Media on vastuussa vastakkainasettelun luomisessa

Keskiviikko 23.8.2017 klo 9:07

Turun joukkopuukotusta ei olisi ikinä pitänyt tapahtua. Se tapahtui kuitenkin, valitettavasti se oli odotettavissa. Tämä asia ei helpota yhtään kuolleiden läheisiä tai vammautuneita ja heidän lähipiiriään. Eikä niitä, jotka joutuivat omin silmin todistamaan tätä käsittämätöntä verilöylyä. 

Turun joukkopuukotus oli – tunnustetaan nyt tosiasiat – lottovoitto medialle. Saatiin ilmoille paljon uutisia, klikkauksia uutisiin ja mainostuloja. Johtaville poliitikoille puukotus oli varmasti kiusallinen, kun tämän vaalikauden hallituspuolueet ovat omin toimin, tai toimimatta jättämisineen, aiheuttaneet sen että nyt Suomessakin on ääriaineksia. Twitterissä on oltu shokissa ja ladeltu joitain mitään tarkoittamattomia latteuksia. Toiminta on hyvin härskiä, koska nämä päättävissä asemissa olevat ovat varmasti olleet tietoisia päätöksiensä seurauksista jo hyvin pitkän aikaa.

Palataan vielä valtamediaan. Valtamedialla on oma vastuunsa siinä, että kansa on jakautunut kahtia. Lieneekö tarkoituksellista vai psykologisen pelisilmän täydellisen puuttumisen tulosta, on valtamedia, toimittajat ja päätoimittajat vastuussa omalta osaltaan.

Otetaan esimerkiksi viime viikonlopun ja tämän viikon alkupuolen uutiset. Turun Sanomien allekirjoittamattomassa uutisessa nostettiin esille puukotuspaikalla ollut maahanmuuttaja nimen ja kuvan kera ja kerrottiin sankaritarina siitä kuinka hän auttoi loukkaantuneita. Iltapäivälehdissä jo viikonloppuna kerrottiin kuinka maahanmuuttajat auttoivat aktiivisesti loukkaantuneita ja yrittivät estää puukoksia kun taas kantasuomalaiset kaivoivat kännykkäkamerat esiin – hyvin asenteellista ja leimaavaa kirjoittelua, etenkin kun tilanne ei ainakaan kuvamateriaalin perusteella mennyt aivan niin. Mielenkiintoisia kysymyksiä herättää myös se, miten puukottajaa ajettiin joukolla takaa pesäpallomailojen kanssa. Ei ihan ensimmäisenä tulisi mieleen, että kun kaupungille lähdetään, niin otetaanpas pitkävartinen urheiluväline povitaskuun mukaan. 

Jotain hyvääkin median uutisoinnissa on ollut kokonaiskuvan rakentamisen kannalta. Torimyyjän haastattelun perusteella kävi ilmi, että myyntipöytien alla lienee normaalia pitää kättä pidempää. Tämä oli juuri tässä onnettomassa tilanteessa onni. Vain hullu lähtee paljain käsin puuttumaan pitkäteräisen veitsen kanssa tappotarkoituksella liikkuvan toimintaan, ja ilman näitä pesäpallomailoin varustautuneita torimyyjiä uhriluku varmasti olisi ollut suurempi.

Itsensä uhriuttanut Turun Sanomien toimittaja viittasi hyökkäyksessään esimerkiksi Jussi Halla-ahoa vastaan journalistiikan sääntöihin. En ole journalistiikan sääntöihin perehtynyt, mutta on eettisesti ja moraalisesti erittäin kyseenalaista alkaa haastattelemaan ihmisiä, jotka ovat todistaneet käsittämättömiä hirveyksiä ja ovat edelleen shokissa tapahtuneista. Onhan se varmasti hienoa saada ikuistettua sankaritarinoita ja niillä myös saa mahdollisuuden saada paljon klikkauksia, mutta oikeasti toimittaja tekee joko tietoisesti tai tiedostamattomasti hallaa näille ihmisille laittaessaan heitä valokeilaan heikkona hetkenä, kun mieli on edelleen shokissa. Niin kävi myös maahanmuuttajamiehelle, jonka tarinasta löytyi paikalla kuvatun materiaalin valossa aukkoja. Tai ehkä näin ei ollut, mutta mediassa esitettiin hänen tarinansa yhteydessä kuvia jotka asettivat miehen kertoman kyseenalaiseen valoon. Oli saatu hyviä kuvia kantasuomalaisesta miehestä joka oli toiminut oman henkisen hyvinvointinsa puolesta aivan oikein kieltäytyessään haastattelusta ja omien kasvojen ja nimen luovuttamisesta median käyttöön. Hyviä kuvia ei kuitenkaan jätetty käyttämättä vaan rajattiin ainoastaan kasvot pois ja haastateltiin sen sijaan maahanmuuttajamiestä joka haastatteluun suostui ja annettiin samalla ymmärtää että kuvat ja tarina olisivat samasta henkilöstä. Nyt toimittaja on huolissaan miehen turvallisuudesta, kun itse on vastuussa siitä, että hyvä ja myyvä juttu saadakseen altistettiin tietoisesti tämä kyseinen henkilö myös mahdolliselle negatiiviselle julkisuudelle. 

Median edustajilla on vakava itsensä tutkiskelun paikka. Ehkä omassa toiminnassa on jotain pahasti vialla? Voisiko tosiaan olla niin, että julkista sanaa käyttävät ovat itse vähintään pahentaneet Suomessa vallitsevaa vastakkainasettelua, elleivät peräti aiheuttaneet sen?

Kommentoi kirjoitusta.

Sopimattomat perussuomalaiset

Tiistai 13.6.2017 klo 0:12

Olen koettanut laskea kuinka monetta kierrosta haudassaan heittää Tony Halme. Perussuomalaisten puoluekokous on puhunut ja uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Jussi Halla-aho. Päätöksessä on kyse sisäisestä valinnasta, mutta tästä kehitelläänkin megaluokan hallituskriisi. En voi väittää, ettenkö olisi osanut odottaa tätä. Siksi taajaan ovat Sipilän ja Orpon bongorummut takoneet sanomaa yhteistyön loppumisesta, mikäli Brysselin nuiva erakko valittaisiin puheenjohtajaksi.

Sipilä ja Orpo ovat naamioineet epäonnistuneen hallitusohjelman Perussuomalaisen arvomaailman taakse. Nämä kaksi herraa hyväksikäyttävät Jussi Halla-ahon valintaa tyytymättömyytensä välikappaleena ja vetelevät marionettien naruja ylhäältä. Olemme keskellä hallituksen hajoamista, jonka ovat aiheuttaneet nämä lahjakkaat narunvetelijät, eikä suinkaan Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta.

Tony Halme tunnettiin suorasukaisista ja lahjomattomista sutkautuksistaan. Eipälemättä nytkin viikingillä olisi tähän tilanteeseen alastonta sanottavaa.  Jussi Halla-aho on älykkö, joka harkitsee sanansa ja kertoo avoimesti mielipiteensä, kun kokee siihen olevan tarvetta. Halme ja Halla-aho ovat legendoja. Heillä molemmilla on valtaisa karisma, jossa korostuu peittelemättömästi oman kansan hyvinvointi. Toinen on poissa, mutta toinen vahvasti kiinni tavallisen kansan arjessa.

Älä anna pelolle valtaa! Näin hoetaan, kun jotain odottamatonta tapahtuu. Nyt on pelolle antautunut maamme presidentti, pääministeri ja valtiovarainministeri. Tosin, voi olla, että pelon sijaan määräävä tekijä onkin sopiva kauppahinta. Kuka hyötyy ja miten, perussuomalaisten pudottamisesta pannukakun laidalta? Saako Vaasa päivystysairaalansa? Kiristyykö alkoholipolitiikka? Aivan sama, mikä on kauppatavarana.Merkttävä tekijä on, kuka maksaa ja miten.

