois pesästä. On aikaa keskittyä työhön ja suoriutua siitä tehokkaasti, jopa edetä uralla.

Miksi kuitenkin irtisanomiset osuvat juuri turhakkeisiin? On paljon helpompaa poistaa kehäraakki kuin nuorempi työntekijä. Kuvitellaan, että tehokkuus on yhtä kuin numeerinen ikä. Sen totuuden varjossa on helppo uskotella, että tulokset paranevat, kun keski-ikä alenee, vaikka todellinen syy talousahdinkoon on huonossa johtamisessa.

Avainsanat: YT, lomautukset, irtisanominen, keski-ikä, arvostus, ikä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini