Juna jyskyttää

Perjantai 20.11.2015 klo 11.32 - Maiju Tapiolinna

Hanko – Hyvinkää radan sähköistämishanke on ollut rataa sivuavissa kunnissa lausuntokierroksella vuonna 2013. Sähköistyksen yhtenä tarkoituksena on vähentää dieselveturien ympäristöhaittoja sekä lisätä raideliikenteen kustannustehokkuutta. Hanke pyritään saamaan lainvoimaiseksi alkuvuodesta 2016. Sähköistettävää raidetta on yhteensä 165 km,  hankkeen kustannukset ovat noin 53 milj. € ja rakennusaika on noin kolme vuotta. Hanke on suunnittelua ohjaavassa ohjelmassa 2016 – 2022 eli parhaassa tapauksessa sähköveturi voi puksuttaa Hangosta Hyvinkäälle vielä tämän vuosikymmenen aikana.

Nurmijärven pohjoisin päätaajama Rajamäki saattaa herätä ihan uuteen eloon Hanko-Hyvinkää radan sähköistyksen edetessä. Aikoinaan Rajamäeltä kuljettiin Hyvinkäälle lättähatun kyydissä, eikä varmasti ole poissuljettua, etteikö matkustajaliikennettä voitaisi jälleen aloittaa. Toki toistaiseksi väestöpohja ei ole riittävä matkustajaliikenteelle, mutta tämä onkin tulevaisuuden maalailua. Vasta valmistunut uimahallin peruskorjaus ja laajennus, uuden terveysaseman rakennushankkeen aloitus ja Kylänpään uudelle asuinalueella rakentuva ostoskeskus antavat valtaisat mahdollisuudet väestöpohjan nopealle kasvulle. Altian alueen läheisyyteen Rajamäentien varteen on kaavoitettu yritystontteja, joten toivoa sopii, että alueelle saataisiin jokin isompi logistiikkayritys, joka voisi käyttää raideliikennettä kuljetuksiin.

Rajamäki sijaitsee muutoinkin logistisesti erinomaisella paikalla. Olemme Kehä 5:en välittömässä läheisyydessä, moottoritie kulkee vieressä ja matka autolla Helsinkiin on vain kymmenen minuuttia pidempi kuin Klaukkalasta. Pääkaupunkiseutu kasvaa kohti pohjoista ja Rajamäki tulee vielä yllättämään kasvullaan monet epäilijät.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #Hanko, # Hyvinkää #raideliikenne, #sähköistys, #Rajamäki

Kasi-pallo pyörii vai pyöriikö?

Torstai 18.9.2014 klo 22.51 - Maiju Tapiolinna

Olemme vihdoin saaneet käsiimme kahdeksan kunnan yhdistymisselvityksen loppuraportin. Kuntaselvityksen lähentymiskriteereiden perusteella Nurmijärvi ja Järvenpää selviäisivät parhaiten itsenäisinä kuntina. Loppuraportin perusteella en näe mitään syytä jatkaa yhdistymissuunnitelmia Nurmijärven osalta, eikä loppuraportti muutoinkaan antanut mitään yllätyksellistä lisäarvoa verrattuna väliraporttiin. Kuntien yhdistymiseen liittyy liikaa hallitsemattomia riskejä tilanteessa, jossa yhtaikaa pyöritellään SOTE-ratkaisua, kuntalakiuudistusta ja Metropolihallintolakia. Lisäksi talousanalyysin perusteella kuntien talous jäisi liikaa niiden omaehtoisen sopeuttamisen varaan.

Kahdeksan kunnan liittymishyödyt olisivat Nurmijärven kannalta lähinnä poikittaisen joukkoliikenteen kehittyminen ja Hanko-radan valjastaminen henkilöliikenteeseen. Joukkoliikennettä on mahdollista kehittää ilman kuntauudistusta ja Hanko-radan sähköistäminen tullee toteutumaan liikenneviraston sähköistyssuunnitelmien mukaisesti. Poikittaisen joukkoliikenteen lisääminen lisäisi nurmijärveläisten työllistymis- ja työssäkäyntimahdollisuuksia Järvenpää-Kerava-Tuusula akselille.

City-alueiden mallissa nykykyinen Nurmijärven kunta jakaantuisi alueellisesti kahteen cityyn, jossa Rajamäki liittyisi Hyvinkääseen, kun taas muu Nurmijärvi jäisi omaksi cityksi. Rajamäkeläisille Hyvinkää toki on luonnollinen asioimissuunta ja voitaisiin ehkä ajatella Rajamäen kehittyvän alueellisesti tehokkaammin kuin nykyään.

Loppuraportissa maalaillaan lähidemokratian aiempaa parempaa toteutumista, mutta itse näen tässä päätäntävallan karkaamisen nykyisen Nurmijärven kunnan alueelta Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueelle. Alueellinen kehitys olisi siis täysin kiinni luottamushenkilöiden entisistä asuinkunnista.

Vakavin uhka olisi terveyspalveluiden karkaaminen nykyisistä taajamista city-alueen keskitettyyn kiireettömään terveyskeskukseen. Päivystys olisi keskitetty ainoastaan yhteen pisteeseen kaupungin alueella. Asukkaiden matkat päivystysvastaanotolle pidentyisivät kohtuuttomasti sekä mahdollisesti aiheuttaisivat vakavia terveydellisiä riskejä. Tällä mallilla yksityiset lääkäriasemat rikastuisivat ja terveyspalvelujen taso laskisi.

Jäitä hattuun! Säilytetään Nurmijärvi vahvana, itsenäisenä peruskuntana.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntaliitos, Nurmijärvi, Hyvinkää, Mäntsälä, Sipoo, Pornainen, Kerava, Järvenpää, Tuusula