Sipilä levittää siipensä niiden suojaksi, jotka kokevat poliittisen kotinsa palaneen viikonlopun puoluekokouksessa. Tarjoaa suojaa kuten antaisi kotinsa laittomasti maahan tulleille. Ja mitä tekee presidentti?  Hän puuttuu häikäilemättömästi sisäpolitiikkaan sekä kiihottaa Kokoomuksen ja Keskustan Perussuomalaisia vastaan. Orpo suree lahjapaketiksi käärityn Soten perään tukien Niinistöä ja Sipilää hallituksen kaatamisessa.

Surkuhupaisat Robin Hoodit vailla vertaansa sillä erotuksella, että ottavat köyhiltä ja antavat rikkaille. Maailmaa syleilevä kolmikko vie köyhän kukkarosta vuoretkin. Ehkä Perussuomalaisille oppositio on parempi vaihtoehto kuin olla huijarikolmikon taluttimessa. Muistaa kannattaa, että Perussuomalaiset vielä nousevat kuin Fenix-lintu tuhkasta.

1 kommentti . Avainsanat: #hallituskriisi, #perussuomalaiset

Tahdistetaan puolueen sydän iskukuntoon johdollani NYT!

Maanantai 22.5.2017 klo 0:20 - Maiju Tapiolinna

Vihdoin ja viimein olen saanut muutamat velvollisuudet hoidetuksi ja pääsen keskittymään puoluesihteeriehdokkuuteen täydellä tarmolla. Kiertäisin mielelläni jokaisen piirin ja yhdistyksen jo ehdokasaikana, mutta en valitettavasti leipätyöni vuoksi siihen pysty. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö puoluesihteerinä kiiruhtaisi paikkakunnalta toiselle. Kolmivuorotyö sairaanhoitajana jää vasta sitten, kun nuija kopauttaa minut uudeksi puoluesihteeriksi. Seuraavan kolmen viikon ajan pyhitän kaiken vapaa-aikani tähän mittelöön ja tulen kutsumaan itseni kylään!

Esittelyvideoni on viimeistelyä vailla valmis ja muutakin materiaalia on tulossa ihan lähipäivinä. Tulevaan tehtävään vaaditaan pitkää poliittista kokemusta. Poliittinen ansioluetteloni löytyy kotisivuiltani. Se on varmasti tutustumisen arvoinen.

Menneissä kuntavaaleissa ideoin oman lehden sekä lehden paikallisyhdistyksellemme. Yhdistyslehden idea ja pohja kopioitiin pariin muuhunkin yhdistykseen menestyksellisesti. Hienoa, pyörää ei koskaan kannata keksiä kokonaan uudelleen. Toimin paikallisyhdistyksemme vaalipäällikkönä toista kertaa. Kunnallisvaaleissa 2012 saatiin Nurmijärven Perussuomalaisille viisi uutta valtuustopaikkaa kolmen entisen lisäksi. Kauden aikana tapahtui kaksi loikkaa toisiin puolueisiin. Nyt 2017 kuntavaaleissa onnistuimme säilyttämään kuusi valtuustopaikkaa ja kannatuksemme putosi ainoastaan himpun edellisestä ollen yli 4 % enemmän kuin valtakunnallinen perussuomalaisten kannatus. Voisin väittää, että vaalimenestyksen takana oli yhdistyksen ja ehdokkaiden saumaton yhteistyö, joka saatiin aikaiseksi delegoimalla tasaisesti tehtäviä kaikille.

Sain neljänneksi eniten ääniä Nurmijärvellä eli 557, jolla ylsin sijalle 20 puoluetasolla. Edellisissä vaaleissa sain 201 ääntä, joten äänten kasvu% edellisistä vaaleista oli 177 %. Huimaa sinällänsä, kun ajattelee, miten PS-kannatuksen ylipäätään kävi. Kannatuksen nostaminen vaikeassa tilanteessa vaatii valtaisaa työtä ja poliittista kokemusta. Pelkästään sormien napsauttaminen ei riitä. Vaalitulokseni kuntavaaleissa on yksi esimerkki siitä sisukkaasta työstä, jota puolueen eteen teen. Puoluesihteerinä jatkan samaa tiukkaa linjaa, jolla menestytään maakuntavaaleissa, presidentinvaaleissa sekä eduskuntavaaleissa.

Minulle politiikka on intohimo ja polttoaineena ovat haasteet! Tahdistetaan puolueen sydän iskukuntoon johdollani NYT!

1 kommentti . Avainsanat: #perussuomalaiset #puoluesihteeri

Plussaa 63,8 %

Tiistai 11.4.2017 klo 23:13 - Maiju Tapiolinna

Sydämellinen kiitos teille nurmijärveläiset! Kannatukseni kasvoi 63,8 % edellisiin kuntavaaleihin verrattuna, mikä on hämmentävä tulos. Se kertoo siitä, että perussuomalaisia arvoja kannatetaan Nurmijärvellä laajalti. Tästä on hyvä jatkaa perussuomalaista työtä uudessa valtuustossa. Tällä valtuutuksella käärin hihani ja ryhdyn jälleen töihin.

Kommentoi kirjoitusta.

Turvapaikanhakijolille riittää asuntoja

Torstai 6.4.2017 klo 15:23 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärven viidakkorummussa vaalilehdessäni ollutta kirjoitusta väitettiin valheelliseksi. Kirjoitukseni pohjana kuitenkin on Nuvan toimitusjohtajalta saamani vastaus kysymykseeni.

Kysymys kuului: Mikä mahtanee olla tällä hetkellä vuokra-asuntojonon tilanne Nurmijärvellä? Kuinka paljon on jonossa ilman asuntoa olevia ja kuinka paljon asunnonvaihtajia? Onko varauduttu nopeasti sijoittamaan turvapaikan saaneita maahanmuuttajia?

Nuvan toimitusjohtajan vastaus oli: Vapaana ei ole huoneistoja.  Kun puhutaan turvapaikan hakijoista, niihin varaudutaan erikseen ja tällöin jätetään vapautuvia täyttämättä kun tiedetään että kunta on päätöksiä tehnyt ja vaatii tyttäriltä palveluja.

Tällä hetkellä asuntojonossa on keskimäärin 400 ruokakuntaa (noin 1500 henkilöä) joista asunnottomia joitakin ja samoin vaihtajia joitakin mutta näiden molempien ryhmien määrä on pienehkö.

Olemme saaneet kunnalta 3 pikkumökkiä vuokrattua ja peruskorjanneet niitä juurikin soten pyynnöstä korvamerkittynä turvapaikan hakijoille joten ne alkavat olla valmiit ja voidaan luovuttaa tulijoille helmikuun lopussa jos tarpeen.

Tästä tehkööt jokainen omat johtopäätöksensä!

vuokra-asunnot_matuille.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rikolliset kuntavaaliehdokkaat

Lauantai 1.4.2017 klo 17:44

Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi, miten Perussuomalaisissa kuntavaaliehdokkaissa on eniten rikollisia. Äkkiseltään jutusta sai sen vaikutelman, että parasta aikaa kuntien valtuustoihin on rynnimässä melkoinen rikollisliiga samaisesta puolueesta, jota itsekin edustan.

