Nurmijärvi ylivoimaa

Perjantai 26.3.2021 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärvi tunnetaan yritysystävällisenä kuntana, joka tarjoa monipuolisia tontteja ja palveluita sekä toimiville että aloitteleville yrityksille. Kunnan sijainti on myös liikenteellisesti ihanteellinen. Puolessa tunnissa pääsee niin Helsinki-Vantaan lentoasemalle, Vuosaaren satamaan kuin isolle kirkolle Helsinkiin.

Kunnan yritysalueiden helmenä pidetään Helsinki-Tampere moottoritien välittömässä läheisyydessä olevaa Ilvesvuoren teollisuusaluetta. Alueelle on sijoittunut logistiikka-alan yrityksiä, elintarviketeollisuutta, vuokrattavaa varastotilaa, kuin myös lukuisia pienteollisuuden tarpeita tyydyttäviä pienyrityksiä.

Pohjois-Nurmijärven Rajamäelle ovat keskittyneet kunnan suurimmat teollisuuslaitokset. Alkoholijuomia pullottava Altia, entsyymejä valmistava Roal ja kaksi maaliteollisuuden tuotantolaitosta Teknos sekä Premix. Nämä yritykset ovat myös kunnan suurimpia työnantajia.

Eteläisen Nurmijärven Klaukkala tarjoaa päivittäistavarakaupan palveluita muita taajamia enemmän. Alueelle on myös keskittynyt erityyppistä pienteollisuutta, joka palvelee niin yksityisiä kuin yrityksiäkin. Klaukkala kasvua ohjaa pääkaupunkiseudun välitön läheisyys ja asumisen edullisemmat neliöhinnat.

Isot teollisuuslaitokset ovat toimineet kunnassa kymmeniä vuosia. Pisin tuotantolaitoshistoria on Altialla, joka perustettiin Rajamäelle vuonna 1888 puhtaan lähdeveden ja rautatien vuoksi. Päivittäistavarapalveluiden painopiste on viimeisten 50 vuoden aikana siirtynyt pohjoisesta etelään, joka johtuu Klaukkalan voimakkaasta kasvusta. Kirkonkylä saa valikoimaa palveluilleen Lidl-Tokmanni liikerakennuksen valmistuttua.

Kuntavaltuutetun silmin näen Nurmijärven kasvavan ja kehittyvän voimakkaasti seuraavien 20 vuoden aikana. Erityisesti tulevat kehittymään logistiikka- ja varastopalvelut. Pääasiallisin kasvu tulee tapahtumaan Helsinki-Tampere moottoritien varressa, Hanko-Mäntsälätien ja Klaukkalan ohikulkutien läheisyydessä. Kunnan strategia on houkutella uusia yrityksiä kuntaan ja lisätä tällä tavoin niin kunnan työpaikkoja kuin taloudellista tuottoa.

Nurmijärven ylivoimaa on logistisesti keskeinen sijainti lähellä pääkaupunkiseutua valtatien varressa. Kunnan on aktiivisesti hankittava maaomistuksia kasvualueiden välittömästä läheisyydestä ja kaavoitettava alueet pikaisesti. Pikajunaan ei voi hypätä keskeltä peltoa, vaan kyytiin on noustava ennen sähkömoottorin starttia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some

Mihin menet kuntapolitiikka!

Perjantai 19.3.2021 klo 21:56 - Maiju Tapiolinna

Mitä on tapahtunut vuosikymmenten aikana? Silloin ennen naiset olivat kauniita mekoissaan ja miehet komeita puvuissaan. Valtuuston penkeissä istuttiin katse tiukasti kohti puheenjohtajaa, eikä puuhattu muuta. Valtuutettu oli asuinpaikkansa silmää tekevä ja kunnioitusta herättävä. Osattiin silloinkin herjata ja parjata, mutta se tehtiin tyylikkään kohteliaasti.

Päätöksentekokulttuuri on vahvasti muuttunut niiden 17 vuoden aikana, jotka olen ollut vaikuttamassa Nurmijärven kuntapolitiikassa. Vielä luottamushenkilöurani alkuaikoina päätöksenteko perustui pitkälti puolueitten ohjelmiin ja ryhmäkuriin. Tapana oli, ettei viranhaltijoiden päätösesityksistä juurikaan poikettu. Asiat oli valmisteltu ja kumileimasin saattoi toimia.

Sitten tuli muutos. Ensin askel kerrallaan, pari harppausta ja juoksuaskelin eteenpäin. Muutoksentekijä oli tietoyhteiskunnan kehitys. Ensin oli internet, sitten tuli some niin hyvässä kuin pahassa ja kirjahyllyssä lojuva tietokirjasarja muuttui biteiksi. Tietoa oli helpompi hakea. Vastauksia kysymyksiin löytyi nopeasti. Ei sen niin väliä ollut, oliko kaikki tieto tismalleen oikeaa.

Valmiiksi pureskellut päätösesitykset eivät enää menneetkään sukkana läpi. Esityksiä muutettiin, käytiin vilkasta keskustelua ja äänestettiin entistä useammin. Kuntalaiset heräsivät somessa samoin kuin luottamushenkilöt. Päätöksentekoa oli nopeampi arvostella julkisesti ja parasta oli heittää se viimeinen sana pilkun jälkeen.

Toisinaan tuntuu, että päätöksenteko on kärsinyt inflaation. Hyvät käytöstavat ovat kadonneet, luottamushenkilöille tuodaan päätöksentekoon nopeasti kyhättyjä esityksiä ja kuntalaiset ovat oppineet valvomaan omia etujaan.

