Rekkajonoja ja kamikaze ohituksia taloudessa

Lauantai 10.8.2013 klo 11.10 - Maiju Tapiolinna

Niin se kesä taas meni melkein huomaamatta ja erityisesti kesäloma ansiotyöstä suorastaan vilahti vaihtuvina maisemina ohi! Loma kyllä oli yksi parhaista vuosiin.

Kesäloma alkoi komeasti Joensuun puoluekokouksella, jossa Jussi Niinistöstä tuli puolueemme uusi varapuheenjohtaja ja Riikka Slunga-Poutsalosta saimme erinomaisen puoluesihteerin. Erityisesti tätä kaksikkoa lähdin kannattamaan ja tukemaan, mutta muutkin kokouksen valinnat olivat erinomaisia!

Lomalla poikkesimme Tallinnassa, mutta varsinainen matkakohteemme oli Budapest Unkarissa, jonne kuljimme Eestin, Latvian, Liettuan, Puolan, Tsekin ja Slovakian halki nähden aitoa kurjuutta ja EU-varoin rakennettua ylellisyyttä. Mahtavia tauluja tienvarsilla, mitä milloinkin oli EU-rahalla rakennettu. Sinne ne meidän suomalaistenkin verorahat ovat uponneet lisäämään oman maan velkaantumista. Erityisesti ovat vielä uponneet kasvattamaan jo vauraiden varallisuutta ja lisäämään köyhien köyhyyttä.

Jokaisessa euro-maassa oli selkeästi kalliimmat hinnat kuin omaa valuuttaa käyttävissä. Erityisenä esimerkkinä Puola, josta pois lähtiessämme jouduimme todellakin tekemään töitä tuhlataksemme 200 zlotya seteleitä ja kolikoita eli noin 50 euroa! Sillä rahalla olisi paikallisesta marketista ostanut lähestulkoon kahden viikon ruuat nelihenkiselle perheelle. Keliaakikkona hämmästelin gluteenittoman leivän ja jauhojen hintaa. Suomessa pienikin gluteeniton leipä maksaa keskimäärin 4,5 €, mutta Puolassa samalla rahalla sai ostaa viisi isoa leipää. Olisikohan tuossa osaltaan vaikuttamassa arvonlisävero ja yritysten verotus sekä erityisesti polttoaineverotus! Kuljetuskustannukset ja verot näet löytyvät Suomessa suoraan kuluttajahinnoista!

Toukokuussa tehdessäni saman matkan edellisen kerran sain ihan todellakin huomata Euroopan kulkevan kumipyörillä. Katkeamattomat rekkajonot lipuivat mennen tullen molempiin suuntiin. Nyt heinäkuussa Euroopan aloitellessa lomat, oli huomattavasti rauhallisempaa jopa Puolassa, jonka liikennekulttuuri on välinpitämättömintä, mitä ikinä olen nähnyt! Kapealla tiellä neljä rekkaa rinnakkain ohitti toisensa tai täysin ohituskelvottomassa paikassa takaa tuleva henkilöauto teki kamikaze ohituksia. Ei ihme, että tienvarret olivat täynnä ristejä, kukkia ja kynttilöitä.

Syksy tulee olemaan kiireistä aikaa niin omassa työssä kuin politiikassakin. Edessä on vaikeita päätöksiä ja pitkiä työpäiviä. Säästettävä on kuntataloudessa kursien ja karsien jo tehtyjä päätöksiä ja uusia ennakoiden. Tulevan talousarvion suunnittelu on kuin liikenne Puolassa! Tasaisena virtana jyskyttävät rekat kuvaavat pakollisia menoja ja kamikaze ohittajat synkkiin talouslukuihin sopimattomia investointeja. Talouden tasapainottaminen, käyttötalouden karsinnat, mahdollinen veroprosentin tarkistus sekä tuleva investointiohjelma ja lainanoton hillitseminen vaatii omat ristinsä. Olemmeko valmiita hyväksymään sen tosiasian, että kukkaronpohja ammottaa tyhjyyttään!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nurmijärvi, investoinnit, kuntatalous, perussuomalaiset