Noheva nurmijärveläinen valtuuston puheenjohtajakin jo ehti mainostaa facebookprofiilissaan tätä rikollistaustaisuutta ja rivien välistä oli nähtävissä kevyehkö sormen heilautus suuntaamme. Eipä vain kannattaisi kieltään lipsauttaa ennen kuin herkkupala on hollilla. Samaisesta tutkimuksesta näet kävi ilmi, että Nurmijärvellä ei ole nostettu yhtään syytettä perussuomalaisten ehdokkaita vastaan vuosina 2012–2017. Sen sijaan samaan aikaan puhtoisessa taustassa olisi ollut toivomisen varaa muutamassa muussa nurmijärveläisessä puolueessa. Syytteitä oli nostettu kahta (2) kokoomuslaista, yhtä (1) demaria, kahta (2) keskustalaista, yhtä (1) vasemmistolaista, kahta (2) vihreää, yhtä (1) Kristillisdemokraattia ja yhtä (1) Itsenäisyyspuolueen kuntavaaliehdokasta vastaan.

Meillä Suomessa on käytössä oikeusjärjestelmä, joka tuomitsee rikoksesta kerran ja sen jälkeinen kumuloituminen turpakäräjillä ei ole lainopillisesti sallittua. Arvoisa lehdistömme vain hyvin mielellään toimittaa tätä turpakäräjien syyttäjän virkaa ja antaa lisärangaistuksen lööppien muodossa. Tokihan tämä koskee kaikkia puolueita, mutta erityisesti Perussuomalaiset halutaan nostaa haarukan piikkiin ennen vaaleja.

Vaikka Nurmijärvellä komeilemme nollasaldolla, on koko maan tilastojen suhteen toivomisen varaa. Ehdokashaastattelussa tulee erittäin tarkoin selvittää ehdokkaiden taustat ja huomioida mahdollisten tuomioiden vaikutukset luottamustehtävien hoitoon sekä puolueen imagoon. Lähtökohtaisesti kerran rikollinen ei välttämättä ole aina rikollinen tuomion saatuaan ja rangaistuksen suoritettuaan. Tarinan opetus lienee se, ettei syyttävää sormea kannata nostaa ennen kuin on omat jauhot pengottu pohjia myöten.

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005151817.html?share=667bbadc3fba32a6e88ba42c5d8563b1

Kommentoi kirjoitusta.

Satsataan omaishoitajiin - lyhytaikaiset vapaat ja kuntalisä käyttöön

Torstai 23.3.2017 klo 17:04 - Maiju Tapiolinna

VALTUUSTOALOITE
Nurmijärven kunta

Satsataan omaishoitajiin – lyhytaikaiset vapaat ja kuntalisä käyttöön

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä omaisensa hyväksi. Hyvän työn lisäksi he säästävät kunnalta isot rahat verrattuna siihen, että omaista hoidettaisi laitoksessa. 

Omaishoitolain mukaan kaikilla sopimuksen tehneillä omaishoitajilla on oikeus vähintään kahteen vapaavuorokauteen kalenterikuukaudessa. Sitovassa ja vaativassa omaishoitotilanteessa omaishoitajalla on oikeus vähintään kolmeen vapaavuorokauteen kalenterikuukaudessa.

Omaishoitajan on usein vaikea lähettää omaisensa tilapäiselle laitospaikalle oman lomansa ajaksi. Erityisesti muistisairaiden kohdalla tilapäinen siirto tutusta ympäristöstä uuteen aiheuttaa pelkoa ja sen kautta muutoksia käytökseen tilapäishoidossa ja jonkin aikaa kotiinpaluun jälkeen.  Tästä syystä omaishoitaja saattaa jättää vapaansa käyttämättä ja hoitaa omaistaan oman jaksamisensa kustannuksella.

Helpottaakseen omaishoitajan arkea kunnan tulisi järjestää omaishoitajille sijainen kotiin lomapäivien ajaksi omaishoitajan niin halutessa. Kunnan tulisi tukea omaishoitajien jaksamista ja hyvinvointia järjestämällä lakisääteisten vapaiden lisäksi lyhytaikaista muutaman tunnin mittaista vapaata hetkelliseen virkistäytymiseen hankkimalla hoitaja kotiin. 

Omaishoidon houkuttelevuuden lisäämiseksi Nurmijärven kunnan tulee ottaa käyttöön omaishoidon Nurmijärvi-lisä, jonka suuruus voisi olla 150 - 200 euroa kuukaudessa. Maksettu lisä tulee suoraan takaisin laitoshoidon kustannusten alentuessa. 

Nurmijärven tulee olla edelläkävijä omaishoitajien työn arvostuksen lisäämisessä ja sen kehittämisessä väestön ikääntyessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #valtuustoaloite, #omaishoitajat, #muistisairaat

Asetun Perussuomalaisten puoluesihteeriehdokkaaksi

Torstai 16.3.2017 klo 0:05

LEHDISTÖTIEDOTE                                                                         15.3.2017

Julkaisuvapaa heti

 Puhutaan perussuomea isoimmin kirjaimin

Perussuomalaisten Uudenmaan piirijärjestön varapuheenjohtaja, Nurmijärven kunnanvaltuutettu Maiju Tapiolinna asettuu Perussuomalaisten puoluesihteeriehdokkaaksi.

-Perussuomalaisen puolueen jäsenet ja valtuutetut ovat joutuneet nykyisellä hallituskaudella jatkuvasti vastaamaan paikkakunnillaan ja bensisten baareissa isoihin kysymyksiin: miksi hallituksessa toimitaan, kuten toimitaan? Mitkä ovat päätösten perustelut ja mihin ne johtavat? Olemmeko syöneet sanamme ja miten perustelemme päätöksemme?

-Teemani puoluesihteerivaalissa on, että viestintää pitää roimasti tehostaa. Kentän ääntä on kuunneltava ja puoluetoimiston pitää olla huomattavasti aktiivisempi tiedottaja, Tapiolinna sanoo.

Maahanmuuttokriittisyyttä korostettava

Maahanmuuttokriittisyys on säilytettävä puolueen keskeisenä teemana.

Perussuomalaiset on vaihtoehto niille puolueille, jotka syleilevät perusteettomasti maahan tulleita.

-Korostan, että työperäinen maahanmuutto on myönteinen asia. Suomeen veronmaksajien elätettäväksi tuleminen sen sijaan ei.

 

Selkeä linja, perussuomeksi

Valitaan puolueen puheenjohtajaksi kuka tahansa, puoluetoimiston tehtävä on puoluesihteerin johdolla pitää yhteyttä jäseniin ja antaa voimakasta tukea perussuomalaisille paikallistasolla.

Puolueen perusviestin kiteyttäminen on puoluetoimiston tehtävä. Kenttää pitää kuunnella herkin korvin.

Kommentoi kirjoitusta.

Huolehditaan yhdessä Nurmijärvestä

Torstai 2.3.2017 klo 8:00 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärven Perussuomalaiset lähtevät kuntavaaleihin komealla ehdokaslistalla. Ehdokkaitamme ovat:

Aronen Jari
Arteli Tero
Auvinen Ilse
Heikkonen Antti
Jaakola Terho
Juntunen Urpo
Kakko Kimmo
Laaksonen Terhi
Laitinen Esa
Lappalainen Mira
Lehtimäki Tommi
Löflund Minna
Maijala Jouni
Maijala Tapani
Martinsaari Kari
Mäkelä Riku
Ojanen Janne
Pirkkala Kimmo
Ruuhonen Joel
Sarpolahti Tuomas
Sirainen Liisa
Tapiolinna Maiju
Terho Tapio
Viisanen Jere
Viitala Elina
Åberg Ville

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, kuntavaalit, 2017, nurmijärvi

Kunnan rahasäkki suuta myöten auki

Tiistai 17.1.2017 klo 20:55 - Maiju Tapiolinna

Se on taas kunnan rahasäkki suuta myöten auki, kun maahanmuuttajia olisi tulossa kuntaan.  ELY-keskus näet haluaa sijoittaa Nurmijärvelle yksin tulleita alaikäisiä turvapaikansaanneita nuoria, joilla useilla on traumaattinen tausta. Ajatus on sinällänsä hyvä, sillä kodinhan nämä vastaanottokeskuksissa oleilevat alaikäiset tarvitsevat. Heidät sijoitettaisiin Nukarille Kalliolan kannatusyhdistyksen ylläpitämään perhekotiin, mutta....