Parempi valmistelu ennakoi vähemmän ongelmia ja sujuvoittaa toimintaa. Tulevalla valtuustokaudella toivoisin näkeväni hyväkäytöksisiä ja toisiaan kunnioittavia luottamushenkilöitä. Ei olisi pahitteeksi, jos viranhaltijat tiedostaisivat kuntalaisten olevan työnantajiaan.

Se voima, joka nyt käytetään keskinäiseen nahisteluun, voitaisiin valjastaa rakentavaksi yhteistyöksi. Voima on meissä, sinussa ja minussa. Me yhdessä teemme kunnan meidän näköiseksemme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nurmijärvi, kuntavaalit, some

Virtuaalinen koskemattomuus

Sunnuntai 14.2.2016 - Maiju Tapiolinna

Vilpittömästi ihmettelen, miten some on hämärtänyt virtuaalisen koskemattomuuden rajoja. Julkinen profiili facebookissa tuntuu olevan avoin deitti-ilmoitus ja lupa lähetellä seurustelutoiveita sekä valtakirja lähestyä ties millaisilla ehdotuksilla.  Epämääräisten viestien lähettelijöillä ei kaiketi edes käy mielessä, että esimerkiksi poliittisesti aktiivit henkilöt tekevät itseään tunnetuksi somen kautta. Julkinen profiili ja parisuhdetilanteen suhteellisuus tai suhteettomuus ei ole lupa lähestyä seksuaalisesti virittyinen viestein tai seurusteluehdotuksin.  Joku voisi sanoa, että mitäs pidät julkista profiilia! Oma on ongelmasi. Toki se näinkin on, mutta profiilia selailevien on ymmärrettävä, että kaikilla meillä on oikeus virtuaaliseen koskemattomuuteen avoimmuudesta huolimatta.

Poliittisesti aktiivina henkilönä on lähes kaikki päivitykseni julkisia. Saman aktiviteetin myötä myös kavereiden lukumäärä hipoo kolmatta tuhatta. Selväähän on, että tähtäimenä ovat seuraavat vaalit ja kannatuksen kasvatus. Kavereiksi on hyväksyttynä paljon sellaisia, joita ei koskaan edes ole tavannut saati vaihtanut sanaakaan. Monenkaan kohdalla tämä ei ole ongelma, vaan poliittisin syin ovat hakeutuneet kavereiksi ja kommentoivat monia julkaisuja avain asiallisesti. Sitten on tämä pieni ryhmä hörhöjä, jotka kuvittelevat julkista profiilia deitti-ilmoitukseksi. Kun kaverikutsuun olet vastannut myöntävästi, alkaa tulla viestiä ihanasta  ja kauniista naisesta.

Alkuun epätoivoiset kosintayritykset vain nauratti, mutta kun viestiä alkoi pukkaamaan useita päivässä kännykkään ja facebookin postilaatikkoon sähköpostin lisäksi, alkoi otsasuoni pullistua! Vaikka näille viestittelijöille kauniisti sanoi, että olen poliittinen henkilö, enkä etsi deittiseuraa facebookissa vauhti vain kiihtyi. Hiljalleen omat nätisti muotoillut kiitos, mutta kiitos ei vastaukset alkoivat muuttua asiallisen tylyiksi ja lopulta tulikivenkatkuisiksi tyrmäyksiksi. Kun viidettä kertaa tunnin sisällä samalta henkilöltä kaikista kieltäytymisistä huolimatta edelleen tunki samaa  – olet niin ihana nainen, koska tavataan - viestiä alkoi estolista paukkua niin puhelimessa kuin facebookissakin.

Turvapaikanhakijoita syytellään ahdistelusta, mutta he ovat olleet ehdottomasti vähemmistönä lähestymisyrityksissä ja uskoneet kerralla, että ei kiitos. Muutama –you are a real bitch- kommentti on toki tullut, mutta pääasiallisesti ihan asiallisesti vastattu okay. Valitettavasti pahin ryhmä oman kokemukseni kautta ovat olleet suomalaismiehet.  Pahoittelen, jos loukkaan jotain, mutta nämä omasta mielestään uskomattoman komeat, pönäkät, tanakat ja hanakat hieman ja vähän reilummin keski-iän ylittäneet miehet! Kuvittelevat profiilin omistajan odottavan kiihkeästi heidän aloitettaan lähempään tuttavuuteen.  Pelkkää profiilia tuijottelemalla he ihastuvat ja rohkaistuvat viestien lähetykseen sekä monimielisiin vihjauksiin kommentoidessaan kuvia tai muita julkaisuja.  En edes halua tietää, mitä muuta puuhaavat samalla! He eivät älyä lopettaa kielloista huolimatta ja lopulta on pakko iskeä piste viesteihin asiallisen tylysti. Tässä vain malliesimerkki miehistä. En hetkeäkään epäile, etteikö vastaavia viesittelijöitä löytyisi naisistakin.

Virtuaalinen koskemattomuus some-maailmassa tuntuu olevan täysin ymmärtämätön käsite. Vapaus sanoa kenelle tahansa, mitä tahansa omalla naamalla ja nimellä ei tunnu kauhistuttavan lainkaan. Hyvät käytöstavat ovat kadoksissa ja röyhkeys huipussaan. Oletetaan, että kaikki sinkut ja parisuhdetietoa päivittämättömät ovat villiä riistaa eroottisiin ehdotuksiin ja heti valmiita syöksymään suhteeseen tuiki tuntemattoman kanssa. Ikävä kyllä, asia ei useinkaan ole näin ja näistä ehdotuksista saattaa tulla tylyt pakit ja muutama terävä sananen. Kannattaa tarkoin miettiä ennen seuraavaa lähetä-näppäimen painallusta ja kunnioittaa virtuaalista koskemattomuutta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #koskemattomuus, #käytöstavat, #some