Mikä se mutta sitten on? No tietenkin se, että kunnanhallitukselle oli valmisteltu päätösesitys, jonka sosiaali- ja terveystoimenjohta Erja Pentti esitteli kunnanhallitukselle maanantaisessa kokouksessa. Päätösesityksen mukaisesti kunnanhallitus esittäisi valtuustolle, että kunta perustaisi ilman huoltajaa tulleiden oleskeluluvan saaneiden alaikäisten perheryhmäkotitoimintaan 14 väliaikaista paikkaa heti, kun kunnanhallituksen päätös saisi lainvoiman. Samalla tarkistettaisiin ELY-keskuksen ja Kalliolan Kannatusyhdistys ry:n kanssa tehdyt sopimukset vastaamaan perheryhmäkodin laajentumista sekä toiminnan vakinaistamista. Tähän päätökseen liittyen sosiaali- ja terveystoimiala voisi tarvittaessa rekrytoida oleskeluluvan saaneiden nuorten jälkihuollon järjestämistä varten yhden sosiaaliohjaajan 20 nuorta kohden kuntakorvauksen puitteissa. Perussuomeksi sanottuna tämä tarkoittaisi sitä, että kunnanhallitus tekisi päätöksensä näkemättä sopimusta, jossa määriteltäisiin mihin kunta sitoutuu, millä kustannuksilla ja kuinka pitkäksi aikaa. Toisin sanoen kunnanhallitus löisi leiman allekirjoituksineen tyhjään paperiin, jonka sisältö voitaisiin määritellä täysin vapaasti sen enempiä mutinoita.

En voinut hyväksyä tällaista avointa valtakirjaa, jolla kuntalaisia voitaisiin rahastaa vapaasti. Tämän vuoksi esitin kunnanhallitukselle asian palauttamista uudelleen valmisteluun. Ajatustani kannatti vielä tässä vaiheessa Kimmo Kakko PS, Olli Helminen SDP, Juhani Viljakainen Kesk ja Outi Mäkelä Kok. Käsittelyn jatkamista kannatti Kirsti Handolin Kesk, Leni Pispala Vihr, Marja-Leena Sandelin SDP, Markku Schildt Kok, Kallepekka Toivonen Kesk ja Petri Vaulamo Kok., joille hävisimme yhdellä äänellä. Käsittelyä siis jatkettiin ja keskustelun kuluessa Handolin esitti mm. Toivosen kannattamana päätösesitykseen seuraavaa: Kunnanhallitus edellyttää, että valtuuston kyselytunnilla jaetaan ELY-keskuksen ja kunnan välinen uusi sopimusluonnos, jossa on kerrottu turvapaikanhakijooiden lukumäärä, kustannukset sekä se, että sopimus on voimassa toistaiseksi.

Edelleenkin oltiin tilanteessa, jossa tehtäsiin sopimus ilman, että oltaisiin nähty sopimuksen sisältö päätöstä tehtäessä. Siis tyhjä paperi varustettuna kunnan leimalla, jossa tulijoiden lukumäärä, kustannukset ja sopimuksen kesto olisi vapaasti määriteltävissä. Koska en voinut tätäkään hyväksyä, esitin ettei kunta perusta ilman huoltajaa tulleiden ja oleskeluluvan saaneiden alaikäisten perheryhmäkotitoimintaan 14 väliaikaista paikkaa. Esitystäni kannatti Kimmo Kakko PS ja Juhani Viljakainen Kesk. Arvata sopii, että hävisimme äänestyksen Handolinin Kesk, Helmisen SDP, Pispalan Vihr, Sandelinin SDP, Schildtin Kok, Toivosen Kesk, Vaulamon Kok ja Mäkelän Kok ääniä vastaan.

Jätin kunnanhallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen, koska kunnanhallitukselle ei ole voitu esittää selkeää sopimusta, josta kunta voi tietää, mihin sitoutuu, millä kustannuksella ja kuinka pitkäksi aikaa. Kunnanhallitus ei voi sitoutua päätökseen tai sopimukseen, jonka sisältöä ei ole etukäteen tiedossa. Lisäksi tämä on vastoin valtuuston edellistä päätöstä vastaanotettavien kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lukumäärästä. Kanssani eriävään mielipiteeseen yhtyivät Kimmo Kakko PS ja Juhani Viljakainen Kesk.

Nyt jäämme jännityksellä odottamaan, mitä valtuusto päättää asiasta!

2 kommenttia . Avainsanat: #turvapaikanhakijat, #Nurmijärvi

Kaikki joukkomurhaajat eivät ole aseharrastajia, mutta kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia?

Keskiviikko 7.12.2016 klo 18:23 - Maiju Tapiolinna

On synkkää pölhöpopulismia kuvitella, että aselakia kiristämällä saataisiin joukkomurhat loppumaan. Suomessa on jo muutoinkin maailman tiukin aselaki ja aseenkantolupaa hakevan taustat syynätään tarkoin aina kitarisoja myöten. Helpoin perustein ei laillista asetta siis hankita.

Poliisin tietokannan mukaan maassamme on noin 1,5 milj. asetta tai niihin liittyvää luvanvaraista aseenosaa ja reilu 600 000 aseharrastajaa. Aseharrastus liittyy oleellisesti metsästykseen, aseurheiluun ja reserviläistoimintaan sekä asekeräilyyn. Pitääkö tästä siis vetää johtopäätös, että kaikki joukkomurhaajat eivät ole aseharrastajia, mutta kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia? Näin ainakin voisi väittää, mikäli ennaltaehkäisyn nimissä aselakia jälleen lähdetään kiristämään.

Totuushan on kuitenkin se, että sopivasti sekaisin oleva henkilö saa hankituksi aseen haltuunsa tavalla tai toisella. Euroopan rajat ovat auki ja aseet kulkevat jouhevasti maasta toiseen ilman sen kummempia tarkistuksia. Laittoman aseen hankinta on siis varsin yksinkertaista. Aselain kiristysperuste ei siis voi olla se, että aseharrastajilta voidaan anastaa laillinen ase laittomaan toimintaan.

Samalla periaatteella harrastekokkien ja ruokaa ammatikseen laittavien veitsenkäyttöoikeutta tulisi rajata. Onhan hyvin mahdollista, että veitsellä jolla fileerataan lihaa, fileerataan myös puoliso, tuttava tai satunnainen kadunkulkija. Veitset siis pois ellei vaadittavia lupia löydy ja luvanvaraiset lukkojen taakse veitsikaappiin. Näin tulisi toimia autoharrastajien sekä käsityöläisten kanssa ja asettaa kaikki vähänkin aseeksi sopivat välineet tiukkaan valvontaan ja lukkojen taakse. Autolla voi tappaa ja sukkapuikko on hengenvaarallinen väärissä käsissä.

En halua vähätellä Imatran ja Hyvinkään ampumistapausten tai Jokelan, Kauhajoen, Rauman ja Turun Puolalanmäen koulusurmien uhrien omaisten tuskaa, vaan herättää näkemään, että mikä tahansa esine on vaarallinen mieleltään järkkyneen käsissä. Turussahan aikoinaan surmavälineenä oli lapio ja siitä huolimatta lapion käyttö on sallittua ilman erillisiä lupia. Uhrien ja tekijöiden läheisten tuskaa ei voi millään mitata. He elävät näiden tekojen kanssa päivittäin loppuelämänsä ajan.

Panostaminen syrjäytymisen ehkäisyyn ja mielenterveysongelmaisten nopeaan hoitoon on ainoa oikea tapa puuttua joukkosurmien ja yksittäisten henkirikosten ehkäisyyn. Joukkosurmat saavat aina laajaa julkisuutta, mutta on muistettava, että lähemmäs 80 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain henkirikoksen uhrina. Näistä varmasti valtaosa olisi ehkäistävissä sujuvilla mielenterveyspalveluilla.  Imatran tapauksessakin tekijällä oli mielenterveysongelmia ja aiempi väkivaltarikoshistoria. Läheiset olivat yrittäneet saada hänelle tuloksetta  apua.

En haluaisi verrata laitonta maahanmuuttoa ja syrjäytymistä keskenään, mutta valitettavasti joudun sen tekemään. Rahaa syölletään laittomasti maahamme tulevien elättämiseen ja kotouttamiseen sen sijaan, että satsattaisiin kotimaiseen mielenterveystyöhön ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Maahamme tulijoiden epämääräiset taustat ja traumaperäiset kokemukset kotimaissaan vielä lisäävät heidän tekemiensä väkivaltarikosten todennäköisyyttä, joka on jo nähtävissä.

Pohtia sopii myös internetin väkivaltaista materiaalia ja tietokonepelien osuutta joukkosurmiin. Tarvittaisiinko näihin myös lainsäädännön tiukentamista ja erillistä internetlukkoa? Toivottavast maamme hallitus nyt seisoo tiukasti kärkihankkeensa, syrjäytymisen ehkäisyn takana ja lopettaa pölhöpopulistisen aseharrastajien vainoamisen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #joukkosurma, #aselaki, #kouluampumiset

PS saa kunnanhallituspaikkansa takaisin

Maanantai 17.10.2016 klo 22:07

§ 259 Luottamushenkilöiden toimikauden jatkuminen 31.5.2017 saakka kuntavaalien ajankohdan ja uuden valtuustokauden alkamisajankohdan siirtymisen vuoksi

Esittelijän tarkennusesitys esittelytekstiin: Poistetaan sanat ”tarvitse” ja ”voi”. Esittelyteksti kuuluu seuraavasti: Hallitusneuvos Eeva Mäenpäältä saadun tulkinnan mukaan siirtymäsäännöstä sovelletaan myös kahteen 2 vuoden jaksoon valittuihin toimielimiin, joten kunnanhallitusta ei valita tässä vaiheessa uudelleen, vaan kunnanhallitus jatkaa 31.5.2017 saakka ja edelleen siihen saakka, kunnes uusi kunnanhallitus on valittu. Tämä koskee myös kunnanhallituksen valitsemia toimielimiä. Kuntaliitto ohjeistaa kuntia jatkossa tällä samalla tavalla.

Esittelijän tarkennusesitys päätösesityksen ensimmäiseen lauseeseen: Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy luottamushenkilöiden toimikauden jatkumisesta seuraavaa:

Keskustelun kuluessa Tapiolinna Toivosen kannattamana esitti, että päätösesitykseen lisätään seuraavaa: Valtuusto suorittaa joulukuun 2016 kokouksessa kunnanhallituksen vaalin jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.1. – 31.5.2017 ja edelleen siihen saakka, kunnes heidän tilalleen on valittu uudet luottamushenkilöt. Vastaavasti kunnanhallitus valitsee kunnanhallituksen henkilöstöjaoston, vammais- ja vanhusneuvostot sekä veteraaniasiainneuvottelukunnan tammikuun 2017 kokouksessa.

Esittelijän esitystä kannattivat Helminen, Meros, Sandelin ja Mäkelä. Tapiolinnan esityksen kannalla Tapiolinnan lisäksi olivat Handolin, Schildt, Sivula, Toivonen ja Vaulamo, Manner oli poissa.

Päätös: Kunnanhallitus oli äänestyksen tuloksena äänin 4-6-1 (poissa) hyväksynyt Tapiolinnan esityksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #Nurmijärvi, #PS, #kunnanhallitus

Koska mun ei ole pakko...

Keskiviikko 21.9.2016 klo 0:29 - Maiju Tapiolinna

Koska mun ei ole pakko, niin en edes aio ymmärtää valtakunnan median eli HS:en uutisia eli  mielipidekirjoittelua. Jos kyseinen sanomalehti edustaisi edes jonkinlaista totuudenmukaista informaatiota tuottavaa julkaisua, mutta ei! Kyseinen lehti tuntuu olevan ainakin puolillaan rasismiviittaan sonnustautuneita toimittajia, jotka pyrkivät parhaansa mukaan yhdistämään jokaikisen vähänkin väkivaltaisen tai laitonta maahanmuuttoa arvostelevan ryhmän Perussuomalaisiksi.

Surkeinta alatyyliä edustaa viime päivien tapahtumat, joissa hakemalla haetaan tapahtuneeseen rautatientorin kuolemantapaukseen lonkeroita Perussuomalaisiin. Kuinkahan moni näistä arvon toimittajista on pohtinut sitä, että he ovat osaltaan syyllisisä levottomuuksiin?

Ei tässä maassa voi sanoa mustakissa, joutumatta roviolle. Pikkuisenkin, jos vihjaat maahanmuuttajien mahdollisesta epärehellisyydestä, aletaan vilautella rasismikorttia. Edelleen tuntuu keltaisella lehdistöllä olevan terminologia hukassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #hs #matu #rasismi

Bad hair day

Maanantai 19.9.2016 klo 23:08 - Maiju Tapiolinna

Joskus vain on niitä päiviä, kun tekisi mieli lukittautua kotiin peiton alle villasukat jalassa ja murista kaikille. Mitä sitä muutakaan voi päivältä odottaa, joka alkaa hillittömällä ryminällä, jatkuu kaaoksella ja lopulta mielen valtaa melankolia? Selkeä talviunien paikka eli taidan kasvattaa jälleen kerran talipallon takapuoleen ja vetäytyä luolaani nukkumaan. Nyt päässä kieppuu aivan liian paljon ajatuksia, joten saa herättää keväällä tarjoilemalla suklaata ja vaahtokarkkeja!

Ai siis mitä tänään tapahtui? Mitä voi oikeastaan odottaa päivältä, kun ensin saat rullaverhon päähäsi, sitten astut koiranripuliin ja seuraavaksi taiteilet itsesi pystyyn liukastuttuasi uuteen läjään. Huoh, se piinaava ripuli palasi jälleen koirille. Sitten saat mesessä viestin, jossa joku älyvapaa kyselee, millaiset alusvaatteet ovat päälläsi ja lopuksi pääset istumaan ihan aidon paskan viereen ja noustessasi siitä potkaiset nilkkasi pöydänjalkaan. Tähän mahtuu vielä mukaan kaksi hevostelevaa uroskoiraa, kolmen nartun juoksu ja taksikuski Pälkäneeltä, joka tulisesti rakastaa. Sori taksikuskit on niin nähty ja alusvaatteissa mummon flanellikalsarit ovat in.  Ei prkl, tämä ei ollut hyvä päivä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #kaikkimeneepieleen, #melankolia

Poliittisen syyskauden avaus

Sunnuntai 14.8.2016 klo 17:35 - Maiju Tapiolinna

Nurmijärven PS avasi syksyn poliittisen kauden ja kuntavaalitaiston tänään Kirkonkylän markkinoilla. Aamun rankkasade ja kehno keli verotti kävijöitä, mutta ilma komistui ja väkeä kävi tasaisesti teltalla jutustelemassa. Galluppien perusteella olisi voinut odotella melkoista syöksyvirtausta teltalla, mutta tänään taas nähtiin, miten media ohjaa tuloksia.

Ihmisistä huokui yleinen tyytymättömyys hallituksen toimiin ja kyllästyneisyys tasaisesti kaikkiin puolueisiin. Toki muutama tomerakin kävijä joukossa oli, mutta tyytyväisenä poistuivat teltalta PS-lehti kainalossa. Ymmärrettävästi ikäihmiset kokivat asemansa kurjaksi terveyspalveluiden ja lääkekorvausten suhteen sekä kritisoivat kovasti YLE-veroa ja sen pakkomaksamista surkeasta ohjelmatarjonnasta huolimatta. Yhtenä keskeisenä teemana oli poliittisin mandaatein saatujen johtajapestien ikuisuus ja ylisuuret palkkiot. Nuhteita tuli Soinille lammasmaisuudesta, mutta toisaalta myös ymmärrettiin se, ettei yksi puolue tee hallitusta ja kompromisseihin on pyrittävä.

Hyvä fiilis jäi ja erityisen mukavaa oli tavata omia uskollisia äänestäjiä, joita kävi mukavasti teltalla tervehtimässä.  Juuri heidän ansiostaan tätä jaksaa tehdä vuodesta toiseen.

Kiitos taas meidän upealle PS-porukalle, jotka sadetta ja tuulta uhmaten kasasitte teltan sillä aikaa, kun nukuin yövuoron jälkeisiä unia. Päästessäni teltalle paistoi jo aurinko kirkkaalta taivaalta. Toin kuulemma auringon mukanani. Olette te pojat ihania!

Seuraavan kerran Nurmijärven PS telttailee Rajamäen kyläpäivillä 27.8. Valitettavasti osaltani tuo tapahtuma jää lomamatkan vuoksi väliin, mutta toivoa sopii, että periscopesta näen parhaat palat meidän teltalta. Jussi Niinistö vierailee entisessä kotikunnassa ottaen vastaan ilmoittautumisia uusilta kuntavaaliehdokkailta. Kekseliäät miehemme ovat kehittäneet ihan mahtavan ohjelmanumeron, jota et voi missata! Tule siis PS-teltalle aitoon tunnelmaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #nurmijärvenps, #kirkonkylänmarkkinat, #perussuomalaiset

Hoitajamitoitus lyö korville

Torstai 9.6.2016 - Maiju Tapiolinna

Taas lämpenee ohimolohko! Hoitajamitoitusta ollaan laskemassa, jotta kunta- ja valtiontalouksiin saataisiin säästöjä! Missään nimessä ei tule mieleen, että tällä tavoin saaduilla säästöillä rahoitettaisiin turvapaikkabisnestä!

Tällä hetkellä alimmalla mitoituksella 21 ikäihmisen hoidosta vastaa aamussa 5 hoitajaa, illassa 3 hoitajaa ja yöllä 1 hoitaja. Tämä siis tarkoittaa kiireisimmässä aamuvuorossa yhdelle hoitajalle neljää hoidettavaa, joista pahimillaan kaikki ovat vuodepotilaita. Yhden hoitajan vastuulla on siis huolehtia neljän ikäihmisen pesuista, pisuista ja ravinnosta. Jos mitoitusta lasketaan, vähenee hoitajat työvuoroa kohden. Ei tarvitse olla Einstein, jotta ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Tämän jälkeen vuoteesta nousevat ainoastaan ne hoidettavat, joiden omat jalat kantavat. Kuntouttava toiminta jää unholaan ja vuodepotilaiden määrä kasvaa. Säästöjä? Ihmettelen suuresti, missä! Jokainen uusi vuodepotilas tuo lisää kustannuksia. Hoidamme siis vuoteessa ihmisiä, jotka voisivat osan päivää viettää vuoteen ulkopuolella ja nauttia ihmisarvoisesta elämästä.

Minua on arvosteltu siitä, että vertaan ikäihmisiä ja pitkäaikaissairaita turvapaikanhakijoihin. Ja myöskin siitä, että en ole aiemmin puolustanut ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden etuuksia. Väärin! Olen kasvattanut kolme pitkäaikaissairasta lasta aikuisiksi. Sivussa yhden täysin terveen, joka varmasti olisi tarvinnut äitiä enemmän kuin aika riitti! Jokainen heistä maksaa veronsa tälle valtiolle. Olen ollut hoitotyössä aikuistumisestani asti. Tein uraa toisella alalla 15 vuotta, mutta koko tämän ajan olin tiiviisti hoitotyössä kotona. Hain omaishoidontukea, jotta olisin voinut hoitaa kolmea sairasta lasta kotona, mutta juuri silloin sattuivat kunnan määrärahat omaishoitoon loppuneen. Yksi lapsistani oli kolme vuotiaana viettänyt yli puolet elämästään sairaalassa. Kahden muun kanssa selvisin helpommalla, vain kymmeniä hoitokertoja ja poliklinikkakäyntejä vuodessa. Vaikea epilepsia ja siihen yhdistettynä diabetes toi pieniä haasteita yöuniin. Onnekseni äitini ja isäpuoleni olivat hyvässä kunnossa ja jaksoivat auttaa silloin, kun itse en pystynyt jakautumaan kodin, työn ja sairaalan välillä.

Tässä kului vuosia, hetkiä joista yhtäkään en antaisi pois, ehkä joitain hieman silottelisin. Edelleenkin olen maahanmuuttokriittinen! Eipä tullut apua seurakunnalta arjen pyöritykseen tai tukea jaksamiseen. Ei viety jalkapallo-otteluihin tai virkistymään. Selvisin omasta henkilökohtaisesta katastrofista omin voimin.

Muistan vieläkin hetken, kun naapurin rouva sanoi, että kyllä teidän kelpaa, kun saatte niitä hoitotukia lastenne sairauksiin. Siihen tuumin, että äläpä muuta sano, maksakaa te, niin me nautimme! Oli rouva pieni ahneuksissaan laskeskellut, että muutamalla satasella kuussa pääsee rikastumaan, varsinkin kun ansionmenetykset ja sairaskulut perheessä oli vähintäin kaksi kertaa isommat kuin kelan tuet. Mielenkiintoista muuten, ettei yksikään sosiaalityöntekijä auttanut minua hoitotukianomusten täyttämisessä.

Niin, sanokaa mitä sanotte, mutta olen tiukasti nähnyt kolikon kääntöpuolen ja katson oikeudekseni arvostella tätä turvapaikanhakijoiden hyyssäämistä maassamme. Valitettavasti vain jokainen hyyssääjä kusee omiin muroihinsa. Jokainen hyyssääjä on joskus vanha. Kaikki eivät ole kuin Aira Samulin, vaan osa joutuu laitoshoitoon ja vaippoihin.

Mielenkiintoista on se, kuka tulevaisuudessa vaihtaa vaipat, jos 70 % lähihoitajista aikoo siirtyä toiselle alalle. Vai onko tämä turvapaikanhakijoiden keräily osa isompaa suunnitelmaa, jolla hoitoalan palkat poljetaan alas ja mitoitukset lasketaan, jotta rajojemme yli valuva massa voi tehdä hoitotyötä liukuhihnalla ja nostaa murto-osan siitä palkasta, jonka koulutettu hoitaja olisi ansainnut!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #hoitajamitoitus, #säästöt, #turvapaikanhakijat

Kuplii, kuplii kuumenee

Tiistai 7.6.2016 - Maiju Tapiolinna

Eipähän paljoa tarvitse lämmitellä, kun turvapaikkakeskustelu kuumenee ja kiehuu yli. Kertookohan tämä siitä tosiasiasta, että tavallinen veroja maksava suomalainen ei jaksa ymmärtää, miksi älypuhelin taskussa tuleva paperinsa hukannut turvapaikanhakija saa parempaa hoivaa ja huolenpitoa kuin esim. laitoksissa elävät pitkäaikaissairaat ja ikäihmiset. Ilolla näkisin huolta kannettavan myös heistä. Toisinajattelijat sen sijaan lietsovat itsensä raivon partaalle ja hyökkäävät oman kansan eduista kiinnipitävien kimppuun! Pääasiallinen argumentti edelleenkin on rasistiksi nimittely sekä väitteet epäinhimillisestä ajattelusta. Neutraalisti ajatellen tällaista ei pitäisi tapahtua, koska me kaikki maksamme näitä järjettömiä kuluja yhteisestä lompakosta.

On pystytty näyttämään toteen, että näillä älypuhelinsaapujilla on valtaosalla tavoitteena paremman elintason saavuttaminen, eikä heillä lähtömaassaan ole välitöntä hengenvaaraa tai edes uhkaa siitä. Turhaa sinisilmäisyyttä hyväksikäyttäen ja median typeryyden ansiosta lehtiotsikoihin nousee nyyhkytarinaa toisensa perään. Jo aiemmin olen peräänkuuluttanut järjenkäyttöä. Olen edelleen yhtä maahanmuuttokriittinen kuin aina ennenkin. Yhtään vapaata liekaa en ole yhdellekään ilman pakolaisstatusta saapuvalle antanut. En todellakaan hyväksy sitä, että turvapaikanhakijoista meille koituvat vuosittaiset kulut pyörivät sadoissa miljoonissa.

Meillä on kotihoidossa ihmisiä, jotka kuuluisivat vanhainkoteihin tai vuodeosastoille pitkäaikaissairaina. Meillä iäkkäät omaishoitajat hoitavat lähestulkoon ilman korvausta kotona asuvia vuodepotilaita. Ja keiltä sitten leikataan, kun tarvitaan lisää rahaa elintasosurffareiden elättämiseen? Niin, juurikin niiltä, jotka eivät nyyhkytarinaansa saa iltapäivälehtien otsikoihin. Kuinkahan monta kyynelkanavaa on omaishoitajilta tai hoitohenkilökunnalta tukkeutunut, kun aika ei riitä, henkilökunta ei riitä edes perustarpeiden hoitamiseen. Montako adressia on tämän eteen kerätty? Riittää, kun somasti ruskettuneella iholla ja tummilla nappisilmillä vedätetään, niin jo pukkaa mielenosoitusta, konserttia, ilmaista lakimiestä ja kaikkea sellaista apua, josta köyhä ja sairas mökinmummo ei osaa edes uneksia. Hyväosaisuus on vain niille, jotka osaavat törkeästi petkuttaa ja käyttää maamme lakeja väärin.

Ihan turha kaunistella, koska tässä maassa elää kansa, jota parhaillaan kusetetaan pisimmän kaavan kautta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #turvapaikanhakijat, #ikäihmiset, #pitkäaikaissairaat

HOK-Elannon vaalit

Keskiviikko 4.5.2016 klo 23:56 - Maiju Tapiolinna

ISO KIITOS teille kaikille äänestäjilleni HOK-Elannon vaaleissa. Teitte taas upean tuloksen kanssani! Saamani 365 ääntä oikeuttaa varalle edustajistoon. Kiitos vielä kerran teille!

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustopuhe 28.4.2016

Torstai 28.4.2016 klo 13:52 - Maiju Tapiolinna

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, lehterin väki ja muut kuulijat

Vajaat kaksi vuotta sitten tässä salissa päätettiin ottaa ensimmäiset kiintiöpakolaiset Nurmijärvelle. Päätös ei ollut yksimielinen ja sitä oli edeltänyt Perussuomalaisten tekemä valtuustoaloite kuntalaisäänestyksen järjestämiseksi.  Kuntalaisäänestystä ei tullut, mutta ensimmäiset kiintiöpakolaiset Kongosta saapuivat kuntaan syksyllä 2015. Kunta on sitoutunut seuraavan erän vastaanottamiseen vuonna 2019, joka tulee olemaan suuruudeltaan samaa luokka kuin nyt saapuneiden määrä eli noin 20 – 25 kiintiöpakolaista.

Nyt ELY-keskus haluaa sijoittaa Nurmijärven väestömäärän suhteutettuna 100 oleskeluluvan saannutta turvapaikanhakijaa kuntaamme. Mahdollinen ELY-keskuksen kanssa tehtävä sopimus on kunnan kannalta määrällisesti minimisitoumus. Valtion kannalta se ei sitä ole, joten sopimukseen kirjatun perusteella, emme voi tietää kotoutumistoimiin tulevien vuosittaista määrää. Jos sovimme 50 henkilöstä, voimme saada vaikka 100. Toisaalta, jos sovimme 10 henkilöstä, voimme myös saada 300. Asia riippuu pitkälti Nurmijärven ”vetovoimasta”, vuokranantajista ja maistraatin päätöksistä. Sopimuksella ei siis voida vaikuttaa Nurmijärvelle tänä vuonna asettuvien oleskeluluvansaaneiden turvapaikanhakijoiden määrään. Sitoudumme ainoastaan kalliiseen ja tarpeettoman suureen minimimäärään tuleviksi vuosiksi.

Järvenpään Perussuomalaisten Mikko Taavitsainen on tehnyt laskelmia oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden aiheuttamista nettokuluista Järvenpään kaupungille.  Laskelmat perustuvat tilastokeksuksen työllistymistilastoihin ja Järvenpään kaupungin virkamiesten tekemiin laskelmiin turvapaikanhakijoiden tarvitsemista palveluista. Skenaariolaskelmien  mukaisesti voidaan arvioida, että Nurmijärvelle 30 henkilön vuosittainen kotoutumiskiintiö alkaen 2016, aiheuttaisi kuntaveron tuottoon suhteutettuna puolen prosenttiyksikön eli (4 M€) nostopaineen seuraavan valtuustokauden loppupuolella eli 2021. Tämä siis edellyttää sitä, että Nurmijärvi ottaa vähintään seuraavan kolmen vuoden aikana vuosittain 30 henkilöä lisää. ELY-keskuksen ehdottama 100 henkilön vuosittainen lisäys johtaisi vastaavalla ajalla prosenttiyksikön eli (8 M€) nostopaineeseen. Yhden vuoden 100:aa henkilöä koskevan päätöksen nettohinta on ensimmäisten kolmen vuoden ajan noin ½ milj. euroa vuodessa. Neljännestä vuodesta alkaen, jolloin valtion korvaukset pääosin loppuvat,  nettokustannukset ovat 2 – 3 milj. e vuosittain. Korostaisin vielä, että nämä ovat niitä kuluja, jotka jäävät puhtaasti kunnan kustannuksiksi, eikä niistä enää valtiolta saa korvauksia.

Nurmijärvi kantaa jo tällä hetkellä vastuuta turvapaikanhakijoista. Röykässä sijaitsee vastaanottokeskus, jonne voidaan sijoittaa jopa 400 turvapaikanhakijaa ja Nukarilla toimii alaikäisten perheryhmäkoti. Ensisijaisesti kuntamme tehtävä olisi huolehtia kuntaamme saapuneista pakolaisleireiltä tarkoin valituista kiintiöpakolaisista. Ennakkoepäilyistä huolimatta heidän asuttaminen ja kotouttaminen on lähtenyt hienosti käyntiin, eikä mainittavia ongelmia ole tullut. Varmasti merkityksellistä on myös se, että he ovat kristittyjä.

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden taustoista tai heidän motiiveistaan tulla maahamme ei kukaan voi mennä täyteen varmuuteen. Valtaosa saapuneista on muslimimiehiä. Turvapaikanhakijat eivät ole maamme kansalaisia, eivätkä he tunne maamme kulttuuria ja lainsäädäntöä. Uskonnosta ja Lähi-Idän sekä Välimeren eteläpuolisten maiden vahvasta mieshierarkiasta ja auktoriteettisestä asenteesta johtuen kunnioitetaan ainoastaan hierarkian ylimmällä tasolla olevia miehiä. Osaltaan tämä on jo näkynyt rikostilastoissa raiskauksien lisääntymisenä ja naisia halveksuvana käyttäytymisenä. Toki on muistettava, ettei kaikki turvapaikanhakijat tällaiseen syyllisty, eikä tätä pidä yleistää maassamme jo ansiokkaasti veronsa maksaviin maahanmuuttajiin.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat tarvitsevat Nurmijärveltä asunnon. Tällä hetkellä kunnan asuntojonossa on noin 400 – 500 asunnontarvitsijaa. Heistä 2- 3 henkilöä ovat kokonaan asunnottomia, loput muuttuneiden olosuhteiden vuoksi isompaa tai pienempää asuntoa tarvitsevia tai haluavat muuttaa taajamasta toiseen. Asuntojonossa oleskeluluvan saaneet henkilöt asettuvat samalle viivalle kuntalaisten kanssa. Kuntalaiset kokevat, että oleskeluluvan saaneita suositaan kuntalaisten kustannuksella. Tunne eriarvoisesta kohtelusta ei tue yhteiskuntarauhaa.

Minulta on suoraan kysytty, aikooko Nurmijärven kunnanvaltuusto suosia turvapaikanhakijoita kuntalaisten kustannuksella? Jokainen, joka tässä salissa äänestää oleskeluluvan saaneiden  vastaanottamisesta Nurmijärvelle, on vastuussa kaikista niistä nettokuluista,  joita heistä meille syntyy. Tällaisen päätöksen jälkeen on vaikeaa hyväksyä mitään säästöjä, joita esimerkiksi palveluverkkosuunnitelmassa esitetään. Voisin provosoida hieman ja sanoa, että muutama koulu saisi elää, jos jättäisimme hyväksymättä ELY:n esityksen. Todellisuudessa valtio varmasti tulee säätämään pakkolain, jonka perusteella kunnat joutuvat vastaanottamaan oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita halusivatpa tai eivät. Meidän ei tässä vaiheessa kuitenkaan tarvitse tehdä ELY:n toiveen mukaista päätöstä.

Edellä mainittuihin seikkoihin nojaten Nurmijärven perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kunta noudattaa valtuuston aiempaa vuonna 2014 tekemää linjausta kiintiöpakolaisten vastaanottamiseksi ja pidättäytyy ottamasta lisää kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ELY-keskuksen esityksestä huolimatta.

Äänestyksen jälkeen Nurmijärven PS valtuustoryhmä (Tero Arteli, Kimmo Kakko, Mira Lappalainen, Jouni Maijala, Elina Viitala ja Maiju Tapiolinna) jätti eriävän mielipiteen päätökseen.

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Nurmijärven kunnanvaltuusto on päätöksessään 12.11.2014 päättänyt, että kunta laatii sopimuksen Ely-keskuksen kanssa 20 – 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamiseksi vuonna 2015 ja 20 – 25 kiintiöpakolaista vuonna 2019. Kunnan tulee noudattaa aiempaa valtuuston tekemää linjausta pakolaisten vastaanottamisesta ja pidättäytyä ottamasta lisää kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saanneita turvapaikanhakijoita ELY:n esityksestä huolimatta. Nurmijärven kunnassa on myös vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille sekä perhekoti yksin saapuneille alaikäisille turvapaikanhakijoille.

Nurmijärven kunnan talous on ollut jo pitkään laskusuunnassa ja erilaisia kipeitä säästöjä on jouduttu tämän vuoksi tekemään. Kun kunta samaan aikaan suunnittelee koulujen lakkauttamista ja mittavia säästöjä suunnitteilla olevan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti, on kyseenalaista laittaa kuntalaisilta kerättyjä varoja turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin.

Nurmijärven kunnanvaltuusto on päätöksessään 12.11.2014 päättänyt, että kunta laatii sopimuksen Ely-keskuksen kanssa 20 – 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamiseksi vuonna 2015 ja 20 – 25 kiintiöpakolaista vuonna 2019. Kunnan tulee noudattaa aiempaa valtuuston tekemää linjausta pakolaisten vastaanottamisesta ja pidättäytyä ottamasta lisää kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saanneita turvapaikanhakijoita ELY:n esityksestä huolimatta. Nurmijärven kunnassa on myös vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille sekä perhekoti yksin saapuneille alaikäisille turvapaikanhakijoille.

 Nurmijärven kunnan talous on ollut jo pitkään laskusuunnassa ja erilaisia kipeitä säästöjä on jouduttu tämän vuoksi tekemään. Kun kunta samaan aikaan suunnittelee koulujen lakkauttamista ja mittavia säästöjä suunnitteilla olevan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti, on kyseenalaista laittaa kuntalaisilta kerättyjä varoja turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin.

Kommentoi kirjoitusta.

Kun se liikunnan lamppu syttyi vintille

Torstai 18.2.2016 - Maiju Tapiolinna

Kerronpa nyt oman tarinani, kun niin moni on kysellyt, että miten ihmeessä olet niin energinen ja jaksat liikkua. Kuinka oikein sait itseäsi niskasta kiinni?

Joskus viime elokuussa alkoi tuntua, että oma elämä junnasi paikallaan ja peilistä tuijotti lähes viiskymmpinen paksu itseensä tyytymätön nainen. Yritin ryhdistäytyä, mutta muutaman päivän jälkeen taas repsahdin. Aloittaminen oli helppoa, mutta jatkaminen vaikeaa. Aina oli se maanantai tai huominen, jolloin kaikki onnistuu ja alkaa taas alusta.

Ajatus kuitenkin kypsyi pitkin syksyä ja täyttäessäni viisikymmentä tajusin olevani valmis täydelliseen elämänmuutokseen. Tyttäreni vielä tuumi, että eikös se viisikymmentä ole uusi kolmekymmentä ja samalla tuntui kuin, joku olisi sytyttänyt lampun vintille.

Suunnittelu oli ollut hyvän aikaa käynnissä ja käsikirjoitus valmiina, mutta muutama pikku sivallus vielä puuttui. Päätin, että en ala millekään pikadieetille, kitttaamaan pussikeittoja tai laskemaan kaloreita. Minun kohdallani se ei tulisi koskaan toimiaan. En myöskään ole ryhtynyt linjalle ei karkkia, ei sipsejä, ei herkkuja. Kaikki on sallittua sopivassa suhteessa.

Sitten lähti töppöset liikkumaan kohti kuntosalia. Vähän tarvittiin alkuohjausta se oma personal trainer, tarkemmin sanottuna umpinatsi master of universe! Alku oli hankala, paino nousi ja laski, kunnes lopetin jokapäiväisen punnituksen. Paikkoihin koski ja kolotti sekä kaiken muun kivan lisäksi otti pattiin katsoa lihavaa itseään salin peileistä.

Kahden viikon jälkeen olin valmis heittämään hanskat tiskiin, mutta napakasti vain potkin itseäni liikkeelle ja pidin pari välipäivää. Muutaman viikon jälkeen mielihyvää tuovat endorfiinit suorastaan vaativat salille. Liikkumisesta on tullut tapa, jota ilman ei voi olla. Kumallinen motivaattori on myös se, kun reilu 7-kymppinen leidi junttaa jalkaprässillä lähemmäs sataa kiloa rautaa liikkeelle!

Kaikesta, mitä teet yli kuukauden tulee tapa. Kun sen ensimäisen kipupisteen yli pääset, alkaa helpottamaan. Ruokavalio muuttuu lähes itsestään ja herkkujen himo katoaa! Ole armollinen itsellesi ja aloita vauvan askelin. Pieni muutos päivässä on iso muutos vuodessa.

1 kommentti . Avainsanat: #painonhallinta, #ikä, #terveys, #hyvinvointi

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »